Advokati Mitropolije: Postupanje tužioca neprofesionalno i nekorektno

Pratite nasTelegramOdyssey
U poslednjem trenutku, nakon šest sati zadržavanja radi informativnog razgovora, mitropolit Amfilohije izašao je iz zgrade podgoričke policije.

Velikom broju okupljenih sveštenika i vernika, kao i novinara, obratili su se advokati Božidar Milonjić i Dragan Šo, piše na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

© Foto : Mitropolija crnogorsko-primorskaMitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pušten je nakon saslušanja od šest sati
Advokati Mitropolije: Postupanje tužioca neprofesionalno i nekorektno - Sputnik Srbija
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pušten je nakon saslušanja od šest sati

Advokat Milonjić je rekao da je saslušanje bilo predugo, da inače može da se obavi hitno i ekonomično, ali da to nije bila namera tužioca.

„Mitropolit je bio do poslednjeg minuta u Centru bezbjednosti Podgorica, on je sve objasnio i pojasnio kako je tekla organizacija i molebana i litije”, kazao je Milonjić.

„Želim da skrenem pažnju da je postupanje državnog tužioca u ovom slučaju danas bilo jako neprofesionalno i nekorektno. Ovo je trebalo da se završi za sat vremena”, rekao je Milonjić, objasnivši da je tužilac svakih sat vremena postavljao po jedno pitanje, pa dopunsko pitanje, te opet vraćanje na pitanje, što je razvlačenje i kupovanje vremena do punih šest sati.

Advokat Božidar Milonjić je naglasio da je tužilac ovim pokazao svoju slabost, bez obzira što je podneo krivičnu prijavu protiv Mitropolita.

„Budite sigurni da ovde nema dokaza, nema osnovane sumnje, nema osnova sumnje za ovo krivično delo, i zato je bilo zadržavanje do šest sati”, rekao je advokat Milonjić.

Na pitanje novinarke na šta su se odnosila pitanja i ko je bio tužilac, Milonjić je odgovorio da je u pitanju tužilac Nikola Boričić iz Podgorice, a pitanja su se ticala organizacije litije, obezbeđivanja, organizacije redara, trase kretanja.

„Sva pitanja su bila isključivo koncentrisana na to da se iscrpi vreme od šest sati”, zaključio je Milonjić.

© Foto : Mitropolija crnogorsko-primorskaMitropolitov advokat istakao je da je saslušanje bilo predugo
Advokati Mitropolije: Postupanje tužioca neprofesionalno i nekorektno - Sputnik Srbija
Mitropolitov advokat istakao je da je saslušanje bilo predugo

Drugi branilac Njegovog visokopreosveštenstva, advokat Dragan Šoć rekao je:

„Prvo, jasno je da je ovo jedan od kontinuiranih poteza šikane sveštenstva pravoslavne Crkve u Crnoj Gori”, naglasivši da vlast vrši permanentni pritisak i da se u tom pravcu ne libi da preduzima mere koje su nedostojne.

Šoć je takođe podvukao da držanje šest sati Mitropolita Amfilohija, čoveka od 83 godine, bez ikakvoga razloga, mnogo je više od samo neprofesionalnog ponašanja.

„Ovde se radi ili o gluposti samog tužioca, ili o naređenju koje mu je dato da on to mora da završi”, rekao je Šoć.

„Javnost treba da zna i znaće da je ovde u pitanju pokazivanje sile na jedan neprimeren način”, istakao je Šoć i rekao da država i vlast ovim nisu dobili ništa, već samo izgubili na ugledu.

On je naglasio da će se ime tužioca Nikole Boričića naći sa ostalima koji su se ponašali neprofesionalno.

„Neka cela crnogorska javnost zna ko je pristao da to radi”, kazao je. Šoć je podsetio na primer Boža Vuksanovića koji nije hteo da pod političkim nalogom progoni tadašnje rukovodstvo Crne Gore, jer je sledio svoju profesionalnu savest i sačuvao svoju čast.

Šoć je rekao da su se policajci prema Mitropolitu ponašali korektno, sa poštovanjem.

„Oni su radili sve kako treba da rade, a da se ni sa čim ne naruši dostojanstvo čoveka koga su saslušavali”, istakao je.

„Mitropolit je stoički izdržao ovu fizičku torturu od šest sati”, rekao je Šoć i napomenuo da, iz ugla nekoga ko se bavio politikom, smatra da država ovo sebi nije smela da dopusti.

„Ovo je sramota za vlast”, zaključio je advokat Dragan Šoć.

Tužilac Nikola Boričić podneo je krivičnu prijavu protiv Mitropolita Amfilohija zbog sumnje da je počinio krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala