Savet za građansku kontrolu crnogorske policije: Situacija delovala kao pobuna protiv države

© Sputnik / Nebojša PopovićPolicijski kordon u Podgorici
Policijski kordon u Podgorici  - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Predsednik Saveta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Zeković kazao je da bi trebalo zaštititi legitimne akcije policije i ne kompromitovati ih upotrebom disproporcionalne sile i sredstava prinude, jer se tako ugrožava interes bezbednosti građanina i države, i njena reputacija.

On je, povodom dešavanja u zemlji, saopštio da su situacije po opštinama delovale kao pobuna protiv države Crne Gore i da primena policijskih ovlašćenja u takvim okolnostima ne može prestati, prenosi RTCG.

„U svim tim legitimnim operacijama, policija je dužna da ne primenjuje neproporcionalnu silu - već kada prestane aktivan otpor, prestaje i represija. Kada se savlada otpor, uz nužno srazmernu silu, prestaje dalja upotreba bilo koje prinude. Policijske aktivnosti su bile u skladu sa okolnostima i propisima, a policijski službenici koji su kompromitovali policijske aktivnosti trebaju biti prepoznati i sankcionisani“, poručio je Zeković.

On je rekao da će Savet za građansku kontrolu rada policije dosledno nastaviti da štiti prava svih građana, uz napomenu da ima zakonsku, ali i moralnu odgovornost da prepozna i napade na policijske službenike.

Konstatovao je da su i oni sami „na granici izdržljivosti zbog kontinuirane izloženosti uvredama, nasrtajima i ponižavanju“.

Policija šutira muškarca prilikom hapšenja u Budvi  - Sputnik Srbija
Uznemirujući video iz Budve: Policija šutira muškarca prilikom hapšenja

„Dobili smo određeni video materijal. Postupićemo brzo i efikasno, i pozvati građane koji su žrtve da se jave/oglase jer su nam se već javili i svedoci tih događanja. Jedinstveni smo u oceni da je zbog svih dešavanja potrebno konačno sazvati Odbor za bezbednost i odbranu Skupštine Crne Gore kako bi se u tom formatu, uz učešće i Saveta, argumentovano diskutovalo o svim policijskim intervencijama“, rekao je Zeković.

On je kazao da je na društvenim mrežama bilo interesovanja za njegov stav u vezi sa sinoćnjim dešavanjima u nekoliko crnogorskih gradova, a u kontekstu postupanja policije.

„U nekim slučajevima to je bio i pritisak pa mogu poručiti da neću pristati na instrumentalizaciju i manipulaciju bilo koje vrste. U mom slučaju kada je reč o zaštiti ljudskih prava i sloboda standard ponašanja i pristupa je uvek isti, bez obzira na situaciju, jer su ljudska prava nedeljiva i sva jednako važna. Oni koji me večeras najviše prozivaju i pljuju često imaju problem baš sa tim. To govori da nema fer i objektivnog odnosa, ni ljudskog pristupa, nego uglavnom ogoljeni interesi, koje se iskazuju na njima svojstven način. Podržavam i treba zaštiti legitimne akcije policije i ne kompromitovati ih upotrebom disproporcionalne sile i sredstava prinude, jer se tako ugrožava interes bezbednosti građanina i države, i njena reputacija. Situacije po opštinama delovale su kao pobuna protiv države Crne Gore. Primena policijskih ovlašćenja u takvim okolnostima ne može prestati. Zavaravaju se svi oni koji misle da se crnogorska Policija treba povući u odnosu na ‘spontano događanje naroda ’ “, naveo je Zeković.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala