Kreće trka za indekse: Prijemni od ponedeljka, dva fakulteta najtraženija

© Tanjug / DUSAN ANICICPredaja dokumenata za prijemni ispit na fakultetu
Predaja dokumenata za prijemni ispit na fakultetu - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Počela je i trka za indekse - u toku je prijava kandidata za polaganje prijemnih ispita na fakultetima Univerziteta u Beogradu, ali i na drugim univerzitetima, a većina fakulteta organizovala je on-lajn prijave.

Beograd

Prvi je prijemni zakazao Elektrotehnički fakultet za 29. i 30. jun na Beogradskom sajmu, prenosi Blic.

Dekan ETF-a Milo Tomašević kaže da su na Sajmu idealni uslovi, jer može da se postavi veća distanca među kandidatima i da su bolji uslovi nego da se polaže na fakultetu. On je naveo da su kandidati prijave sa dokumentacijom slali elektronski, a da 24, 25. i 26. juna dolaze da potvrde izlazak na prijemni.

„Imamo više od 1.000 prijavljenih kandidata, što je zainteresovanost na nivou prethodnih godina. Ove godine upisujemo 720 brucoša - 540 na Elektrotehnici i računarstvu i 180 na Softverskom inženjerstvu“, rekao je za Tanjug Tomašević.

Mašinski fakultet u Beogradu otvoriće vrata za 680 budžetskih i samofinansirajućih studenata. Prijave kandidata i kopije dokumenata primali su on-lajn, a od 24. do 27. kandidati donose orginalnu dokumentaciju na uvid.

„On-lajn se prijavilo više od 800 kandidata. U prethodna dva dana 613 kandidata je donelo dokumentaciju na uvid i upisalo se za polaganje prijemnog koji je planiran 1. i 2. Jula“, kaže dekan Mašinskog fakulteta prof. Radivoje Mitrović.

Na Univerzitetu u Beogradu mesta ima za 9.621 brucoša koji će studirati o trošku države i 5.571 brucoša koji će plaćati školarinu. Kandidati mogu da dostave dokumenta na uvid do 28. juna.

Novi Sad

Kada je reč o Novosadskom univerzitetu, tu će se „bitka“ voditi za 15.964 mesta. Od toga 8.234 brucoša školovaće se na budžetu, njih 7.730 biće samofinansirajući. Od navedenog broja, na osnovne i integrisane studije može se upisati ukupno 9.292 studenta, od toga 5.419 budžetskih i 3.873 samofinansirajuća studenta.

Za upis na osnovne i integrisane studije, prijava kandidata na većini fakulteta u prvom upisnom roku trajaće do 26. juna 2020. godine, a prijemni ispiti polagaće se 30. juna, kao i 1. i 2. jula, a završetak prvog upisnog roka planiran je za 22. jul.

Prijem dokumenata počeće nešto ranije na Akademiji umetnosti i trajaće od 16. do 19. juna u zavisnosti od departmana, dok će prijemni ispiti takođe početi ranije i trajaće od 18. do 30. juna, u zavisnosti od studija koje kandidati žele da upišu. Na Pedagoškom fakultetu u Somboru i Učiteljskom fakultetu na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici pre polaganja prijemnog ispita obavlja se prethodna provera sposobnosti, koja će biti 29. juna.

U drugom upisnom roku, prijava kandidata za upis na osnovne i integrisane studije planirana je za 1. i 2. septembar, polaganje prijemnih ispita za 3. i 4. septembar, a završetak drugog upisnog roka biće 25. septembra 2020. godine.

Kragujevac

U Kragujevcu, budućim akademcima dostupno je 12 fakulteta i 3.674 mesta za upis, od toga 2.403 mesta koja se finansiraju iz budžeta i 1.271 samofinansirajuće mesto. Prijave su do 26. juna, a prijemni će se obaviti 29, 30. juna, kao i 1. i 2. jula. Završetak prvog upisnog roka je 17. jul.

Iznos koji će ove godine studenti izdvojiti za školovanje kreće se od 39.000 do 170.000 za osnovne akademske studije.

Niš

I u Nišu sve je spremno za prijemne ispite koji će se održati od 29. juna do 5. jula, prema rasporedu objavljenom na visokoškolskoj ustanovi ovog Univerziteta. Prijave traju još sutra, a upis za prvi krug završava se 17. jula. Za drugi konkursni rok visokoškolske ustanove će oglasiti najkasnije do 31. jula 2020. godine.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala