Dr Darija Kisić Tepavčević brani Novaka Đokovića

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICDarija Kisić Tepavčević
Darija Kisić Tepavčević - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Novak Đoković se našao na udaru pojedinih stranih medija, ali i nekih kolega iz tenisa zbog korona virusa koji je uzrokovao prevremeni prekid turnira u Zadru, a u njegovu odbranu stala je doktorka Darija Kisić Tepavčević.

Nakon što je u emisiji „Hit-tvit“ Pink televizije dosadašnja predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, na sebe preuzela odgovornost za organizaciju turnira koji je na kraju doveo do pomenutih kritika, pružajući pritom maksimalnu podršku najboljem teniseru sveta, doktorka Darija Kisić Tepavčević je rešila da čitav slučaj posmatra iz dva ugla.

Najpre je govorila o tome kakva je situacija sa sportom i korona virusom, ali i kako se sam narod ponaša u vezi s tim.

„Opet mi sve to (napadi na Đokovića) deluje kao korišćenje situacije koja je u vezi sa koronom - za neke osude koje u stvari nemaju veze s tim. Ja bih samo jedno sada istekla. Znate šta je mana svih preventivnih mera, pa same sebe nisu dobra promocija? Pa, zato što se njihovi efekti vide upravo onda kada se ne vidi bolest. Recimo, kada je bila... Evo, banalan primer, odnosno jasan primer. Za vreme vanrednog stanja imali smo, u odnosu na ostale zemlje Evrope, vrlo stabilnu situaciju, sa relativno malim brojem obolelih i smrtnih ishoda u odnosu na to što je tinjalo u okolini. I, onda su se mnogi usudili da kažu 'Pa, nije ni bilo potrebno uvođenje vanrednog stanja! Pa, vidite da te bolesti gotovo da nema! Da je to nešto izmišljeno'... Pa, nije je bilo (bolesti, u velikoj meri) upravo zbog uvedenih mera. To je bila ranije i sudbina vakcinacije, pa je u jednom trenutku došlo do stavova 'Vakcinacija i nije potrebna, jer nema bolesti'. Pa, nema je - zbog vakcinacije. To su te mane preventivnih mera. Upravo se njihovi efekti vide kada ništa nemamo da 'brojimo' i brojčano izražavamo. Tako da kada je došlo do popuštanja preventivnih mera... Jer, takav striktan, konzervativan pristup nije dugo održiv, i kada se primenjuje - ima razloge zašto se primenjuje... Pritom, mi u međuvremenu nismo sedeli skrštenih ruku: kako je pojačao kapacitet, mi nismo dopustili da broj žrtava virusa nadraste kapacitete zdravstvenog sistema. Ja to sad stalno, iznova i iznova govorim. Mi smo značajno ojačali zdravstveni sistem i nadam se da nam nikada neće biti potrebno da ga u potpunosti iskoristimo. Ali, sada je došlo do popuštanja (mera), vraćamo se svakodnevnim životnim aktivnostima i onda, nekako, kada smo rekli 'sada je odgovornost na svima nama da sprečimo (širenje virusa), a da se vratimo životnim aktivnostima'... Vrlo je verovatno da nas ni pronalazak te vakcine neće u potpunosti vratiti (dosadašnjem stilu života)“, počela je doktorka Kisić Tepavčević.

Voditeljka je tada upitala da nešto konkretnije kaže o samom „slučaju Đoković“:

„Kada je u pitanju Novak Đoković i sve te sportske aktivnosti koje su bile... Postoje striktne preporuke kako treba da se ponašamo. Čak i broj ulaznica koje može da se prodaju je smanjen. I... Nije odlazak na bilo koju manifestaciju nešto što je obavezno! Svako je procenio sopstveni rizik prilikom odlaskom na takve manifestacije. Ja sam rekla da je derbi... a vidim da su to mnogi bili osudili, rekla sam da nije sam po sebi bio ponašanje visokog rizika. Karte su se uglavnom kupovale preko interneta i isto su postojala pravila koja su i te kako mogla da se primene. To što se nisu primenjivala, to bi trebalo sankcionisati organizatore. Čak su i neke zemlje u okruženju rekle da su se upravo tamo (na našem večitom derbiju) zarazili ljudi. Ali, nisu ti ljudi direktno s granice otišli na derbi. Uvek je tu bilo nekog ponašanja, nekog okupljanja koja su prethodila, i koja su usledila posle događaja. Tako je isto i sa ovim teniskim turnirima. Sportisti nam jesu i treba da su nam uglavnom uzori za većinu oblika ponašanja. Ali, i oni su imali određene načine ponašanja i pre i posle takmičenja. Ne može Novak Đoković da bude odgovoran za svakog pojedinca koji je prihvatio da učestvuje na tom skupu, naročito ne za to kako se ponašao pre i posle“, istakla je ona.

Na kraju je dodala i sledeće:

„Mi ćemo, definitivno, morati da naučimo da živimo sa ovim virusom. Da prihvatimo određeni rizik ukoliko odlučimo da učestvujemo ili odlazimo na takve manifestacije. Znam da nam je svima lakše da nam neko drugi bude kriv, 'zašto niste propisali', 'zašto niste zabranili'... Ne, mi uvek govorimo - virus je tu, virus cirkuliše, imate mogućnosti da odete, ali procenite i sopstveni rizik, a i tačno smo propisali kako da se ponašate ako odete tamo. A ako se nijedne te karike ne pridržavate, e onda vam je neko drugi kriv ako ste se zarazili“, zaključila je doktorka Darija Kisić Tepavčević, prenosi Blic.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala