Šta smo poručili vanzemaljcima pre 43 godine /video/

© Foto : NASASvemirski aparat "Vojadžer"
Svemirski aparat Vojadžer - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Pet sati muzike, 115 fotografija i uputstvo kako da puste ploču – dobiće prvi vanzemaljac koji pronađe „Vojadžer 1“, svemirski brod koji je lansiran sa Zemlje 6. septembra 1977. godine.

Septembra 2013. godine NASA je objavila da je „Vojadžer 1“ napustio sunčev put i prelazi u sferu zvezda, otvorenog svemira. To je prvi objekat sa Zemlje koji je napustio orbitu.

Ove godine će biti isključeni prvi instrumenti na svemirskom brodu, a do 2025. godine i ostali će prestati da rade. Naučnici su sa zemlje još 1990. godine isključili kamere, kako bi sačuvali energiju za dalje putovanje „Vojadžera 1“ kroz svemir. Poslednja fotografija koju je snimio je plava tačka (Zemlja) u crnom svemiru.

Te 1990. godine svemirski brod je prošao Plutonovu orbitu i nastavio dalje. U Kuperov kaiš je stigao novembra 2004. godine. Sada se, dakle, nalazi u zvezdanoj sferi. „Vojadžer 1“ će do prvih civilizacija stići tek posle 40.000 godina.

Letelica u sebi nosi pozlaćenu ploču sa zvucima i slikama Zemlje. Ploča je, u stvari, od bakra i pozlaćena je, a nalazi se u kapsuli. Šta se nalazi na njoj?

Pre svega, vanzemaljcima smo poslali uputstvo kako se pušta ploča, a dobro bi došlo i današnjim generacijama koje ne umeju da koriste gramofon, jer se tehnologija brzo menjala.

Na ploči su razni zvuci, poput automobila, autobusa, traktora i voza. Vanzemaljci će čuti i otkucaje srca, sirene, blejanje ovaca, udarce kovača, zvižduk vetra, morskih talasa, kiše, kreketanje žaba, lajanje uličnih pasa, pucketanje vatre, koraka, brbljanja, poljupca i razgovor majke sa bebom. Na ploči je snimljen i Betovenov koncert broj 13.

Komitet koji je odlučivao šta ćemo poslati predvodio je Karl Sagan, čuveni pisac, a zaključili su da ne treba slati slike ratova, nesreća siromaštva, bolesti, kriminala i ostalih nesreća koje su svakodnevne na Zemlji. NASA, takođe, nije dozvolila ni da se pošalje slika golog muškarca i žene koji se drže za ruke poput Adama i Eve.

Pored zvuka poslali su i 115 fotografije raznih prizora sa Zemlje, neki su u boji, a većina je crno-bela. Tu su čuvene građevine Kineskog zida, Tadž Mahala, ovaca u pustinji, čoveka koji jede, mljacka i srče, ženu u radnji i slično. Poslali su i slike narcisa i sekvoja, vilinog konjica i delfina.

Pored fotografija tu su matematičke formule, prikaz DNK, fetusa i procesa kako nastaje čovek. Amerikanci su poslali i koordinate zemlje u odnosu na ostale planete, kao i strukturu zemlje, a to se mnogima nije u tom trenutku dopalo, jer su mislili da nije mudro odavati položaj pošto se ne zna da li su vanzemaljci miroljubivi.

Sagan je želeo da pošalje pesmu Bitlsa „Here Comes the Sun“, ali je izdavač tražio 50.000 dolara, prenose Novosti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala