Broj žirafa se smanjio za 40 odsto

CC0 / Piksabej / Žirafe u zoo-parku
Žirafe u zoo-parku - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Protekle sedmice obeležen je Svetski dan žirafa širom sveta. Odrasle žirafe nisu omiljeni plen prirodnim predatorima, ali mladunci jesu. Statistika pokazuje da 75 odsto mladunaca strada od lavova, leoparda, hijena, divljih pasa i krokodila, a odrasle primerke love ljudi.

Iako je u prirodi smrtnost mladih vrlo visoka, to nije doprinelo padu brojnosti. Populacija je u padu zbog uticaja čoveka. Lokalno stanovništvo ih koristi u ishrani, a tome doprinosi i bujanje safari-lova.

Žirafe se nalaze na crvenoj listi ugroženih vrsta

Poslednjih decenija broj žirafa se smanjio za 40 odsto. U svetu ih je 1999. godine bilo 140.000, a danas ih je samo 80.000. U čak sedam zemalja Afrike žirafe su izumrle. Dve podvrste žirafa službeno su dodate na popis ugroženih životinja, te se smatra da su pod pretnjom izumiranja.
Kao rezultat toga, sada su u kategoriji ranjivih na crvenoj listi ugroženih vrsta, piše „Pauerful majnd“, prenose Nezavisne.

Postoje četiri vrste žirafa i devet podvrsta. Nisu sve u opasnosti, ali svima preti opasnost od krivolova. Dve podvrste na popisu ugroženih vrsta su kordofanske i nubijske žirafe, iako se i druge vrste žirafe bore za očuvanje vrste, posebno zbog krivolova.

Krivolov je posebno gorući problem, a neka sela ubijaju žirafe radi mesa. Osim toga, mnoge žirafe su zaklane zbog njihovih repova, koji se smatraju statusnim simbolom, pa se u nekim kulturama koriste kao miraz.

Korona među žirafama

Beba žirafe rođena prošlog meseca na indonežanskom ostrvu Baliju dobila je ime Korona kako bi se označilo da je rođena u jeku pandemije.

Malena žirafa rođena 9. aprila, treće je mladunče ponosnih roditelja, majke Sofije i oca Matadija, stanovnika Safari parka na Baliju.

„Kako je rođena u doba pandemije, ministar zaštite okoline krstio ju je imenom Korona“, objasnio je portparol zoološkog vrta.

„Korona je odličnog zdravlja, kao i njena majka. Tri meseca biće na posebnom posmatranju“, dodao je.
Safari park na Baliju zatvoren je za posetioce od kraja marta u okviru mera suzbijanja širenja pandemije kovida 19.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala