Misteriozno otkriće: U Srbiji nađena ptica koja živi samo na Tihom okeanu /foto/

CC BY-SA 4.0 / cropped photo/John Harrison / Pluvialis fulva
Pluvialis fulva - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
U predelu Sjeničko-Pešterske visoravni otkriveni su primerci veoma retkih ptica. Reč je o azijskom zlatnom vivku i malom barskom petliću. Otkriće je posebno misteriozno jer azijski zlatni vivak živi samo na obalama Tihog i Severnog ledenog okeana.

Veliki uspeh postigli su istraživači iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, koji su danas objavili da su na području Sjeničko-Pešterske visoravni 15. juna otkrili novu vrstu ptice za područje Srbije – azijskog zlatnog vivka (latinski: Pluvialis fulva). Ptica je otkrivena prilikom obilaska akumulacionog jezera između sela Karajukića Bunari i Braćak, prenosi Novosti magazin.

„Odrasla ptica fotografisana je dok se odmarala na travnatoj obali jezera“, piše u saopštenju Društva za zaštitu ptica Srbije.

Azijski zlatni vivak naseljava daleke predele tundri u istočnoj Aziji i Aljasci. Svetska populacija je u opadanju, a procenjuje se na 190–250.000 hiljada jedinki.

„U Evropi je vrlo redak posetilac, a osnovni razlog je to što se zimovališta nalaze duž priobalja Tihog i Indijskog okeana“, navodi se u ovom saopštenju.

U istom predelu Srbije, prvi put tokom gnezdilišne sezone u našoj zemlji potvrđeno prisustvo malog barskog petlića.

„Mali barski petlić je misteriozna močvarna koka veličine čvorka koja do sada nije potvrđena kao gnezdarica Srbije, pre svega zbog načina života i specifičnih staništa koja naseljava“, kažu u Društvu i dodaju da je ova ptica uglavnom aktivna noću i oglašava se veoma slično žabama u velikim travnatim močvarama.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala