Po Veljovićevom naređenju: Specijalcima na crkvu po hitnom postupku

© Foto : MitropolijaRušenje konaka manastira kod Ulcinja
Rušenje konaka manastira kod Ulcinja - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Direktor crnogorske policije Veselin Veljović naredio je da pripadnici Protivterorističke (PTJ) i Posebne jedinice policije (PJP) obezbeđuju rušenje manastirskih konaka na Briskoj gori, ali nije objašnjena potreba za njihovim angažovanjem i hitno postupanje u tom slučaju.

Veljović je to saopštio predstavnicima Saveta za građansku kontrolu rada policije, odgovarajući na njihovo interesovanje o pružanju asistencije Građevinskoj inspekciji prilikom uklanjanja bespravno sagrađenog objekta u opštini Ulcinj, objavile su Vijesti.

U dopisu Savetu, Veljović konstatuje da je angažovanje pripadnika Sektora specijalne policije, izvršeno shodno Pravilniku o uslovima pružanja pomoći državnim organima, organima državne uprave, organima lokalne samouprave i pravnim licima u postupku izvršenja njihovih odluka.

Crnogorska policija - Sputnik Srbija
„Zašto je angažovana protivteroristička jedinica kod Ulcinja“: Savet traži objašnjenje od policije

„Takođe Vas obaveštavamo da su pripadnici PTJ i PJP, angažovani po Instrukciji o procedurama angažovanja jedinica Sektora specijalne policije (tačka 2.2 Odlučivanje o angažovanju jedinice), prvo po usmenom naređenju, a zatim i pisanom naređenju direktora Uprave policije“, navodi se u njegovom odgovoru Savetu za građansku kontrolu rada policije.

Podsetimo, konak pri manastiru Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca na Briskoj gori kod Ulcinja srušen je u zoru 10. juna.

Šta je bilo hitno?

U Pravilniku piše da se zahtev za pružanje asistencije podnosi organizacionoj jedinici Uprave policije na čijem području se zahteva pružanje asistencije, u pisanom obliku, najkasnije pet dana pre dana određenog za pružanje asistencije.

„Izuzetno od stava 1 ovog člana, ukoliko to nalažu razlozi hitnosti, asistencija se bez odlaganja pruža na usmeni zahtjev ovlašćenog subjekta“, navodi se u stavu na koji se Veljović poziva, a na koji ukazuju Vijesti.

Dodaje se da, međutim, iz Uprave policije nisu objasnili koji su razlozi opravdali hitnost u tom postupanju. Samo navode da su Građevinskoj inspekciji pomagali u postupku izvršenja prilikom uklanjanja objekta, a po izvršnom rešenju Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Mitropolit Amfilohije - Sputnik Srbija
Mitropolit Amfilohije: Neće dati Bog da se nastavi rušenje svetinja

Angažovanje pripadnika Sektora specijalne policije, izvršeno je, kako se napominje, shodno članu 4 stav 2 Pravilnika o uslovima pružanja pomoći.

Kako se podseća, upravo je Veljović krajem prošle godine doneo odluku da specijalne policijske snage ne mogu bez pisanog naređenja da izlaze na ulicu, osim u slučajevima krajnje nužde, odnosno terorističkog akta, talačke situacije...

U svim ostalim slučajevima kada bude potrebno i njihovo angažovanje, odluku da li će se uključiti u akciju doneće i potpisati pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor specijalne policije Zoran Tomčić, uz prethodno odobrenje svog šefa Veselina Veljovića.

Tom odlukom Veljović je propisao da se pripadnici Sektora specijalne policije, odnosno njihove Protivterorističke i Posebne jedinice, angažuju pisanim naređenjem, osim u slučaju kada se ono ne može doneti na vreme, a postoji opasnost od odlaganja.

I u tom slučaju pisano naređenje mora se sačiniti u roku od 24 sata od izdavanja usmenog naređenja.

Ukoliko pomoć specijalaca bude potrebna drugim organizacionim jedinicama, rukovodioci tih sektora mogu to pismeno tražiti od Veljovića ili njegovog pomoćnika, ali njihov zahtev pored obrazloženja, treba da sadrži i bezbednosnu procenu i plan aktivnosti.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala