Moskva: Vašington optužbama prikriva svoju delatnost u sferi biološkog oružja

Pratite nasTelegramOdyssey
Moskva odbacuje primedbe SAD u vezi s narušavanjem odredbi Konvencije o biološkom oružju kao neosnovane i neodržive. To je novi pokušaj Vašingtona da skrene pažnju međunarodne zajednice sa sopstvene neprikladne delatnosti u toj oblasti, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije povodom izveštaja SAD o kontroli nad naoružanjem.

Krajem juna Stejt department je objavio izveštaj o poštovanju sporazuma u sferi kontrole nad naoružanjem. U odeljku posvećenom poštovanju odredbi Konvencije o biološkom oružju navedeno je da su SAD godinama zabrinute zbog odnosa Rusije prema tim odredbama.

U izveštaju se tvrdi da Rusija navodno nije ispunila obaveze u vezi s uništavanjem ili promenom namene objekata za proizvodnju biološkog oružja.

Laborant u Centru Ričard Lugara u Gruziji - Sputnik Srbija
Rusija: Otkriveni tajni eksperimenti u laboratoriji Pentagona u Gruziji

„Delatnost Rusije u medicinsko-biološkoj sferi ima isključivo mirovni karakter i u potpunosti je u skladu s obavezama iz Konvencije o kontroli biološkog oružja. To potvrđuju, pre svega, svakodnevni dokazi koje naša stana dostavlja u okvirima mera učvršćivanja poverenja u skladu sa Sporazumom“, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije je navelo da su spekulacije američke strane „novi pokušaj da skrene pažnju međunarodne zajednice sa sopstvene netransparentne i neprikladne delatnosti u toj osetljivoj oblasti“.

Neosnovane primedbe SAD na račun Rusije u vezi s eventualnim narušavanjem odredbi Sporazuma o kontroli biološkog oružja na osnovu nedokazanih nagađanja o navodnoj uzajamnoj vezi sovjetskog biološkog programa i istraživanja koje naša zemlja sprovodi u oblasti mikrobiologije su potpuno neodržive“, naglašeno je u saopštenju.

Konvencija i zabrani ispitivanja, proizvodnje i skladištenja zaliha bakteriološkog i toksičnog oružja i o njihovom uništavanju bila je prvi međunarodni sporazum koji je zabranio određene vrste oružja za masovno uništenje.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je ranije izjavio da SAD praktično same blokiraju stvaranje verifikacionog mehanizma za kontrolu nad biološkim oružjem.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala