Poglavar grčke pravoslavne crkve o Aja Sofiji: Turska igra igre, ne verujem da će se usuditi

Pratite nasTelegramOdyssey
Poglavar Grčke pravoslavne crkve, atinski arhiepiskop i cele Grčke Jeronim, smatra da se Turska neće osmeliti da pretvori crkvu Aja Sofija u džamiju.

„Znate, oni igraju svakakve igre, i ovo je, takođe, igra. Verujem da se neće usuditi“, rekao je Jeronim.

Državni savet Turske 2. jula je razmatrao to pitanje i izneo stav da je za promenu statusa crkve dovoljan ukaz predsednika. Očekuje se da odluka Državnog saveta bude objavljena  u roku od 15 dana.

S druge strane, zvanični predstavnik grčke vlade Stelios Pecas je posle odluke turskog Državnog saveta izjavio da to nije pitanje grčko-turskih odnosa već svetsko pitanje.

Aja Sofija je spomenik svetske kulturne baštine i mnoge zemlje sveta su apelovale na Tursku da učini to što je naumila jer će time dovesti do raskola između hrišćanskog sveta i Turske.

Aja Sofija (Sveta Sofija) je izgrađena u šestom veku za vreme cara Justinijana. Predstavljala je simbol pravoslavlja, ali i moći Vizantije sve do pada Carigrada 29. maja 1453. godine kada je turski sultan Mehmed Drugi Osvajač ušavši u grad obavio molitvu u ovog bogomolji. Time je simbolično postala džamija, a Carigrad prestonica Osmanske imperije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala