Kremlj: Pretvaranje Aja Sofije u džamiju - unutrašnja stvar Turske

© AP Photo / Emrah GurelAja Sofija
Aja Sofija - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Kremlj smatra unutrašnjom stvari Turske pretvaranje Aja Sofije u džamiju, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Peskov je naglasio da je o ovom pitanju već govorio patrijarh Kiril, a očekuje se i saopštenje Ministarstva inostranih poslova Rusije. U Kremlju se nadaju da će Ankara uzeti u obzir status aja Sofije kao objekta svetske baštine.

Aja Sofija ima samo turistički značaj, već i sakralni.

„Naravno, mi očekujemo da će to uzeti u obzir naše turske kolege i partneri“, naglasio je predstavnik Kremlja.

Ranije je patrijarh Moskovski i cele Rusije Kiril izjavio da ugrožavanje Aja Sofije predstavlja ugrožavanje hrišćanske civilizacije, a samim tim i ruske duhovnosti i istorije.

Status Aja Sofije

Državni savet Turske 2. jula je razmatrao pitanje promene statusa crkve i izneo stav da je za promenu statusa dovoljan ukaz predsednika. Očekuje se da odluka Državnog saveta bude objavljena  u roku od 15 dana.

S druge strane, zvanični predstavnik grčke vlade Stelios Pecas je posle odluke turskog Državnog saveta izjavio da to nije pitanje grčko-turskih odnosa već svetsko pitanje.

Aja Sofija je spomenik svetske kulturne baštine i mnoge zemlje sveta su apelovale na Tursku da učini to što je naumila jer će time dovesti do raskola između hrišćanskog sveta i Turske.

Aja Sofija (Sveta Sofija) je izgrađena u šestom veku za vreme cara Justinijana. Predstavljala je simbol pravoslavlja, ali i moći Vizantije sve do pada Carigrada 29. maja 1453. godine kada je turski sultan Mehmed Drugi Osvajač ušavši u grad obavio molitvu u ovog bogomolji. Time je simbolično postala džamija, a Carigrad prestonica Osmanske imperije

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala