Zamršena situacija u Libiji: Rusija u kontaktu sa svim zaraćenim stranama

Pratite nasTelegramOdyssey
Situacija u Libiji je složena, Rusija se trudi da održava kontakte sa svim zaraćenim stranama u zemlji, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Veršinjin.

„Situacija na u Libiji je vrlo složena, zamršena. Mi smo se usredsredili na napore da sa svim libijskim stranama, a vi ih znate, održavamo kontakte, podstičući ih na postizanje uzajamno prihvatljivih rešenja. Sve to se radi pod okriljem UN“, izjavio je Veršinjin novinarima.

„Mi smatramo da treba povećati efikasnost misije UN. Kao što znate, za sada je upražnjeno mesto šefa misije, tu funkciju privremeno vrši njegov zamenik. Smatramo da, što pre misija o Libiji profunkcioniše u punom smislu te reči, biće bolje“, dodao je on.

Veršinjin je saopštio i da Moskva održava kontakte sa svim državama koje mogu uticati na rešavanje situacije u Libiji. Između ostalog i sa SAD.

Predsednik Predstavničkog doma libijskog parlamenta Akila Saleh, saopštio je ranije da je komandant Libijske nacionalne armije Halifa Haftar u stalnom je kontaktu s ruskom stranom.

U Libiji i dalje traje sukob Vlade nacionalne sloge Fajeza Saradža, koja uz podršku Turske kontroliše Tripoli i teritorije na zapadu te zemlje, i Libijske nacionalne armije pod Haftarovom komandom, uz podršku Egipta.

Već više od godinu dana Haftarova armija pokušava da osvoji prestonicu Libije. Obe sukobljene strane tvrde da protivnici dobijaju pomoć u oružju i ljudstvu spolja. Poslednjih sedmica Vlada nacionalne sloge saopštava da postiže značajne uspehe u bici za Tripoli i da namerava da uspostavi kontrolu nad gradom Sirtom i drugim teritorijama istočno od prestonice.

U Kairu je 6. juna održan sastanak predsednika Egipta Abdulaha Fataha el Sisija i Halife Haftara. Egipatski lider je nakon sastanka najavio „kairsku inicijativu“, koja podrazumeva prekid vatre na celoj teritoriji Libije od 8. juna i uslove za političko rešavanje krize.

Inicijativu su podržale Rusija, SAD i niz arapskih država, uključujući Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate. Protiv inicijative su Vlada nacionalne sloge i Turska.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala