Crna Gora: Proglašena epidemija na severu, kafići i restorani rade do 22

© Sputnik / Nebojša PopovićPusti kafići u centru Podgorice uoči meča sa Srbijom
Pusti kafići u centru Podgorice uoči meča sa Srbijom - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Nacionalno koordinaciono tijelo Crne Gore za zarazne bolesti (NKT) odlučilo je danas da pooštri privremene epidemijske mjere na cijeloj teritoriji Crne Gore i posebno u više opština Sjevernog regiona.

„Konstantan porast broja novootkrivenih slučajeva infekcije korona virusom i to na teritoriji cijele države, posebno ugroženom Sjevernom i Centralnom regionu, i činjenica da sve veći broj oboljelih ne uspijeva pouzdano da identifikuje izvor infekcije ukazuje na raširenu lokalnu transmisiju virusa u određenim sredinama, zbog čega je NKT dalo saglasnost Ministarstvu zdravlja da proglasi epidemiju zarazne bolesti na teritoriji opština: Bijelo Polje, Berane, Petnjica, Rožaje i Gusinje“, saopštio je NKT.

NKT je produžilo do 15. jula primjenu mjera donijetih 25. juna za opštinu Rožaje, dok je primjena mjera donijetih 2. jula za opštinu Gusinje produžena do 17. jula.

Ugostiteljski objekti do 22, osim u primorskim opštinama

Zabranjuju se na cijeloj državnoj teritoriji u ugostiteljskim objektima zabavno-muzički programi: koncerti, živi nastupi muzičara i grupa, nastupi DJ izvođača i slično.

Rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani i slični ugostiteljski objekti), uključujući ugostiteljske objekte na kupalištima i plažama ograničava se na teritoriji Glavnog grada Podgorice, Prijestonice Cetinje i opština Plužine, Šavnik, Žabljak, Nikšić, Danilovgrad, Tuzi, Kolašin i Mojkovac do 22 časa.

U Južnom regionu, odnosno u svim primorskim opštinama, ostaje na snazi juče donijeto ograničenje rada ugostiteljskih objekata do ponoći.

Velika Britanija, UAE, Turska, Ukrajina i Bjelorusija na „zelenoj listi“

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti odlučilo je, na predlog Instituta za javno zdravlje, da britanskim rezidentima bude omogućen ulazak u Crnu Goru bez ikakvih dodatnih uslova, odnosno da Ujedinjeno Kraljevstvo uvrsti u „zelenu listu“ država na kojoj su, među ostalima, zemlje članice Evropske unije.

„Uvažavajući ekonomske potrebe Crne Gore, NKT je nakon komunikacije nadležnih državnih epidemioloških službi i postignute saglasnosti o utvrđenim mjerama kontrole putnika prilikom ukrcavanja i iskrcavanja odlučio da omogući ulazak u Crnu Goru rezidentima Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Ukrajine i Bjelorusije koji ne pokazuju simptome i znakove infekcije korona virusom i zadovoljavaju druge uslove koje će propisati Ministarstvo održivog razvoja i turizma“, saopšteno je iz NKT-a.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala