Ruska crkva neće predstavljati Isusa sa tamnom bojom kože

Isus Hrist
Isus Hrist - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Predstavljanje crnoputog Isusa Hrista protivreči crkvenim kanonima, jer on nije bio Afroamerikanac, izjavio je predsednik stručnog saveta za crkvenu umetnost, arhitekturu i restauraciju Ruske pravoslavne crkve protojerej Leonid Kalinjin povodom slike sa crnoputim Isusom Hristom koja se pojavila na oltaru Sent-Olbanske saborne crkve u Engleskoj.

Kalinjin je istakao da Hrist nije bio Afromerikanac, na osnovu čega sledi da je njegovo predstavljanje kao muškarca tamne puti – „predstavljanje nekog drugog lica“.

„Očigledno je da zbog političke konjunkture pokušavaju da na taj način pokažu svoj hipertrofirani, neosnovani i potpuno neprikladni stav prema Afroamerikancima“, dodao je on.

Predstavnik RPC je istakao da se bilo ko na bilo koji način može prikazati, „ali će biti nemoguće tako naslikati Hrista“.

„U Rusiji toga neće biti, jer se mi ipak pridržavamo  strogo kanona Crkve, dok ih se oni odavno ne pridržavaju. Zbog toga se razume da oni mogu bilo koga da naslikaju u bilo kom obliku, ali to neće biti u skladu sa istinom“, rekao je Kalinjin.

Ranije se na oltaru Sent-Olbanskog saborne crkve u grofoviji Hartfordšir u Britaniji pojavila varijacija slike „Tajna večera“ sa crnoputim Isusom Hristom. Starešina crkve pristao je da postavi sliku nakon poziva Engleske crkve da razmotri prikaz Hrista kao belog čoveka.

Pre toga, šef njujorškog odeljeenja pokreta Blek Lajvs Meter Huk Njusom obećao da će „spaliti Sjedinjene Američke Države“ i izjavio da je Isus Hrist bio „najpoznatiji crni radikalni revolucionar“ koji je ubijen, kao i druge „crne aktiviste“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala