Čarobnjak iz Oza zapisan u DNK molekulu

CC BY 2.0 / Pixabay / DNK
DNK - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Tim naučnika sa Univerziteta Teksas u Ostinu unapredio je dosadašnje metode čuvanja podataka u DNK molekulima.

Njihova tehnologija omogućila je zapisivanje kompletnog filma Čarobnjak iz Oza iz 1939. godine, prevedenog na Esperanto, u jedan DNK molekul, i to znatno efikasnije i preciznije nego što je do sada bilo moguće.

Nova tehnologija unapredila je način zapisivanja, ali i algoritme za čitanje podataka iz DNK, tako da je sada moguće pročitati sadržaj zapisa čak i kada je molekul delimično oštećen.

Iskorišćene su i sve već od ranije poznate prednosti zapisivanja u DNK, koje uključuju mogućnost čuvanja podataka na sobnoj temperaturi, kao i njihovu dugovečnost - mogu da traju stotinama, pa i hiljadama godina.

Naučnici koji stoje iza ovog dostignuća ističu kako je zapis podataka u DNK oko 5 miliona puta efikasniji od postojećih tehnologija za dugotrajno čuvanje podataka i tipičnih hardverskih servera.

​Poređenja radi, za podatke koji mogu biti zapisani u kapljici DNK prečnika jednog milimetra, trebala bi nam dva hipermarketa puna servera sa podacima, ukoliko se radi na klasičan način. Dodatno, DNK "centre" nije potrebno hladiti i tako trošiti velike količine energije.

Do sada je najveći nedostatak ovog vida zapisivanja podataka bila činjenica da su molekuli DNK skloni greškama, odnosno da se geni u molekulu mogu "reorganizovati".

To se manifestuje kao dodavanje ili uklanjanje sekvenci gena, a samim tim i podataka, što za rezultat ima pogrešnu interpretaciji od strane računara, prenosi B 92.

Pokušaji da se greške otklone do sada su se svodili na višekratno zapisivanje istih podataka, recimo 10 ili 15 puta u nizu, jer količina memorije ionako je gotovo neograničena. Nova metoda podatke zapisuje u obliku "rešetke", algoritmi su složeni tako da jedni podaci "osnažuju" druge, pa ih je potrebno zapisati samo jednom.

Zapis Čarobnjaka iz Oza izložen je visokim temperaturama i vlazi, koje su ga delimično oštetile, ali informacije iz njega ipak su bile uspešno dekodirane.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala