Uspešno ste se registrovali!
Molimo vas, ulogujte se putem linka koji vam je poslat na

Dogovor težak 1.824 milijarde evra: Lideri EU usaglasili budžet za oporovak od korone

© Tanjug / John ThysPredsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel nakon samita EU
Predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel nakon samita EU  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lideri EU 27 postigli su dogovor o planu za oporavak i višegodišnjem zajedničkom budžetu u iznosu od 1.824 milijarde evra za period od 2021. do 2027.godine.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel kaže da su se "teški pregovori u teška vremena" završili dobro za svih EU 27 članica i narod Evrope, prenosi Tanjug.

On navodi da je dogovoreno da evropski budžet u narednih sedam godina bude podržan sa 1.074 milijarde evra uz 750 milijardi evra koje će biti mobilisane za oporavak ekonomija.

Nemačka kancelarka Angela Merkel na samitu EU u Briselu - Sputnik Srbija
Politika
Merkelova i Makron dva puta napuštali Samit EU: „Nema svesti da bez ovoga cela Unija srlja u propast“

"Ovo je dobar i jak dogovor. Pokazali smo kolektivnu odgovornost, solidarnost, kao i veru u zajedničku budućnost. Verujem da će se na ovaj dogovor gledati kao na odlučujući momenat na evropskom putu koji će nas lansirati u budućnost", poručio je Mišel nakon četvrte noći pregovora EU lidera u Briselu.

Šarl Mišel kaže da je novim dogovorom "prvi put u istoriji EU" budžet snažno povezan sa klimatskim ciljevima, a vladavina prava je postala odlučujući kriterijum za potrošnju iz budžeta.

"Pokazali smo da magija evropskog projekta nastavlja da živi, jer čak i kada neko pomisli da je nešto nemoguće, uvek postoji mogućnost da se dođe do rešenja, uz pomoć poštovanja i želje da se radi zajedno, prebrode prepreke i zajedno krene u budućnosti", poručio je Mišel iz Brisela.

On je naglasio da politički lideri imaju odgovornost da odgovore na još nedoživljenu krizu pandemije kovid 19 koja je odnela 600 hiljada života i koja nastavlja da utiče na život svih.

"Mi imamo različita mišljenja i pristupe, ali smo poslali snažnu poruku svetu i Evropljanima da delimo iste vrednosti i da možemo da odgovorimo snažno kada je potrebno", zaključio je Mišel.

Merkel: EU demonstrirala zajedništvo i odlučnost

Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je povodom dogovora, da je "EU sposobna da deluje zajednički, čak i u periodu najveće krize, kao i da je spremna da primenjuje nova rešenja u neuobičajenim okolnostima.

"To je važan signal koji šaljemo i izvan granica EU, da su zemlje članice, iako svaka zabrinuta na drugačiji način, sposobne da preduzmu akciju", izjavila je Merkelova, prenosi Rojters.

Makron: Postignut je istorijski sporazum za EU

EU je uspela da postigne istorijski sporazum o zajedničkim finansijskim sredstvima neophodnim da se prevaziđu izazovi pandemije kovida 19, kaže francuski predsednik Emanuel Makron, prenosi Rojters.

Prema rečima francuskog predsednika, sporazumu su prethodili "dugački i teški" pregovori tokom kojih je bilo neophodno praviti ustupke kako bi se prevazišle razlike koje su ometale postizanje jedinstva.

"Ustupci su bili proporcionalni i neophodni da se dođe do upotrebljivog, velikog plana ekonomskog oporavka EU", ocenio je Makron na konferenciji za novinare.

"Ne postoji savršen svet, ali mi smo postigli napredak", zaključio je predsednik Francuske.

Lajen: Evropa ima šansu da izađe jača iz krize

"Evropa ima sada veliku šansu da izađe jača iz krize. Danas smo učinili istorijski korak na koji svi možemo biti ponosni” poručila je Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen

Ona je kazala da su razgovarali više od devedeset sati, i da je vredelo.

"Ovaj dogovor je signal da je Evropa spremna da deluje. Ljudi često optužuju Evropu da uradi premalo i prekasno, ali mi smo pokazali da je zapravo potpuno drugačije", kaže Lajen.

Ona je ukazala da je EU za samo dva meseca, što je kako kaže, apsolutni rekord u istoriji Unije, uspela da uspostavi novi budžetski instrument kakav je "Nova generacija Evropa" i dogovori 1.824 milijarde evra finansiranja za narednih 7 godina što predstavlja više od 5 procenata BDP EU 27.

"Trenutno smo u najtežoj ekonomskoj i zdravstvenoj krizi, ali bez obzira na to Evropa uspeva da rešava krizu na efikasan način i povezuje solidarnost sa odgovornošću. Ovo je ne samo put iz krize već osnova za modernu i održivu Evropu", poručila je fon der Lajen.

Maratonski samit

Ukupan iznos paketa za oporavak je 1.824 milijarde evra, od čega se 1.074 milijarde nalazi u okviru zajedničkog budžeta za period od 2021. do 2027. godine.

Fond za oporavak EU iznosi 750 milijardi evra, a čine ga 390 milijardi bespovratne pomoći i 360 milijardi zajmova.Ovaj fond će biti finansiran zajedničkim zaduživanjem EU na svetskim tržištima kapitala, a rok za otplatu pozajmice je kraj 2058 godine.

EU lideri su do dogovora došli posle maratonskih pregovora koji su ušli u peti dan.

U pitanju je jedan od najdužih samita u istoriji EU.

Konačni dogovor predvideo je i raspodelu sredstava iz budžeta po oblastima počev od Kohezionog fonda za koji je izdvojena najveća suma od 322 milijarde evra, preko fonda za Obnovljive izvore i životnu sredinu (240 milijardi evra), Jedinstveno tržište inovacije i digitalizacija (132,7 milijardi evra), fond za Migracije i upravljanje granicama (22,6 milijarde evra), Odbrana i bezbednost (13,1 milijardi evra), Javna administracija (73,1 milijarde evra ) i fond za Susedstvo i svet (98,4 milijarde evra).

U okviru fonda za Susedstvo i svet nalazi se i instrument pretpristupne pomoći za Srbiju u druge zemlje u procesu evrointegracija za koji je u narednih sedam godina namenjeno 12,5 milijardi evra.

U prethodnom budžetskom periodu za IPA fondove je bilo izdvojeno 11,7 milijardi evra.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala