Uspešno ste se registrovali!
Molimo vas, ulogujte se putem linka koji vam je poslat na

Narodna banka Srbije usvojila propise koji omogućavaju odlaganje otplate kredita

© Sputnik / Miloš ĆurčinDinari
Dinari - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izvršni odbor Narodne banke Srbije usvojio je na današnjoj vanrednoj sednici propise kojima omogućava dužnicima da dodatno odlože obaveze po osnovu kredita, kreditnih proizvoda i lizinga.
U skladu sa tim propisima, dužnicima je omogućen još jedan zastoj u otplati obaveza prema bankama i davaocima finansijskog lizinga koje dospevaju u periodu od 1. avgusta 2020. godine zaključno sa 30. septembrom 2020. godine, saopšteno je iz NBS.

Takođe je omogućen i zastoj u otplati obaveza koje su dospele u julu ove godine, a dužnik ih nije izmirio.

Banke, odnosno davaoci finansijskog lizinga su dužni da fizičkim licima, poljoprivrednicima, preduzetnicima i privrednim društvima do 31. jula 2020. godine ponude zastoj u otplati obaveza (moratorijum).

Obaveštenje o ponudi će biti objavljeno na njihovoj internet stranici, a sadrži informacije o početku primene i periodu trajanja moratorijuma, obračunu kamate, načinu otplate obaveza po prestanku moratorijuma, mogućim alternativnim načinima otplate obaveza, kao i reprezentativni primer iznosa obaveze pre i nakon prestanka moratorijuma.

Ukoliko dužnik u roku od deset dana od dana objavljivanja obaveštenja o ponudi, tu ponudu ne odbije, smatraće se da je ponudu prihvatio, navode iz NBS.

Dužnik može da odbije ponudu o moratorijumu elektronskim putem, putem redovne pošte, putem telefona ili u poslovnim prostorijama banke, odnosno davaoca finansijskog lizinga, i to u roku od deset dana od dana objavljivanja obaveštenja o ponudi.

Dužnik može da odustane od primene moratorijuma tokom njegovog trajanja, zahtevajući to od banke na prethodno opisan način ili uplatom u celini dospele, a neizmirene obaveze.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala