Nemačka ekonomija dotakla dno

CC BY 2.0 / European People's Party / Nemačka kancelarka Anegla Merkel i evri
Nemačka kancelarka Anegla Merkel i evri - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Nemačka ekonomija je dotakla dno s padom bruto domaćeg proizvoda u drugom kvartalu kakav nije viđen u posleratnoj istoriji zemlje.

Ipak, sada počinje uspon, ocenjuje institut IFO u komentaru dostavljenom Tanjugu povodom statističkih podataka koji su juče objavljeni.

Prema preliminarnim podacima nemačkog Saveznog zavoda za statistiku, BDP najveće evropske ekonomije je pao u drugom tromesečju za 10,1 odsto na kvartalnom nivou, a na godišnjem za 11,7 procenata, prema desezoniranim podacima.

„Ekonomija je zabeležila strmoglavi pad bez presedana. Dotakla je dno za vreme pandemije i sada se vraća rastu, mada još uvek ne na svoj pređašnji nivo“, navodi u komentaru Timo Volmeršojzer, šef za prognoze ekonomskog instituta IFO sa sedištem u Minhenu.

Na nivou cele godine, kaže, očekuje se da će domaći proizvod Nemačke pasti za oko pet procenata.

„Postepeno ukidanje ograničenja dovelo je do snažnog povećanja prometa u maloprodaji u maju, jer su potrošači obavljali mnoge kupovine koje su morali da odlože. Proizvodnja i prodaja su postepeno porasli i u drugim sektorima ekonomije“, dodaje Volmeršojzer.

Pored toga, kako napominje, indeks poslovne klime, koji izračunava IFO, značajno se poboljšao u poslednje vreme u mnogim kompanijama.

„Prema tim rezulatatima, trebalo bi da vidimo nedvosmislen oporavak u drugoj polovini 2020“, navodi on.

Volmeršojzer, ipak, skreće pažnju da se ova prognoza zasniva na pretpostavci daljeg ublažavanja ograničenja a da ono ne dovede do ponovnog raspirivanja kovida 19, te na političkim odgovorima na epidemiju, pri čemu obe te premise sadrže visok stepen neizvesnosti.

Na nemačkom tržištu rada, kako primećuje, oporavak je do sada bio spor: nezaposlenost je dostigla vrhunac u junu, a njen sezonski prilagođen pad u julu je bio slab.

Prema proceni instituta IFO, broj kompanija koje koriste skraćeno radno vreme takođe opada veoma sporo: ta cifra je i dale nadprosečna u nekoliko sektora, posebno u hotelijerstvu i ugostiteljstvu i u proizvodnji.

Dok industrija prvenstveno trpi zbog slabe situacije sa narudžbinama, prodaja u sektorima hrane i pića je i dalje limitirana merama ograničenja uvedenim zbog virusa korona, konstatuje se u komentaru IFO instituta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala