Novi iranski vojni satelit detaljno snimio najveću američku bazu na Bliskom istoku /foto, video/

Pratite nasTelegramOdyssey
Islamska revolucionarna garda je objavila detaljne snimke vazduhoplovne baze „Udeid“ u Kataru, gde je Centralna komanda američke vojske. Snimke je zabeležio novi iranski vojni satelit „Nor“. Prikazuju iranske bespilotne letelice, vazdušne snage i rakete, a vidi se i kako ciljaju niz objekata, uključujući američki nosač makete aviona.

Snimci su, kako se izveštava, naprvljeni u toku velikih ratnih igara na jugu Irana, u koje je uključeno više grana oružanih snaga, u šta spadaju i jedinice elitne Islamske revolucionarne garde.

Tu je nekoliko detaljnih snimaka same vazdušne baze, kao i fotografije očigledno rađene u različitim intervalima jer se uočavaju promene položaja aviona na pistima. Čini se da je jedna od slika infracrveni prikaz toplotnih tragova letelica i okolnih objekata.

„Udeid“ je najveća američka vojna baza na Bliskom istoku. U objektu u svakom trenutku ima čak 11.000 ljudi, a baza se koristila za koordinisanje američkih vojnih operacija širom regiona.

Snimci su objavljeni usred tekućih vojnih vežbi „Veliki prorok 14“ na jugu Irana, sa teritorijom koja graniči sa Persijskim zalivom i Ormuskim moreuzom. Masovne vežbe počele su u utorak. Pored aktivnosti prikupljanja obaveštajnih podataka, satelit „Nor“ se navodno koristi za nadgledanje vežbi iz svemira.

Satelit „Nor“ lansiran je u orbitu u aprilu. Američki načelnik za svemirske operacije general Džej Rejmond usudio se da ga lansira u to vreme, nazivajući satelit „veb-kamerom za tračeve u svemiru“ i ističući da je malo verovatno da će on Iranu pružiti bilo kakvu korisnu obaveštajnu informaciju.

Podsetimo, tokom vežbe sa helikoptera Revolucionarne garde ispaljena je raketa na model američkog nosača aviona koji su Iranci dovukli u Ormuski moreuz. Na „američki nosač“ su se iskrcali iranski specijalci.

Predstavnica 5. flote američke vojske Rebeka Rebarih je izjavila da je takvo ponašanje Irana neodgovorno i nerazumno, iako nema uticaja na plovidbu u moreuzu.

Kako je rekla, dok američka vojska sa svojim partnerima sprovodi odbrambene vežbe, Iran sprovodi ofanzivne, želeći da zastraši.

„Premda se uvek pribojavamo takvih neodgovornih i nerazumnih postupaka Irana u blizini vrlo aktivnih međunarodnih plovnih puteva, ti manevri nisu naneli nikakvu štetu operacijama američke koalicije u tom regionu i nisu uticali na trgovinsku plovidbu u Ormuskom moreuzu“, rekla je ona.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala