Panika zbog istine: Priština kažnjava svakog ko govori o monstruoznim zločinima OVK

© AFP 2022 / ARMEND NIMANI Pristalice i podržavaoci OVK-a
Pristalice i podržavaoci OVK-a - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Zakon o vrednostima rata OVK koji se nalazi u skupštinskoj proceduri u Prištini ima za cilj da izvrši pritisak na svedoke pred Specijalizovanim većem suda u Hagu koji se bavi zločinima ove terorističke organizacije, a ne da zaštiti „istoriju“ Kosova, kako tvrde predlagači. Usvajanjem nakaradnog propisa usprotivila se i Amerika.

Advokat Goran Petronijević kaže za Sputnjik da je predlog novog zakona pokazatelj da u Prištini postoji svest o ozbiljnoj opasnosti da će izaći na videlo zlodela koja je počinila teroristička OVK.

Zakon ćutanja o zločinima OVK

„Donošenje ovakvih zakona, koji su autistični, nije ništa drugo nego pokušaj da se opovrgne istina, a istina je da je OVK bila i ostala teroristička organizacija, koja je tek posle sklapanja sporazuma sa NATO, preko noći postala oslobodilačka vojska,“ podseća Petronijević.

Očigledno je da je u Prištini svima postalo jasno, dodaje on, da Specijalizovani sud ne bi ni bio osnovan da nije bilo čvrstih dokaza koje je predočio Dik Marti.

​„Sada su videli da to ipak može da bude nešto što će dovesti u pitanje njihovu uljuljkanu ulogu žrtve u koju su ušli uz pomoć saveznika, kako bi prebacili krivicu na Srbe. Shvatili su da na Kosovu postoje ogromni zločini koje su mogli da počine jedino pripadnici OVK, i koji se ne mogu podvesti ni pod kakvu legitimnu borbu. Tako da ovim zakonom pokušavaju da naprave otklon od toga,“ objašnjava Petronijević.

Zaštita za Tačija i Veseljija

S druge strane, dodaje on, pokušavaju da izvrše pritisak da niko na KiM ne sme da govori o OVK u lošem kontekstu.

„Dakle, pritisak na sve koji znaju šta je OVK činila, a ima ih mnogo, jer je OVK je učinila dosta zločina i nad Albancima. Jedan od pravaca zakona je i nelegitiman uticaj na buduće, ili već postojeće svedoke pred Specijalizovanim sudom, jer faktički, onaj ko bude svedočio, samim tim govori protiv OVK i biće pod udarom ovog zakona“, objašnjava Petronijević.

Politikolog sa Kosova Nedžmedin Spahiu smatra da je ovaj zakon nepotreban i veruje da je to samo ogorčena reakcija na pozive Specijalnog tužilaštva u Hagu za Hašima Tačija i Kadrija Veseljija.

„Zbog toga je i napravljen taj predlog za zakon na koji je negativno reagovao i američki ambasador Filip Kosnet i mislim da je bio potpuno u pravu. Pošto se oni najviše plaše toga što će se obelodaniti zločini i na taj način će izgubiti ugled u narodu. Pravljenje ovog zakona je pokušaj da se spreči širenje priča o tome šta je sve rađeno,“ ocenjuje Spahiu.

Druga strana ovog predloga zakona , dodaje on, je da se spreči da se iznese u javnost ono što će se iznositi u sudu u Hagu.

„To je pokušaj da pojedinci koji će biti osuđeni pred sudom u Hagu, očuvaju svoj ugled“, veruje Spahiu.

Šta zakon predviđa

Američki ambasador u Prištini, Filip Kosnet  je na svom Tviter nalogu naveo da ovaj predlog Zakona „kriminalizuje slobodu govora“ i zastrašuje građane. Propisom se predviđa i ova vrednost „rata OVK“ – „oružana borba naroda Kosova na čelu sa OVK, koja je bila u cilju oslobođenja Kosova“.

​Među vrednostima koje se smatraju zaštićenim su: „veterani OVK, pali za slobodu, zastava OVK, tekst zakletve vojnika OVK, grb OVK, generalni štab OVK, politička uprava OVK, štabovi Operativnih zona OVK, arhiva OVK, memorijalni kompleks „Adem Jašari“ u Prekazu i ostali kompleksi“.

Ujedno se navodi da je „OVK“ osnovana na dobrovoljnoj bazi, a sa „jasnom misijom zaštite naroda Kosova i oslobođenja zemlje od okupacionih vojno-policijskih snaga i uprave Srbije na Kosovu“. Nacrtom ovog zakona uređuje se da je svaki javni službenik ili građanin Kosova dužan da u svako doba i u svim okolnostima na Kosovu i u inostranstvu „poštuje i štiti vrednosti borbe“, definisane ovim zakonom. Definisano je i da će se „kršenje zakona kažnjavati u skladu sa zakonima na snazi (po Ustavu Kosova to bi značilo da je prekršilac izdajnik).

Postupak u vezi sa usvajanjem „Zakona o zaštiti vrednosti rata OVK“ pokrenut je još 2018. godine od strane tadašnjeg predsednika kosovske skupštine, Kadrija Veseljija. On je  skupštini potom prosleđen u oktobru mesecu 2018. godine.

 

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala