Srbija je dobila prvu poslanicu pod hidžabom: Ko je Misala Pramenković?

© Tanjug / MARIJA PETROVICPoslanica Misala Pramenković
Poslanica Misala Pramenković - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegram
Skupština Srbije danas je prvi put dobila poslanicu pod hidžabom. Reč je o dr Misali Pramenković, koja je u parlament ušla na listi Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića.

Prof. dr Misala Pramenković je rođena 1980. godine, a radi kao profesor islamskih nauka u Medresi „Gazi Isa-beg“. Potpredsednica je Stranke pravde i pomirenja i kao treća na listi te partije danas je poslala poslanik u Skupštini Srbije. Od maja 2016. bila je odbornica u skupštini grada Novog Pazara.

„Posebno ću se zalagati za prava žena, dece, status porodice“

U prvoj izjavi od ulaska u Skupštinu rekla je da od svog mandata očekuje da će svojim delovanjem i zalaganjem opravdati poverenje koje joj je ukazano, prenosi Blic.

„Nastavićemo ono što su naši poslanici u prethodnom mandatu započeli, mi smo stranka kontinuiteta, ali ću se posebno zalagati za prava žena, dece, status porodice“, rekla je za B92.net.

Pramenkovićeva je dodala i da je svakako i ranije trebalo da u Skupštini Srbije bude poslanica Bošnjakinja.

„Ali je značajno i to što ja nisam jedina“, zaključila je ona.

I u ranijim izjavama naglašavala je zaštitu i afirmaciju porodice, žene i deteta kao svoj fokus u bavljenju politikom.

„Porodica je osnovna, temeljna ćelija društva od čijeg kvaliteta zavisi kvalitet i budućnost same zajednice. Žena je stub porodice i, u svetoj ulozi majke, ali i u drugim porodično-društvenim ulogama faktor je od čijeg moralnog i mentalnog kvaliteta zavisi i kvalitet zajednice. Zbog toga se u SPP-u i zalažemo za dostojanstven život kako muškaraca, tako i žena. Nažalost, činjenica je da neke probleme, pritiske i zloupotrebe više osete žene nego muškarci. Žene kao i muškarci imaju obavezu, ali i pravo da podižu društvo, promovišu dobro i sve univerzalne vrednosti. S druge strane, izbegavaju i odvraćaju od svega što je loše i to svako u skladu sa svojim potencijalima, mogućnostima, pozicijama“, izjavila je jednom prilikom.

Predsednik stranke iz koje dolazi, Muamer Zukorlić, ranije je izjavio da je Pramenković ugledna profesorka i majka četvoro dece, kao i da je primer žene koja je uspela da uskladi i porodicu i karijeru i da bude politički aktivna.

„To će i za parlament Srbije biti osveženje i obogaćenje“, ocenio je Zukorlić.

Tradicionalna nošnja i navijački simbol

U parlament je danas u tradicionalnoj nošnji iz svrljiškog kraja ušao predsednik Ujedinjene seljačke stranke Milija Miletić.

On je bio poslanik i u prethodnom sazivu, a svako svoje obraćanje u sali počinjao je rečenicom da dolazi iz najlepšeg kraja Srbije.

© Tanjug / MARIJA PETROVICPoslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović sa maskom Crvene zvezde
Srbija je dobila prvu poslanicu pod hidžabom: Ko je Misala Pramenković? - Sputnik Srbija
Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović sa maskom Crvene zvezde

Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović nije ostavio prostora za nagađanje koji mu je omiljeni klub, pa se tako u Skupštinu Srbiju danas pojavio sa maskom Crvene zvezde.

Podsećamo, u Skupštini Srbije danas su potvrđeni mandati novih narodnih poslanika koji su potom položili zakletvu, čime je zvanično konstituisan novi saziv parlamenta.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala