Ozvaničena izborna trka u Crnoj Gori: Spisak stranaka i koalicija koje izlaze na izbore

© AP Photo / Risto BožovićIzbori u Crnoj Gori
Izbori u Crnoj Gori - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegram
Sinoć u ponoć završena je predaja izbornih lista partija koje će učestvovati na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori koji su zakazani za 30. avgust. Na izborima će učestvovati šest koalicija i isto toliko partija.
 • Narodna koalicija „Za budućnost Crne Gore

Veliku Narodnu koaliciju „Za budućnost Crne Gore“ čine Demokratski front (Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija, Pokret za promjene) Socijalistička narodna partija, Prava Crna Gora, Ujedinjena Crne Gora, Radnička partija i Narodni pokret, kao i veliki broj nezavisnih intelektualaca. Nosilac ove liste je profesor Mašinskog fakulteta dr Zdravko Krivokapić.

 • „Mir je naša nacija”

Demokratska Crna Gora, Demos, Partija penzionera invalida i restitucije i Građanski pokret Nova ljevica nastupiće zajedno na izborima. Nosilac liste je lider Demokrata Aleksa Bečić, a koalicija će nastupiti na izborima pod sloganom „Mir je naša nacija”.

 • Platforma „Crno na bijelo“

U izbornu trku ulazi i platforma „Crno na bijelo“, koju čine Građanski pokret URA, Savez građana Civis, Bokeški forum, Stranka pravde i pomirenja i nezavisni intelektualci. Ovu koaliciju predvodiće lider Građanskog pokreta Ura Dritan Abazović.

 • “Odlučno za Crnu Goru – DPS Milo Đukanović”

Demokratska partija socijalista predala je sinoć Državnoj izbornoj komisiji DIK izbornu listu “Odlučno za Crnu Goru -DPS Milo Đukanović” za parlamentarne izbore koji će se održati 30. avgusta. Nosilac liste je zamenik predsjednika DPS-a Duško Marković. Sa njima u koaliciji nastupa i Liberalna partija.

 • “Snežana Jonica – Socijalisti Crne Gore – Da živimo kao Jugosloveni“

Socijalisti su predali Državnoj izbornoj komisiji poslaničku listu “Snežana Jonica – Socijalisti Crne Gore – Da živimo kao Jugosloveni“, za parlamentarne izbore zakazane za 30. avgusta. Nosilac liste je predsednica Socijalista Snežana Jonica.

 • „Socijaldemokrate – Ivan Brajović – Mi odlučujemo dosljedno“

Socijaldemokrate na izborima 30, avusta nastupiće samostalno pod sloganom „Socijaldemokrate – Ivan Brajović – Mi odlučujemo dosljedno“. Listu će predvoditi lider stranke Ivan Brajović.

 • „Jaka Crna Gora“

Socijaldemokratska partija Crne Gore predala je među prvima poslaničku listu za parlamentarne izbore. Ono će nastupiti pod sloganom „Jaka Crna Gora“, a nosilac liste je predsednica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković.

 • “Bošnjačka stranka-Ispravno-Rafet Husović”

Bošnjačka stranka na izbore izlazi samostalno, pod sloganom “Bošnjačka stranka-Ispravno-Rafet Husović”  a nosilac ove liste je Ervin Ibrahimović.

 • „HGI – Svim srcem za Crnu Goru!“

Na izborima 30. avgusta samostalno će nastupiti Hrvatska građanska inicijativa pod nazivom „HGI. Svim srcem za Crnu Goru!“. Nosilac liste na parlamentarnim izborima je Adrijan Vuksanović, predsednik Hrvatske građanske inicijative.

 • Hrvatska reformska stranka

U izbornu trku ušla je i Hrvatska reformska stranka Crne Gore – HRS. Nosilac liste je Radovan Rade Marić.

 • Albanska koalicija „Jednoglasno“

Albanska koalicija „Jednoglasno“, koju čine Demokratska unija Albanaca (DUA), Demokratska partija (DP) i Demokratski savez u Crnoj Gori (DSuCG), predala je izbornu listu za parlamentarne izbore. Nosilac liste je predsednik DP Fatmir Đeka.

 • „Genci Nimanbegu – Nik Đeljošaj“

Albanska koalicija Demokratski forum, Nova demokratska snaga FORCA, Građanski pokret Perspektiva i Unija Tuzi predali su izbornu listu „Genci Nimanbegu – Nik Đeljošaj“ za predstojeće parlamentarne izbore.Nosilac liste je Nik Đeljošaj.

Lokalni izbori u Tivtu, Budvi, Kotoru, Anrijevici i Gusinju

Shodno svojim nadležnostima i rokovima propisanim Ustavom Crne Gore, Zakonom o izboru odbornika i poslanika, kao i Zakonom o lokalnoj samoupravi kada je reč o izborima na lokalnom nivou, Milo Đukanović je, takođe doneo i Odluku o raspisivanju izbora za odbornike, i to u: Skupštini opštine Andrijevica, Skupštini opštine Budva, Skupštini opštine Gusinje i Skupštini opštine Kotor i Skupštini opštine Tivat.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala