Moskva upozorava Istočnu Evropu: Ozbiljno razmislite o posledicama raspoređivanja američke vojske

Pratite nasTelegram
Moskva poziva partnere u Istočnoj Evropi da odmere rizike i da razmisle o posledicama raspoređivanja američkih vojnika na svojoj teritoriji, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Trenutno govorimo o pojavljivanju značajnih kontigenata SAD i njihovih saveznika u Istočnoj Evropi – to jest tamo, gde ih nikada pre nije bilo. I to na, praktično, stalnoj osnovi. To što se takvo prisustvo naziva svojevrsnom neprekidnom rotacijom, apsolutno ne menja suštinu stvari. Ovakvi koraci će, u slučaju njihove realizacije, ugroziti odredbu utvrđenu Osnivačkim aktom koji su potpisale Rusija i NATO 1997. godine, a koja se pre svega odnosi na zabranu raspoređivanja 'značajnih borbenih snaga u novim zemljama-članicama Alijanse'“, podsetila je Zaharova.

Američki vojnik tokom vojnih vežbi u Nemačkoj - Sputnik Srbija
Veliko iskušenje za NATO – raspoređivanje kontingenta u Ukrajini

Prema njenim rečima, sve to ukazuje na nameru SAD i njihovih saveznika u NATO-u da nastave da se pridržavaju politike stvaranja napetosti duž linije kontakta sa Rusijom na štetu interesima evropske bezbednosti.

„Jasno je da takve provokativne namere neće ostati bez odgovarajućeg odgovora ruske strane. Tu činjenicu treba da imaju u vidu i u prestonicama tih istočnoevropskih zemalja, koje danju i noću razmišljaju šta bi mogli smisliti u pravcu rusofobije, pozivajući američke vojnike. Savetujemo im da pažljivo odmere rizike i da ozbiljno razmisle o posledicama“, upozorila je Zaharova.

 Ranije je ministar odbrane SAD Marke Esper saopšti da će iz Nemačke biti povučeno skoro 12.000 američkih vojnika, od kojih će 6.400 biti vraćeno u SAD, a ostali će biti premešeni u druge zemlje NATO-a, između ostalog, Italiju i Belgiju.  Kasnije je Amerika saopštila da će poslati u Poljsku dodatnih hiljadu vojnika, pored 4.500 koji se već tamo nalaze. 

Ranije je saopšteno da je Nemačka platila skoro milijardu evra za 10 godina za razmeštanje američkih vojnika. Navodi se da su rashodi od 100 miliona evra godišnje samo deo stvarnih rashoda.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala