Srpski nacionalni savjet: Institucije u Crnoj Gori diskriminišu Srbe

© Tanjug / Jaroslav PapĆirilica
Ćirilica  - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegram
Srpski nacionalni savjet Crne  Gore uputio je saopštenje za javnost u kom ukazuje na zloupotrebe državnih institucija i fondova koje pri raspodeli sredstava diskriminišu Srbe u Crnoj Gori i sredstva dodeljuju poverenicima vladajućih struktura?

„Posebno je uočljiva raspodela sredstava Ministarstva za ljudska i manjinska prava i Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, čije su fondacije u protekle tri godine podelile više od pet miliona evra, od čega je organizacijama i pojedincima srpskog naroda u Crnoj Gori, koji čine više od šezdeset posto korisnika tih fondacija, pripalo manje od jedan posto“, navodi se u saopštenju.

Oni ukazuju da na zloupotrebe ne reaguju ni međunarodne organizacije, navodno nevladinog (državnog) sektora, ali ni aktuelna opozicija, iako je očigledno da su se ta sredstava delila isključivo poverenicima partija vladajuće koalicije. Takođe navode da u komisijama za raspodelu sredstava nije bilo nijednog predstavnika srpskog naroda, odnosno da su svi članovi komisija takođe poverenici vladajućih struktura.

Kao ilustrativan primer navode poslednju Odluku o raspodeli sredstava za 2020. godinu Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, gde je od ukupno podeljenih 1.128.315,60 evra prepoznatljivim srpskim organizacijama, za projekat TV serijal „Srpska kulturna scena u Crnoj Gori“, pripalo 4.400,00 evra, što je 0,3 posto od ukupnih sredstava.

„Neverovatni su primeri diskriminacije srpskih organizacija koji se jasno ogledaju u tome da je hrvatskom radiju ’Duks‘ za njegov program na jednoj frekvenciji opredeljeno 35.000 evra, ’Romskom radiju‘, takođe za jednu frekvenciju, 24.000 evra, a da Srpskom radiju, sa devet frekvencija, koji pokriva gotovo čitav prostor Crne Gore, nije opredeljen nijedan cent. Uočljivo je i da je značajnu podršku dobio veliki broj novih knjiga, predviđenih za štampu, ali tu nije bilo mesta za izdanja Književne zadruge Srpskog narodnog vijeća, jednog od najproduktivnijih izdavača u Crnoj Gori, iz razloga što se kroz rad ovog izdavača baštini očuvanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma“, ističe se u saopštenju.

Iz Savjeta zaključuju da ovo ukazuje na beskrupuloznu diskriminaciju srpskog naroda i srpskih organizacija, koje su prinuđene da se za pomoć obraćaju Vladi Republike Srbije koja je omogućila da najznačajnije srpske medijske i kulturne organizacije još uvek postoje i rade u Crnoj Gori.

„Brutalno privilegovana raspodela sredstava za kulturu, nauku i umetnost takođe je prisutna i u raznim ministarstvima i lokalnim samoupravama, pa se onda postavlja pitanje u kakvim se uslovima nameravaju provesti predstojeći lokalni i parlamentarni izbori i šta srpski narod čeka na narednom popisu stanovništva početkom 2021. godine“, zaključuju iz Savjeta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala