„Oganj“ lansirao raketu „Alas“, uskoro dobija dva još moćnija projektila /video, foto/

© Darimir BandaModularni višecevni raketni sistem Oganj.
Modularni višecevni raketni sistem Oganj. - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegram
Na poligonu Tehničkog opitnog centra u Nikincima, u okviru internih ispitivanja Modularnog višecevnog raketnog sistema LRSVM M18 „Oganj“, obavljeno je lansiranje vođene rakete „Alas“ sa IC glavom za samonavođenje, a radi provere karakteristika zemaljske stanice za vođenje raketa, integracije kontejnera i pripadajuće elektronike na oruđe.

Raketa ima vrlo savremenu aerodinamičku konfiguraciju, kombinovanu pogonsku grupu (čvrsti startni motor i turbo mlazni marševski motor), savremeni koncept vođenja otporan na ometanje (inercijalna navigacija u početnoj i srednjoj fazi leta, termovizijska glava za završno samonavođenje povezana sa zemaljskom stanicom optičkim kablom i radio-linkom) do maksimalnog dometa od 25 kilometara i namenjena je za uništavanje oklopnih, kao i stacionarnih utvrđenih ciljeva.

Gađanje raketom „Alas“ izvršeno je na stacionarni cilj na daljini 10.5 kilometara. Opit je jedan iz serije potrebnog broja lansiranja i izveden je kao nastavak prethodnih ispitivanja sa inertnim i raketama sa programiranom putanjom ovog tipa. Opit je uspešno izveden, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

© Darimir BandaModularni „Oganj“ se nalazi u završnoj fazi internih ispitivanja.
„Oganj“ lansirao raketu „Alas“, uskoro dobija dva još moćnija projektila /video, foto/ - Sputnik Srbija
Modularni „Oganj“ se nalazi u završnoj fazi internih ispitivanja.

Modularni „Oganj“ se nalazi u završnoj fazi internih ispitivanja. Po uspešnoj realizaciji završnih ispitivanja očekuje se njegovo uvođenje u naoružanje Vojske Srbije. Radi se o visoko automatizovanom artiljerijskom oruđu, koje osim unapređenja postignutih kod prethodne verzije - LRSVD M17 „Oganj digitalizovani“, ima i nove borbene mogućnosti i značajno će unaprediti sposobnosti naše raketne artiljerije.

Može da gađa svim vrstama postojećih nevođenih raketnih projektila kojima raspolaže Vojska Srbije, uključujući i projektile dometa 40 kilometara koji su već razvijeni, raketne projektile dometa 50 kilometara koji su u razvoju, kao i rakete sa korekcijom putanje i vođene rakete.

Raketa „Alas“ nije ni finalna ni najmoćnija raketa koja će biti lansirana iz ovog sistema. U Vojnotehničkom institutu se razvijaju i rakete „Košava-1“ i „Košava-2“ i time će se domet naše raketne artiljerije podići na više od 50 kilometara i one će imati bojeve glave velike razorne moći, sposobne da unište jako utvrđene ciljeve, taktičkog i operativnog značaja.

© Darimir BandaModularni „Oganj“ može da gađa svim vrstama postojećih nevođenih raketnih projektila kojima raspolaže Vojska Srbije.
„Oganj“ lansirao raketu „Alas“, uskoro dobija dva još moćnija projektila /video, foto/ - Sputnik Srbija
Modularni „Oganj“ može da gađa svim vrstama postojećih nevođenih raketnih projektila kojima raspolaže Vojska Srbije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala