Pred prelomni susret u Beloj kući: Kosovo ne sme da se rešava preko kolena /video/

© AP Photo / Visar KryeziuSrbi na Gazimestanu 28.06.2018 godine
Srbi na Gazimestanu 28.06.2018 godine - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegram
Samo ekonomski pristup može da donese napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a ukoliko neko pokuša da rešava kosovsko pitanje preko kolena, to neće dati rezultata, kaže karijerni diplomata Zoran Milivojević.

Pred razgovor delegacija predvođenih predsednikom Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, Milivojević ističe da su obe strane, ali i Sjedinjene Države zainteresovane da rezultata ima, a da je pravi put za to samo poboljšanje svakodnevnog života ljudi i ekonomske saradnje Beograda i Prištine.

„Tako razumemo i američku inicijativu sa ekonomskim paketom, što ide u prilog potreba ljudi, stvara politički ambijent i omogućava da se proces normalizacije dalje razvija čak i u političkom smislu. Odgovornost je uvek bila na političkim elitama i akterima koji utiču na to. U našem slučaju se radi o elitama i u Beogradu i u Prištini, ali i o spoljnim i međunarodnim akterima“, navodi diplomata za Sputnjik.

Ekonomija važna za obe strane

Bela kuća - Sputnik Srbija
Vučić u Vašingtonu, počinju razgovori o ekonomskoj saradnji Beograda i Prištine

Milivojević naglašava da stalno treba imati na umu činjenicu da je KiM protektorat UN i sastavni deo Srbije i da se ne može od nje odvojiti protivpravno, a očekivati da ona to treba da prihvati zdravo za gotovo. Nije slučajno, napominje, što je Srbija pred sastanak u Vašingtonu, čiji će domaćini biti savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O‘Brajan i posrednik Ričard Grenel, poslala jasnu poruku: nemojte tražiti da priznamo nešto što ne možemo, imamo i ustavna ograničenja, ali i volju većine.

„Mislim da Amerikanci to shvataju i zato ovako prilaze. To ne znači da menjaju stav o krajnjem cilju, ali menjaju način kako bi do njega došli, bar kad je reč o ovoj administraciji. U prilog tome ide ovaj način rešavanja — ono što je primereno ljudima: slobodan protok ljudi, robe, kapitala koji će popraviti život ljudi. Ekonomija je najvažnije političko pitanje i za nas i za njih i dobro je da se ide tim pravcem“, uveren je Milivojević.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže, međutim, da će na srpsku delegaciju i Vučića lično biti vršen veliki pritisak, ali da ultimatum nije put za rešavanje problema. Da je tako nešto moguće, svestan je i predsednik Srbije koji očekuje „moguća iznenađenja“. Stefan Surlić sa Fakulteta političkih nauka primećuje da dovesti lidere Beograda i Prištine u Belu kuću i usloviti prisustvo predsednika Trampa nekim dogovorom već samo po sebi predstavlja ozbiljan politički pritisak.
„SAD nisu zainteresovane isključivo za ekonomska pitanja, one i te kako žele politički sporazum i rezultat, a ovo vide kao poslednji trenutak da ostvare spoljnopolitički benefit za Trampa. To neće uticati toliko na američke birače, ali hoće na kredibilitet i Trampa i Grenela da postižu sporazume u konfliktnim delovima sveta“, navodi Surlić.

Moguć dogovor o okvirnim principima

Predsednik SPS-a Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Dačić o sastanku u Vašingtonu: Nikome ne savetujem da krene putem ultimatuma

On pretpostavlja da će se insistirati na postizanju neke vrste sporazuma koja neće biti priznanje nezavisnosti Kosova, već neki okvir o principima za finalni sporazum.

„To može biti nešto što bi bilo uvijeno u diplomatskoj formi, a omogućilo Beogradu i Prištini da izađu relaksiranije sa tog sastanka, da obećaju da će biti posvećeni tom putu, ali da suštinski nećemo imati ništa konkretno što će odmah moći da se realizuje na terenu. Ono što bi Amerika mogla da obeća, jeste da uslovi svoju pomoć konkretnim infrastrukturnim projektima, da ponudi neki vid ekonomske saradnje, a pomenuta je i neka ekonomska unija. Ukoliko se to postigne, već to je veliki uspeh“, ocenjuje Surlić, uz opasku da je zasad nepoznanica u kojoj formi će to biti prezentovano.

Milivojević dodaje da za Srbiju nije moguće ništa što ne bi bilo na liniji principa međunarodnog prava, rezolucije 1244 i Ustava Srbije.

„Može da se ponudi dokument koji ima sadržaj u ekonomiji, a proizvodi i politička dejstva, ali nikako kao dokument koji ima sadržaj u politici koji proizvodi dejstva koja bi se mogla tumačiti kao priznanje“, precizira Milivojević.

I SAD zainteresovane da sastanak uspe

Ričard Grenel - Sputnik Srbija
Grenel odgovorio o čemu će Beograd i Priština razgovarati u Vašingtonu

Prema njegovom mišljenju, imajući u vidu da se sastanak održava u toku američke predizborne kampanje, i SAD ima interesa da ima uspeha, a uspeh je i kontinuitet inicijative i korak dalje od onog što su do sada već uspeli sa pismima o namerama i ekonomskim paketom.

„Ne mogu dobiti novi Kemp Dejvid, ali mogu da imaju uspeh u ovome, jer i ta vrsta uspeha im donosi poene. Za Amerikance je važno i da Srbija u tome učestvuje. Zbog toga su i ušli u ovu inicijativu i našli platformu koja obezbeđuje učešće Beograda i čak deblokirali dijalog pritiskom za ukidanje taksi. Nije to slučajno, jer to obezbeđuje učešće Srbije u dijalogu, a sve drugo je problem“, ističe Milivojević.

Zato očekuje kontinuitet na tragu već postignutih ekonomskih dogovora.

„Neće se ovo završiti ni u četvrtak ni petak u Vašingtonu, ni u ponedeljak ni utorak u Briselu. Stvar je suviše komplikovana, pozicije dosta suprotstavljene, maksimalistički zahtevi Prištine izraženi, a situacija u Prištini problematična. Ne postoje uslovi da se približimo rešenju koje bi moglo da se smatra bliže konačnom. Očekujem nastavak dijaloga o normalizaciji na politički racionalnim i korektnim linijama“, zaključuje Milivojević.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala