SAD okreću zemlje jedne protiv drugih: Rusija zabrinuta zbog situacije u Sredozemnom moru

© Press-služba MID RF / Uđi u foto-galerijuMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegram
Rusija je spremna da doprinese uspostavljanju dijaloga između Kipra i Turske i zabrinuta je zbog situacije u regionu, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
„Zabrinuti smo i zbog situacije u Sredozemnom moru, a što se tiče odnosa sa Turskom, spremni smo da pomognemo u uspostavljanju pragmatičnog dijaloga, koji se zasniva na uzajamnim interesima i na pronalaženju rešenja koja će biti ispravna i zasnovana na međunarodnom pravu“, rekao je Lavrov na početku sastanka sa predsednikom Kipra Nikosom Anastasiadisom.

Prema rečima Lavrova, zabrinjava i to što „daleka sila – SAD, pokušava da okrene zemlje koje se tu nalaze jedne protiv drugih i uopšte da promoviše politiku 'ko nije sa nama, taj je protiv nas' i tera sve ostale da slede taj pravac“.

Ruski ministar je izrazio žaljenje zbog takvog stava.

„I u istočnom Sredozemnom moru, u čitavom regionu i u bilo kom drugom regionu, potrebni su potpuno drugačiji pristupi rešavanju problema sopstvenih interesa. Traženje kompromisa, ravnoteže interesa je jedini način za rešavanje različitih problema u različitim delovima sveta. Sa našim kiparskim prijateljima smo spremni za dijalog po svim pitanjima bilateralnih odnosa“, istakao je Lavrov.“

Šef ruske diplomatije je podsetio na stav Rusije prema rešavanju kiparskog pitanja.

„Zalažemo se za realizaciju odluka koje su donete u UN, za nastavak i, nadam se, završetak pregovora između dve strane“, naveo je Lavrov.

Predsednik Kipra Nikos Anastasiadis odlikovao je Lavrova ordenom Veliki krst reda Makariosa III.

Ceremonija je održana u predsedničkoj rezidenciji. Orden Makariosa III je najviša nagrada koju dodeljuje Republika Kipar.

Vlada Kipra tvrdi da Turska stalno narušava suverena prava Kipra. Ankara, između ostalog, izvodi bušenja u priobalnoj zoni Kipra i vrši seizmička ispitivanja u isključivoj ekonomskoj zoni i u priobalju Kipra, čime narušava njena suverena prava. Evropska unija više puta je osudila ove akcije. Turska navodi da neće prekinuti istraživanja i bušenja na Sredozemlju, tvrdeći da i kiparski Turci takođe imaju pravo raspolaganja prirodnim resursima ostrva.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala