Crnogorsko ministarstvo: Dačić još jednom pokazao svoj prefinjeni repertoar

Pratite nasTelegram
Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova oštro je kritikovalo šefa srpske diplomatije Ivicu Dačića posle njegovog reagovanja na optužbe koje je na račun Srbije izneo crnogorski predsednik Milo Đukanović.

Crnogorsko ministarstvo u saopštenju, koje je sinoć prenela RTCG, navodi da je Dačić, „čak i u svom tehničkom mandatu, koji po uzusima kulturnih i demokratskih zajednica podrazumeva uzdržanost i pristojnost, izjavom o ‘lažima’ šefa susedne države još jednom demonstrirao svoj prefinjeni diplomatski repertoar i ‘posvećenost’ duhu dobrosusedstva, saradnji i unapređenju odnosa Srbije i Crne Gore, ali i među državama zapadnog Balkana“.

„S obzirom da ministar insistira na tvrdnji da nije bilo mešanja Srbije u unutrašnje stvari Crne Gore, primorani smo da podsetimo kako je u poslednjih osam meseci izgledalo to ‘nemešanje ’, odnosno da navedemo samo neke primere iz arsenala izjava, ocena i kvalifikacija ministra spoljnih poslova i drugih srpskih zvaničnika koje su u kontinuitetu upućivali državi, građanima i vlastima susedne države koju navodno smatraju najbliskijim susedima i prijateljima“, piše u saopštenju.

Predsednik SPS-a Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Dačić: Dosta sa zastrašivanjem lažima o Srbiji, zar je Crna Gora "prirodni deo albanskog sveta"?
Kako navode iz crnogorskog ministarstva, neki od takvih primera „dobronamernih“ upozorenja su, tvrde, Dačićeve poruke o „bratoubilačkom ratu u Crnoj Gori“, preporuke da je za „rušenje Đukanovića potrebno jedinstvo svih drugih“, kao i navodna „usijana nacionalistička retorika kojom je Dačić pozivao da se građanima Srbije koji o Crnoj Gori, njenoj politici i njenoj vlasti ne misle isto kao on, oduzme srpsko državljanstvo“.

To je, kažu iz crnogorskog MSP, „samo manji i benigniji isečak iz širokog opusa izjava srpskog ministra spoljnih poslova“.

„Sličan, možda još groteskniji, ali i izraženo militaristički ton, primeren ediciji ‘nemešanja Srbije’ u crnogorska pitanja, mogao se čuti u izjavama ministra odbrane (Aleksandra) Vulina, koji je, uz to, pokušao da kao civilni političar, uđe na teritoriju Crne Gore u uniformi! Kad mu to ipak nije uspelo, stigla je izjava da se u njegovoj pratnji nalaze ‘srpski generali i srpski pukovnici’, koji će uvek ‘doći da budu sa svojim narodom’“, dodaje se u saopštenju.

Vulinova izjava, kako navode, data odmah posle parlamentarnih izbora da se „Crna Gora vratila sebi, klima se promenila, da više ništa neće biti isto“, potvrđuje, „nažalost, da u politici Beograda prema Crnoj Gori, kada su u pitanju njeno suvereno pravo da sama odlučuje o magistralnim pravcima unutrašnje i spoljne politike, nema ništa novo“.

Iz crnogorskog MSP navode da za svojim kolegama nije zaostajao ni ministar zdravlja Zlatibor Lončar uveravanjima da čini sve da se Crnogorci što je moguće više potiskuju iz zdravstvenog sistema Srbije, ili omalovažavanjem zdravstva u Crnoj Gori izjavama da „oni tamo nemaju ni laboratorije“.

Milo Đukanović - Sputnik Srbija
Đukanović: Crna Gora hrani gladna nacionalistička usta u Srbiji

„Pored srpskih političara kampanji ‘nemešanja ’ svoj doprinos su davali i crkveni velikodostojnici, pa je tako npr. patrijarh Irinej u prisustvu predsednika (Aleksandra) Vučića, izjavljivao da se u Crnoj Gori događaju stvari kojih ‘nije bilo ni za vreme Otomanske imperije’, da je cilj da se ‘protera srpski narod, kao što su to radile ustaše u Hrvatskoj ’, te da se u Crnoj Gori ‘stvara nova, crnogorska nacija’, što je, inače, stalna tema ovakve klero-nacionalne retorike. U ovom kontekstu već je dosta rečeno o srpskim medijima koji su punih osam meseci vodili nezapamćenu kampanju protiv susedne zemlje“, navodi se u saopštenju, preneo je Tanjug.

Iz ministarstva ocenjuju da je mešanje Srbije u unutrašnja pitanja Crne Gore aksiom koji je, kako tvrde, „u većoj ili manjoj meri prisutan decenijama“.

Podsetimo, ministar Dačić je u petak, reagujući na intervju Đukanovića za sarajevsku televiziju „Fejs“ rekao da predsednik Crne Gore nastavlja da plaši građane Crne Gore lažima o Srbiji i navodnoj velikosrpskoj državnoj politici, i da optužuje Srbiju da se mešala u unutrašnje stvari Crne Gore.

Crnogorski predsednik izjavio je da u okolnostima u kojima je, kako tvrdi, krenuo proces formalizacije kosovske nezavisnosti, priča o tome da je Crna Gora „prirodni deo srpskog sveta“, prirodni deo „velike Srbije“ za njega „neka vrsta hrane kojom treba nahraniti gladna nacionalistička usta koja sve teže podnose gubitke“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala