Knežević: Smatram da treba ukinuti sankcije Rusiji, ali...

Pratite nasTelegram
Funkcioner crnogorskog Demokratskog fronta Milan Knežević kaže da je lično za ukidanje antiruskih sankcija, ali da kao odgovoran političar ne želi da insistira na tome i tako dovede u pitanje rad buduće crnogorske vlade.

Knežević je dao intervju za ruski časopis „Ekspert“, a na pitanje novinara Sergeja Belousa da li postoji šansa da sada zvanična Podgorica ukine antiruske sankcije ili je tako nešto u bliskoj budućnosti nemoguće, on kaže:

„Veoma je važno to što će nova vlada raditi po principu konsenzusa i neophodno je znati da u njoj trenutno postoje određeni politički faktori koji smatraju da antiruske sankcije treba da ostanu na snazi. Lično smatram da sankcije protiv Rusije treba ukinuti, ali kao odgovoran i ozbiljan političar na mogu da insistiram na tome niti da dovodim u pitanje rad buduće vlade zbog tog pitanja.“

On je dodao da veruje da će se odnos EU, pre svega Nemačke i Francuske, kao i Amerike prema Rusiji menjati u pozitivnom smeru što će Podgorici omogućiti da relaksira situaciju kako bi mogla, sa svoje strane, da ukine sankcije protiv Rusije.

Na konstataciju novinara da je i ekonomska situacija u zemlji povezana sa spoljnopolitičkim pitanjima, uz primer da su antiruske sankcije, koje je podržalo svega 10 odsto stanovništva, nanele ozbiljan udarac standardu Crnogoraca, Knežević podseća da je postignut dogovor u okviru nove vlasti da se ne pokreću spoljnopolitička pitanja koja bi mogla da ugroze rad vlade.

„Ipak, mi smo i dalje privrženi ideji da se učini sve kako bi Crna Gora što pre postala članica Evropske unije, ali i kako bi razvijala najbolje moguće odnose i sa Srbijom i sa Rusijom. Baš kao što to rade i SAD i EU. Bez obzira na sankcije protiv Rusije – osećamo određene tendencije i trendove koji vode ka otopljavanju u odnosima i SAD i EU prema Rusiji“, navodi on.

Kako kaže, u Podgorici očekuju da će u najskorije vreme u odnosima između vodećih zemalja sveta, u koje spada i Rusija, doći do popuštanja napetosti i normalizacije, što će crnogorskoj državi omogućiti da sprovede sve mere u cilju oporavka privrede koje će se zasnivati saradnji sa svim zemljama koje su za to spremne.

Veruje da Srbija i Rusija treba da budu u prvom planu i da se doživljavaju kao najbliskije zemlje s kojima je Crna Gora i kroz istoriju imala najtešnje veze.

„Mi, kako nova vlada, želimo da imamo izbalansirane i prijateljske odnose i sa našim zapadnim partnerima, ali želimo i da unapredimo odnose sa Rusijom na bazi uzajamne koristi“, rekao je on.

Kako je dodao, u Crnoj Gori su svesni da su u bliskoj prošlosti Rusija i njeni građani dali značajan doprinos rastu crnogorskog BDP, kao i da je standard crnogorskih građana postao viši zahvaljujući ruskim investicijama.

„Ozbiljno očekujem da će na globalnom nivou uskoro doći do otopljavanja u odnosima od čega će Crna Gora biti samo na dobitku “, rekao je on.

U Crnoj Gori su krajem avgusta održani parlamentarni izbori na kojima je pobedila opozicija, dok je Demokratska partija socijalista, posle 30 godina, izgubila vlast.

Čelnici sve tri opozicione liste u Crnoj Gori su nedavno potvrdili da je postignut dogovor o formiranju nove Vlade.

Oni su na jučerašnjoj konstitutivnoj sednici Skupštine podržali predlog da novi premijer bude Zdravko Krivokapić, a predsednik parlamenta Aleksa Bečić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala