Rusija upozorava: Povećana aktivnost NATO i Amerike na 20-30 kilometara od naše granice

© REUTERS / Ints KalninsZastava NATO-a ispred američkog lovca F-35A Lajtning
Zastava NATO-a ispred američkog lovca F-35A Lajtning - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegram
U poslednje vreme se primećuje povećana vojna aktivnost SAD i NATO na 20-30 kilometara od državnih granica Rusije, rekao je načelnik Generalštaba oružanih snaga Rusije general armije Valerij Gerasimov na brifingu nakon završetka vojnih vežbi „Kavkaz 2020“.
„Rast vojne aktivnosti SAD i NATO ne odigrava se u Atlantskom ili Karipskom basenu, nego na 20-30 kilometara od ruske granice. S tim u vezi, teza o povećanoj agresivnosti Rusije, koju širi NATO, je lažna“, rekao je Gerasimov.

Načelnik Generalštaba je kao primer povećane aktivnosti NATO u blizini ruskih granica naveo letove avione i prisustvo pomorskih snaga NATO u Barencovom, Baltičkom i Crnom moru.

Prema njegovim rečima, rusko Ministarstvo odbrane je namerno premestilo praktični deo vežbi „Kavkaz 2020“ u unutrašnjost zemlje, kako ne bi izazivali tenzije u Evropi.

Višecevni raketni lanser TOS-2 Tosočka na Paradi pobede u Moskvi - Sputnik Srbija
Na vežbama „​​Kavkaz 2020“ prvi put upotrebljen sistem „Tosočka“
„Ministarstvo odbrane Rusije takođe se pridržava politike usmerene na smanjenje napetosti u Evropi. S tim u vezi, Oružane snage 2020. godine nisu održavale velike vojne vežbe u blizini granica zemalja-članica NATO, nego su velike praktične akcije vojske u okviru strateških vojnih vežbi 'Kavkaz 2020' namerno premestile u unutrašnjost zemlje“, objasnio je Gerasimov.

Gerasimov je istakao da vežbe nisu bile usmerene protiv drugih zemalja i bile su u skladu sa ruskom vojnom doktrinom, koja je, po njegovim rečima, odbrambenog karaktera.

„Tradicionalno, priprema i realizacija strateških vojnih vežbi su zasnivane na principu maksimalno moguće otvorenosti. Vojni atašei stranih država su bili obavešteni o ciljevima, zadacima, regionima, snagama i sredstvima koje su uključene u vežbe“, istakao je Gerasimov.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo odbrane Rusije je usmereno na konstruktivni dijalog sa NATO u cilju osiguravanja međunarodne bezbednosti.

„Ministarstvo odbrane Rusije uvek se držalo kursa usmerenog na izgradnju konstruktivnog dijaloga sa NATO i drugim zemljama u interesu osiguravanja globalne i regionalne bezbednosti“, istakao je Gerasimov.

Oklopno vozilo termiantor - 2 - Sputnik Srbija
„Terminator“ : Najmoćnije borbeno vozilo pred Putinom

On je istakao da je ruska strana spremna da razvija vojnu saradnju sa susedima i partnerima, uključujući sprovođenje zajedničkih operativnih borbenih obuka u cilju rešavanja zajedničkih zadataka suprotstavljanja terorističkim pretnjama.

Vežbe „Kavkaz 2020“ održavaju se od 21. do 26. septembra na teritoriji Južnog vojnog okruga i na Crnom i Kaspijskom moru pod rukovodstvom Gerasimova. U njima učestvuje oko 80 hiljada ljudi.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala