Uspešno ste se registrovali!
Molimo vas, ulogujte se putem linka koji vam je poslat na
 F-16 - Sputnik Srbija

Rat u Nagorno-Karabahu: Turski avioni učestvovali u napadu

Pratite nas
Predstavnik Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan izjavio je da je azerbejdžanska vojska u sukobima u Nagorno-Karabahu pretrpela velike gubitke – ubijeno je oko 200 vojnika,dok je bilans na jermenskoj strani – 17 ubijenih i preko 100 ranjenih.

Kako je kazao, samim tim Azerbejdžan tokom napada na Nagorno-Karabah koristi najsavremenije naoružanje kojim raspolaže turska vojska.

Prethodno je predstavnik Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan izjavio da je azerbejdžanska vojska u sukobima u Nagorno-Karabahu pretrpela velike gubitke – ubijeno je oko 200 vojnika,dok je bilans na jermenskoj strani – 17 ubijenih i preko 100 ranjenih.

Prema njegovim rečima, situacija na terenu je kao i ranije, sukobi se nastavljaju na severu i jugu teritorije.

Nešto ranije je saopšteno da je Vlada Jermenije proglasila ratno stanje zbog eskalacije situacije u Nagorno-Karabahu. Premijer Jermenije Nikol Pašinjan kaže da su borbena dejstva Azerbejdžana provokacija, a predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev tvrdi pak da su jermenske snage otvorile vatru i to takođe naziva provokacijom. Moskva poziva na hitnu obustavu sukoba.

Ubrzo zatim je i Azerbejdžan uveo ratno stanje u nekoliko regiona države.

Istovremeno, Jermenija je objavila opštu mobilizaciju.

„Odlukom Vlade u Republici Jermeniji proglašeno je ratno stanje i opšta mobilizacija. Odluka stupa na snagu od momenta objavljivanja. Svi da se jave u svoje vojne odseke. Za domovinu, za pobedu “, napisao je na Fejsbuku premijer Nikol Pašinjan.

Situacija u Nagorno-Karabahu

U Nagorno-Karabahu je jutros došlo do nove eskalacije.

Jermenske snage oborile su dva azerbejdžanska helikoptera i tri bespilotne letelice, izjavila je portparolka jermenskog Ministarstva odbrane Šušan Stepanjan.

Ta oblast, dodala je, našla se pod vazdušnom i artiljerijskom vatrom azerbejdžanskih snaga.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je prethodno saopštilo da su jermenske snage pucale duž linije razdvajanja i da ima žrtava među civilima

U međuvremenu, u nepriznatoj Republici Nagorno-Karabah uvedeno je ratno stanje i proglašena je mobilizacija. Potom je istu odluku donela i jermenska vlada.

Reagovala je i zvanična Moskva pozivom da se momentalno obustavi vatra, kao i ODKB koji je poručio da se konflikt mora rešavati samo mirnim putem.

Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:46 27.09.2020
Predsednik nepriznate republike Nagorno-Karabah Araik Arutjunjan izjavio je da je azerbejdžanska vojska prilikom napada koristila turske avione F-16 koji su se već mesec dana nalazili u Azerbejdžanu za potrebe vojnih vežbi.

Kako je kazao, samim tim Azerbejdžan tokom napada na Nagorno-Karabah koristi najsavremenije naoružanje kojim raspolaže turska vojska.

Udarna vest - Sputnik Srbija
Predsednik Nagorno-Karabaha: Turski avioni učestvovali u napadu
22:01 27.09.2020
Vojska Nagorno-Karabaha zaplenila je 11 jedinica azerbejdžanske vojne tehnike, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan.

Kako je precizirao, između ostalog, među tim jedinicama je bilo i nekoliko oklopnih vozila BMP-3 opremljenih naoružanjem i municijom.

21:35 27.09.2020
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je Jerevan i Baku da momentalno obustave borbena dejstva i da se vrate za pregovarački sto.

On je osudio primenu sile i izrazio žaljenje što među stradalima ima i civila.

Gutereš je najavio i da će se uskoro čuti i sa premijerom Jermenije Nikolom Pašinjanom, kao i sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim.

21:06 27.09.2020
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan sastao se sa rukovodstvom oružanih snaga te zemlje i tom prilikom izjavio da pred njima stoji samo jedan zadatak – da pobede.

„Naše oružane snage imaju samo jedan zadatak, a to je da pobede. Ceo jermenski narod, kao i uveo, je uz vojsku“, rekao je on.

Jermenski vojnici samoproglašene republike Nagorno-Karabah pored rovova na prvoj liniji na granici sa Azerbejdžanom, 25. oktobra, 2012. godine - ARHIVKSA FOTOGRAFIJA - Sputnik Srbija
Premijer Jermenije: Pred našom vojskom je samo jedan zadatak – da pobedi
19:54 27.09.2020
Iran je pozvao Jermeniju i Azerbejdžan na hitan prekid sukoba oko Nagorno-Karabaha, rekao je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Saed Katibzadeh i izrazio spremnost Teherana da pomogne u uspostavljanju primirja.

Iran pažljivo prati konflikt sa zabrinutošću i poziva na hitno okončanje konflikta i početak razgovore između dve zemlje, rekao je Katibzadeh.

On je kazao da je Teheran spreman da upotrebi sve svoje kapacitete da pomogne kako bi počeli razgovori između dve strane, prenosi Rojters.

19:46 27.09.2020
Predstavnik Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan izjavio je da je azerbejdžanska vojska u sukobima u Nagorno-Karabahu pretrpela velike gubitke – ubijeno je oko 200 vojnika, uništeno oko 30 jedinica vojne tehnike i oko 20 bespilotnih letelica.

Prema njegovim rečima, situacija na terenu je kao i ranije, sukobi se nastavljaju na severu i jugu teritorije.

„Borbe se i dalje vode, protivnik je pretrpeo velike gubitke, oko 200 vojnika je ubijeno, oko 30 oklopnih vozila uništeno i oko 20 bespilotnih letelica oboreno“, precizirao je.

Udarna vest - Sputnik Srbija
Jermenija: Oko 200 azerbejdžanskih vojnika ubijeno, sukobi se nastavljaju
19:08 27.09.2020
Ministarstvo odbrane nepriznate države Nagorno-Karabah saopštilo je da je tokom sukoba sa snagama Azerbejdžana poginulo 17 jermenskih vojnika, dok je preko 100 ranjeno.

Zamenika ministra odbrane Artur Sarkisjan nije precizirao da li se radi o vojnim licima ili o civilima.

Vojnici karabaške armije u blizini improvizovane crkve na liniji razgraničenja u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija
Narogno-Karabah: U sukobima poginulo 17 jermenskih vojnika, preko 100 ranjeno
16:54 27.09.2020
16:52 27.09.2020
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan pozvao je telefonom ruskog lidera Vladimira Putina, saopšteno je iz Kremlja.

Tokom razgovora lideri su izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog situacije u Nagorno-Karabahu.

Ocenili su i da je neophodno preduzeti sve napore kako se situacija ne bi izmakla kontroli, što podrazumeva obustavu svih borbenih dejstava.

16:26 27.09.2020
Jermenija razmatra mogućnost priznavanja nezavisnosti Nagorno-Karbaha, izjavio je premijer te zemlje Nikol Pašinjan.

Kako je rekao, to pitanje je neophodno veoma ozbiljno razmotriti i sprovesti javnu debatu.

Takođe je rekao i da je trenutno prerano govoriti o konkretnoj situaciji u Nagorno-Karabahu.

„Naša vojska kaže da je situacija napeta, ali je rano davati precizniju prognozu situacije“, rekao je.

16:01 27.09.2020
16:00 27.09.2020
Azerbejdžan uveo ratno stanje u nekoliko regiona države

Parlament Azerbejdžana doneo je odluku da uvede ratno stanje u nekoliko gradova i regiona države, prenose mediji.

15:19 27.09.2020
Azerbejdžan predložio jermenskom garnizonu u Karabahu da položi oružje

Azerbejdžanska strana ponudila je vojnom rukovodstvu jermenskog garnizona u selu Agdere na kontakt liniji u Karabahu da položi oružje i preda se, saopštilo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

„Kako u potpunosti ne bismo uništili garnizon jermenskih oružanih snaga smeštenih u selu Agdere, u cilju izbegavanja povećanja ratnih gubitaka, vojna komanda Azerbejdžana predložila je jermenskoj komandi da ne pruža otpor u tom pravcu, položi oružje i preda se“, ističe se u saopštenju.

Takođe se dodaje da komanda azerbejdžanske armije da će se prema ratnim zarobljenicima i civilnim taocima postupati u skladu sa zahtevima Ženevske konvencije i drugim normama međunarodnog prava.

„Ukoliko se pokaže otpor, neutralisaćemo svakog naoružanog čoveka“, ističe se u saopštenju Ministarstva odbrane.

14:39 27.09.2020
Premijer Jermenije: Eskalacija u Karabahu mogla bi se proširiti van granica regiona

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan obratio se građanima povodom najnovijeg razvoja događaja u Nagorno-Karabahu. On je pozvao međunardne organizacije da iskoriste sve poluge uticaja kako bi zaustavile Tursku od potencijalnog mešanja u sukob. To bi, kako je rekao, definitivno destabilizovalo situaciju u regionu.

„Odlično razumemo da azerbejdžanski režim može da počne sa zločinačkim delovanjem prema granicama Jermenije i pribegne provokacijama što bi izazvalo nestabilnost u celom regionu. Zločinačko ponašanje će dobiti dostojan odgovor“, rekao je Pašinjan.

On je rekao da je to rat koji je objavljen jermenskom narodu, njegovoj slobodi i nezavisnosti.

Pozvao je zemlje kopredsedavajuće Minske grupe OEBS da ne dozovle širenje konflikta i prelivanje izvan regiona.

„Mi smo spremni za taj rat jer smo svesni da mržnja koja se promoviše u Azerbejdžanu protiv Jermena nije mogla da dovede do drugih rezultata, nego do rata“, poručio je Pašinjan.

Novoizabrani premijer Jermenije Nikol Pašinjan - Sputnik Srbija
Jermenski premijer: Sprečiti Tursku da se umeša u konflikt
14:36 27.09.2020

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov razgovarao je telefonom sa azerbejdžanskim kolegom Džejhunom Bajramovom o drastičnom pogoršanju situacije u Nagorno-Karabahu.

On je tom prilikom izrazio zabrinutost zbog vatre koja je otvorena duž linije razdvajanja, što je za posledicu imalo ljudske žrtve.

„S ruske strane istaknuta je neophodnost što hitnijeg prekida vatre. Navedeno je da će Rusija zajedno sa ostalim kopredsedavajućim Minske grupe OEBS predložiti posredničke napore usmerene na stabilizaciju situacije“, saopštilo je Ministarstvo.

14:35 27.09.2020
Ministarstvo odbrane Azerbejdžana: Uspešna kontraofanziva u Karabahu

Azerbejdžanski ministar odbrane Zakir Hasanov izjavio je da azerbejdžanske oružane snage sprovode uspešne kontraofanzivne operacije u Karabahu i, prema njegovim rečima, neprijatelj se „potpuno povlači“.

„Uzimajući u obzir operativne uslove, azerbejdžanska vojska izvodi kontraofanzivu. U drugim pravcima azerbejdžanska vojska izvodi uspešne ofanzivne operacije, a neprijatelj nije toliko jak i potpuno se povlači“, istakao je Hasanov na sastanku Saveta bezbednosti zemlje.

14:28 27.09.2020
Azerbejdžansko Državno tužilaštvo saopštilo je o 14 ranjenih civila usled zaoštravanja situacije na kontakt liniji u Karabahu.

„Zbog intenzivnog neprijateljskog granatiranja sela Gapanli Terterskog okruga, Čiragli i Orta Gervend Agdamskog okruga, sela Alhanli i Šukurbejli, Fizulinsko okruga, Džodžug Mrdžanli Džebrailskog okruga i nekoliko sela Geranboskog i Daškesanskog okruga, među civilnim stanovništvom ima poginulih i ranjenih. Takođe je naneta značajna materijalna šteta brojnim kućama i civilnim objektima, uništena je i sitna i krupnija stoka i poljoprivredni objekti, uništena su vozila“, saopštila je pres-služba Generalnog tužilaštva.

„Do sada je među civilnim stanovništvom 14 osoba zadobilo povrede različitog stepena i bilo hospitalizovano“, dodaje se u saopštenju.

14:27 27.09.2020

Poglavar rimokatoličke crkve, papa Franja, pozvao je na mir na Kavkazu i odustajanje od rešavanja bilo kakvih nesuglasica u Nagorno-Karabahu vojnim putem.

14:23 27.09.2020
Jermenija: Održana sednica Saveta za bezbednost
Novoizabrani premijer Jermenije Nikol Pašinjan - Sputnik Srbija
Jermenija: Održana sednica Saveta za bezbednost
13:50 27.09.2020
Baku: Oslobodili smo šest sela; Jerevan sumnja u to

Azerbejdžanska vojska zauzela je nekoliko strateških punktova u Nagorno-Karabahu i uspostavila kontrolu u šest sela, saopštilo je azerbejdžansko Ministarstvo odbrane.

Pres sekretar Ministarstva Anar Ejvazov naveo je tačno o kojim selima se radi.

U Jerevanu, međutim, sumnjaju u to. Predstavnik jermenskog Ministarstva odbrane Arcrun Ovanisjan sa ironijom je prokomentarisao navode o „oslobađanju“ šest sela.

„Šest sela... ma, idite na više – 10 gradova. Niste, dođavola, naučili ni kako se pravi fotopšop grada Fizuli“, rekao je on.

13:24 27.09.2020

Kancelarija zaštitnika ljudskih prava nepriznate Nagorno-Karabaške republike saopštila je o desetinama ranjenih tokom granatiranja od strane Azerbejdžana.

„Prema ažuriranim podacima, sva veća i mnoga manja naselja, uključujući gradove Stepanakert, Askeran, Martakert, Martuni, Hadrut i Šuši, bili su izloženi napadima dronova i artiljerijskom granatiranju. Samo u Stepanakertu ranjeno je više od 10 osoba, uključujući decu i žene“, navodi se u saopštenju kancelarije objavljenoj na Fejsbuku.

Napominje se da su pored brojnih oštećenja na infrastrukturi oštećene i neke škole.

„Analiza prikupljenih podataka pokazuje da oružane snage Azerbejdžana gađaju civilno stanovništvo, što predstavlja grubo kršenje međunarodnog humanitarnog prava“, saopštila je kancelarija ombudsmana.

13:16 27.09.2020
Za nekoliko sati ratnih dejstava u Karabahu oružane snage Azerbejdžana izgubile su 4 helikoptera, oko 15 bespilotnih letelica, uključujući udarne, 10 tenkova i borbenih vozila pešadije, saopštila je pres-služba Armije odbrane Karabaha.
12:58 27.09.2020
Erdogan Alijevu: Računajte na našu punu podršku
Redžep Tajip Erdogan i Ilham Alijev - Sputnik Srbija
Erdogan Alijevu: Računajte na našu punu podršku
12:55 27.09.2020
Predsednik Jermenije pozvao na jedinstvo

Jermenska armija svojim kontra-dejstvima u još jednom ratu koji je pokrenuo Azerbejdžan protiv Arcaha ponovo pokazuje da je pouzdan garant narodne bezbednosti, napisao je predsednik Jermenije Armen Sarkisjan na svom Instagramu.

„Konsolidacija, nacionalno jedinstvo i solidarnost danas su potrebni više nego ikada ranije“, naglasio je Sarkisjan.

12:39 27.09.2020
Lavrov i Čavušoglu razgovarali o eskalaciji u Nagorno-Karabahu

Nakon eskalacije situacije u Nagorno-Karabahu ministri spoljnih poslova Rusije i Turske, Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu, razovarali su telefonom.

„Naš ministar telefonom je razgovarao sa ruskim kolegom o agresiji Jermenije“, naveo je izvor iz turskog Ministarstva.

U Moskvi je saopšteno da su Lavrov i Čavušoglu istakli da je neophodno obustaviti borbena dejstva što pre i stabilizovati situaciju duž linije razdvajanja.

Ministri su izrazili saučešće porodicama poginulih tokom najnovijih okršaja.

12:34 27.09.2020
Baku: Opšta mobilizacija nije neohodna

Opšta mobilizacija nije neophodna zbog eskalacije situacije u Nagorno-Karabahu, jer je vojska opremljena u potpunosti, navodi se u saopštenju Državne azerbejdžanske službe za mobilizaciju.

Ranije danas premijer Jermenije je zbog najnovijih događaja proglasio ratno stanje i opštu mobilizaciju, a to su uradile i vlasti nepriznate Republike Nagorno-Karabah.

U azerbejdžanskoj službi ističu da se javlja i veliki broj dobrovoljaca.

Inače, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev održao je povodom najnovijih događaja sednicu Saveta bezbednosti. Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da je vojska zauzela niz strateških tačaka u Nagorno-Karabahu.

12:20 27.09.2020
Brisel o Nagorno-Karabahu: Vratiti se dijalogu

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozvao je Jermeniju i Azerbejdžan da obustave borbena dejstva u Nagorno-Karabahu i da se vrate pregovorima.

12:14 27.09.2020
Savet Evrope: Učiniti sve da se zaustavi eskalacija

Generalni sekretar Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić pozvala je Jermeniju i Azerbejdžan da odmah obustave borbena dejstva u Nagorno-Karabahu.

Ona je izrazila duboku zabrinutost zbog najnovijih događaja u tom regionu i pozvala dve članice SE da pokažu odgovornost i uzdržanost.

Burić je podsetila su se obe zemlje, prilikom stupanja u SE, obavezale da konflikt reše mirnim putem i to se mora poštovati.

„U ime Saveta Evrope pozivam vlasti naše dve zemlje-članice da učine sve što je moguće kako bi se zaštitili životi civila i izbegao ulazak u vojni sukob. Potrebno je uložiti maksimalne napore da se zaustavi eskalacija“, rekla je ona.

12:01 27.09.2020
Francuska zabrinuta zbog sukoba u Nagorno-Karabahu, traži prekid vatre

Zvanični Pariz zabrinut je zbog eskalacije sukoba u Nagorno-Karabahu i traži prekid vatre, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

„Francuska je duboko zabrinuta zbog sukoba u Nagorno-Karabahu i informacija o žrtvama, pretežno među civilnim stanovništvom. Francuska poziva da se odmah obustave borbena dejstva i obnovi dijalog“, navodi se u saopštenju.

Francuska je, inače, kopredsedavajuća u Minskoj grupi OEBS zaduženoj za normalizaciju situacije u tom regionu.

12:00 27.09.2020
Zaharova: Lavrov intenzivnim kontaktima pokušava da podstakne strane na prekid vatre u Karabahu

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, u vezi sa zaoštravanjem situacije oko Nagorno Karabaha, vodi intenzivne kontakte kako bi podstakao strane da prekinu vatru i započnu pregovore ka stabilizaciji situacije, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

11:55 27.09.2020
Turska i Rusija o Nagorno-Karabahu

Nakon eskalacije situacije u Nagorno-Karabahu ministri spoljnih poslova Rusije i Turske, Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu, razovarali su telefonom.

„Naš ministar telefonom je razgovarao sa ruskim kolegom o agresiji Jermenije“, naveo je izvor iz turskog Ministarstva.
Rusko Ministarstvo za sada nije izdalo saopštenje o sadržaju razgovora. Šef ruske diplomatije imao je niz telefonskih razgovora u vezi sa događajima od jutros.

On je razgovarao i sa jermenskim kolegom, a u planu je i razgovor sa azerbejdžanskim ministrom spoljnih poslova.

Nešto ranije pres seskretar turskog Ministarstva spoljnih poslova Hami Aksoj rekao je da će Ankara pružiti Azerbejdžanu bilo kakvu pomoć u kontekstu situacije u regionu Nagorno-Karabaha.

11:54 27.09.2020
Azerbejdžanske snage raketirale teritoriju Jermenije

Portparol Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan izjavio je da su azerbejdžanske oružane snage u raketnim artiljerijskim dejstvima protiv Karabaha raketirale i teritoriju Jermenije.

„Tokom raketno-artiljerijskih operacija protiv Arcaha (Karabah), izvršeni su napadi u pravcu Vardenisa“, precizirao je Ovanisjan na brifingu.

Prema njegovim rečima, na drugim delovima državne granice, situacija je stabilna.

11:49 27.09.2020
Lavrov: Neophodan hitan prekid vatre
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Lavrov: Neophodan hitan prekid vatre u Nagorno-Karabahu
11:33 27.09.2020
Predsednik Azerbejdžana: Provokacija Jermenije, odgovorićemo
Predsednik Azerbejdžana: Provokacija Jermenije, odgovorićemo - Sputnik Srbija
Predsednik Azerbejdžana: Ima ranjenih i među civilima i vojnicima, odgovorićemo
11:27 27.09.2020

Ministarstvo odbrane Jermenije objavilo je snimak uništavanja azerbejdžanskih tenkova.

11:25 27.09.2020
11:18 27.09.2020
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan kaže da su trenutna borbena dejstva od strane Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu, koje naziva provokacijom, planirana ranije.
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan - Sputnik Srbija
Premijer Jermenije: Agresija Azerbejdžana ranije planirana
11:05 27.09.2020
ODKB: Konflikt u Nagorno-Karabahu rešavati samo mirnim putem
Samit ODKB u Kirgiziji - Sputnik Srbija
ODKB: Konflikt u Nagorno-Karabahu rešavati samo mirnim putem
11:04 27.09.2020
Turske vlasti podržavaju vojnu akciju Azerbejdžana u Nagrono-Karabahu
Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Turska podržava Azerbejdžan u Nagorno-Karabahu
11:04 27.09.2020
Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvala je strane uključene u konflikt u Nagorno-Karabahu da momentalno obustave vatru.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija
Moskva o situaciji u Nagorno-Karabahu: Momentalno obustaviti vatru
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala