Predsednik Azerbejdžana zapretio: Vraćamo naše teritorije!

© Press-služba prezidenta Azerbaйdžana / Uđi u foto-galerijuPredsednik Azerbejdžana: Provokacija Jermenije, odgovorićemo
Predsednik Azerbejdžana: Provokacija Jermenije, odgovorićemo - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegram
Azerbejdžan mora da uspostavi teritorijalni integritet i spreman je da prekine vojne operacije u Karabahu ako se jermenske trupe potpuno povuku iz regiona, izjavio je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev.

 

„Jermenija mora da odustane od okupacione politike. Umesto toga, jermenski premijer postavlja nam uslove, postavio nam je sedam uslova. Nedavno sam izjavio da te uslove odbijamo. Mi imamo samo jedan uslov – da Oružane snage Jermenije u punom sastavu i odmah napuste naše krajeve“, rekao je Alijev na sastanku sa ranjenima u borbama.

„Ovaj uslov je na snazi i ako ga jermenska vlada ispuni – borbe će prestati, krv će prestati da se proliva i u regionu će se uspostaviti mir. Mi želimo mir i želimo rešenje sukoba“, naglasio je azerbejdžanski lider.

Prema njegovim rečima, pozivi na dijalog u svetlu zaoštravanja sukoba u Nagorno-Karabahu su neprikladni.

„Kako je poznato, postoji međunarodni format koji se bavi pregovorima. Nažalost, taj format nije postigao nikakve rezultate. Zbog toga smatram da su u trenutnim uslovima pozivi bilo koje strane na dijalog neumesni“, istakao je Alijev.

On je primetio da je jedini razlog zbog kojeg je Azerbejdžan bio odan pregovorima bila nada.

„Ohrabrivali su nas i davali nam određene signale: budite strpljivi i pitanje će se rešiti. Međutim, upozoravao sam da će, ako pregovori ne daju rezultate, Azerbejdžan to pitanje rešiti vojnim putem. Naš cilj je pravedan, želimo da vratimo svoj teritorijalni integritet i to ćemo učiniti. Azerbejdžan mora da uspostavi teritorijalni integritet. Borbe koje traju četvrti dan imaju za cilj obnavljanje istorijske pravde. Nagorno-Karabah je istorijska teritorija Azerbejdžana“, rekao je Alijev.

Alijev je dodao da niko ne može naterati njegovu zemlju da napusti teritorije nad kojima su uspostavili kontrolu tokom četvorodnevnih borbi u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu.

„Tokom četvorodnevnih borbi azerbejdžanska vojska je, sprovodeći uspešne operacije, oslobodila strateške kote, nekoliko naselja. Nakon duge pauze vratili smo se na svoje zemlje, razvili tamo svoju zastavu i više nas niko ne može isterati“, rekao je Alijev.

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem prošle nedelje. Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je 27. septembra saopštilo da su Oružane snage Jermenije granatirale mesta na liniji dodira u Karabahu i da među žrtvama ima civila i vojnika. Prema izjavama Ministarstva odbrane Jermenije, Karabah je bio podvrgnut vazdušnim i raketnim napadima. Jerevan je tvrdio da je Baku započeo ofanzivu u pravcu Karabaha.

Pratite na Sputnjiku najnovije informacije o sukobima u Nagorno-Karabahu.

Pročitajte još: 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala