Uspešno ste se registrovali!
Molimo vas, ulogujte se putem linka koji vam je poslat na
Jermenski vojnik puca iz topa na kontakt liniji u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija

Iz minuta u minut: Pašinjan posle Putina razgovarao sa Makronom, sirene za opasnost u Stepanakertu

Pratite nas
U Karabahu se jutros vode žestoke borbe, azerbejdžanska vojska zauzela je niz strateških kota na liniji dodira, saopštilo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana.
„Počev od noći 2. oktobra, rano ujutro se nastavljaju žestoke borbe. Nastavljene su vojne operacije. Oružane snage Azerbejdžana zauzele su brojne strateške kote u pravcu Agderina, oko Madagiza, i kontrolišu ih“, saopštilo je Ministarstvo.

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem prošle nedelje. Dve strane se međusobno optužuju za iniciranje sukoba. Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je 27. septembra saopštilo da su Oružane snage Jermenije granatirale mesta na liniji razgraničenja u Karabahu i da među žrtvama ima civila i vojnika. Prema izjavama Ministarstva odbrane Jermenije, Karabah je bio podvrgnut vazdušnim i raketnim napadima. Jerevan je tvrdio da je Baku započeo ofanzivu u pravcu Karabaha.

U nepriznatoj republici Nagorno-Karabah saopštili su da je nekoliko mesta, uključujući i glavni grad Stepanakert, podvrgnuto artiljerijskoj paljbi. Vlasti su proglasile vanredno stanje i mobilizaciju u Karabahu.

Jermenija je takođe proglasila ratno stanje i objavila opštu mobilizaciju.  U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Ranije su lideri Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske – kopredsedavajućih zemalja Minske grupe OEBS-a – pozvali na hitan prekid borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Predsednici Vladimir Putin, Donald Tramp i Emanuel Makron pozvali su Jerevan i Baku da se obavežu da će nastaviti bezuslovne pregovore.

Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:10 02.10.2020
Jermenske snage oborile dva drona u Nagorno-Karabahu

U Nagorno-Karabahu su oborene dve azerbejdžanske bespilotne letelice, saopštio je predstavnik Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan.

"Nastavlja se sa uništavnjem", dodao je on.

21:30 02.10.2020
Ponovo sirene za vazdušnu opasnost u Stepanakertu

U Stepanakertu su se ponovo oglasile sirene za vazdušnu opasnost. Građani odlaze u skloništa.

Na osnovu ranijih iskustava, pretpostavlja se da je iznad grada uočena bespilotna letelica.

Istovremeno, saopšteno je da je u toku evakuacija nekoliko sela duž linije razdvajanja u Nagorno-Karabahu, ali ne i u Stepanakertu.

20:34 02.10.2020
Pašinjan, posle Putina, razgovarao i s Makronom

Jermenski premijer Nikol Pašinjan razgovarao je o situaciji u Nagorno-Karabahu sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom. Oni su se složili da je nedopustivo uključivanje stranih boraca u borbena dejstva u tom regionu.

Francuski lider je ukazao na značaj što skorijeg prekida vatre i obnove pregovaračkog procesa u skladu sa zajedničkom izjavom kopredsedavajućih Minske grupe OEBS.

Pašinjan je ponovio stav da je neprihvatljivo prebacivanje terorista preko Turske u region i dodao da dok te destabilizujuće snage ne budu istisnute iz regiona neće biti moguće ponovo uspostaviti regionalnu bezbednost.

19:31 02.10.2020
Jerevan o gubicima na azerbejdžanskoj strani

Predstavnik za medije jermenskog Ministarstva odbrane Arcrun Ovanisjan rekao je na brifingu za novinare da je na azerbejdžanskoj strani za dan poginulo 540 ljudi, a ranjeno više od 700.

Prema njegovim rečima, uništeno je 45 oklopnih vozila i šest aviona, tri helikoptera i šest bespilotnih letelica.

19:23 02.10.2020
Baku: Jermenija želi da zadrži status kvo u Nagorno-Karabahu

Zvanični Baku smatra da Jerevan nije zainteresovan za pregovore o rešavanju konflikta u Nagorno-Karabahu.

„U više izjava Minske grupe OEBS istaknuto je da je status kvo neprihvatljiv. Ali, Jermenija radi upravo na tome da očuva status kvo, zasnovan na okupaciji. Očigledno da Jermenija nije zainteresovana za rešavanje pitanja konflikta putem pregovora, nastojeći da izvrši aneksiju zauzetih teritorija“, rekao je ministar spoljnih poslova Azerbejdžana Džejhun Bajramov.

19:12 02.10.2020
Ombudsman o situaciji u Stepanakertu

Ombudsman Nagorno-Karabaha Artak Beglarjan kaže da su izvršena četiri jaka raketna udara na Stepanakert, a da je meta bilo tamošnje Ministarstvo za vanredne situacije i grupa građana.

Kako je rekao, prema prvim informacijama, jedna osoba je poginula, a 11 je ranjeno.

 

 

18:38 02.10.2020
Lavrov i Zarif zabrinuti zbog stranih boraca u Nagorno-Karabahu
Ministri spoljnih poslova Irana i Rusije, Muhamed Džavad Zarif i Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Lavrov i Zarif o Nagorno-Karabahu, zabrinuti zbog boraca iz Sirije i Libije
18:17 02.10.2020
Azerbejdžanske snage uništile jermenski komandni punkt

Azerbejdžanske snage nastavljaju da nanose udare po položajima jermenske vojske, saopštilo je Ministarstvo odbrane u Bakuu.

Objavljen je novi video na kojem se vidi kako je uništen jedan jermenski komandni punkt i tenk.

17:50 02.10.2020
U Stepanakertu ponovo odjekuju eksplozije

Artiljerijska vatra ponovo se čuje u Stepanakertu. Čule su se i dve eksplozije. 

Lokalno stanovništvo se užurbano spušta u skloništa.

Za sada nije jasno šta je meta napada.

 

16:50 02.10.2020
Putin i Pašinjan o situaciji u Nagorno-Karabahu

Predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Jermenije Nikol Pašinjan razgovarali su o situaciji u Nagorno-Karabahu gde je pre nekoliko dana došlo do eskalacije sukoba, saopštio je Kremlj.

Inicijativa za telefonski razgovor došla je sa jermenske strane.

16:26 02.10.2020
Pašinjan: Ponašanje Turske problem za celu međunarodnu zajednicu
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan - Sputnik Srbija
Jermenski premijer: Ne može biti primirja dok Turska ne bude uklonjena iz južnog Kavkaza
16:23 02.10.2020
Grupa novinara meta granatiranja, žrtava nije bilo

Minibus sa ruskim i jermenskim novinarima i američkim dobrovoljcem bio je meta napada u gradu Martakert u Nagorno-Karabahu. Žrtava nije bilo.

U minibusu se našao dopisnik Prvog kanala, dopisnik RIA Novosti i četvorica novinara i snimatelja jermenskih televizija, kao i dobrovoljac iz Sjedinjenih Država.

Nakon što su snimili kadrove ruševina u gradu i intervjue sa vojnicima, predstavnici medija su krenuli ka Stepankareu  a tokom puta njihov minibus se našao na udaru vatre.

"Na izlazu iz Martakerta, kada je autobus prolazio pored vojnih položaja, počelo je neočekivano granatiranje. U blizini autobusa se začula eksplozija, od jačine su izbijeni bočni prozori. Svi novinari su pali na pod. Autobus se još malo kretao, a onda je odlučeno da se stane i da se sakrijemo u sklonište “, - rekao je dopisnik Sputnjika.

 

15:23 02.10.2020
Merkelova: Primirje jedini put ka mirnom rešenju sukoba u Nagorno-Karabahu

Nemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da je nemoguće vojnim sredstvima postići mirno rešenje konflikta u Karabahu.

„Mi se u Evropskoj uniji, naravno, zalažemo za uvođenje primirja. Jedini način je da se ovo pitanje rešava mirnim putem a ne vojnim metodama“, izjavila je Merkelova nakon samita lidera Evropske unije u Briselu.

15:13 02.10.2020
Erdogan se nada da će Baku nastaviti ofanzivu u Nagorno-Karabahu
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Erdogan: Nadam se da će vojska Azerbejdžana osloboditi svoje zemlje
14:44 02.10.2020
Jerevan: Oborili smo pet aviona i tri helikoptera azerbejdžanskih snaga

Portparol Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan izjavio je da je vojska Nagorno-Karabaha danas oborila još pet aviona i tri helikoptera vazduhoplovnih snaga Azerbejdžana.

„Preciznim udarima jedinica armije odbrane Nagorno-Karabaha oko 16 časova (14 po srednjoevropskom vremenu) oboreno je pet neprijateljskih aviona i tri helikoptera“, napisao je Ovanisjan na Fejsbuku.

14:33 02.10.2020
Azerbejdžanska vojska uništila jermensku vojnu tehniku
13:42 02.10.2020
Ranjeni novinari se vratili u Francusku

Novinari francuskog „Monda“, koji su ranjeni tokom sukoba u Nagorno-Karabahu, vratili su se u Francusku, saopštila je portparolka jermenskog Ministarstva spoljnih poslova Ana Nagdaljan.

„Francuski novinari odleteli su kući specijalnim francuskim letom“, saopštila je Nagdaljanova Sputnjiku.

13:40 02.10.2020
Vojska Jermenije dovedena u punu borbenu gotovost
Artiljerijski položaji u selu Madagis u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija
Vojska Jermenije u punoj borbenoj gotovosti
13:18 02.10.2020
Karabah zapretio „srazmernim odgovorom“ Azerbejdžanu nakon napada na glavni grad
Uništen automobil i kuća u predgrađu Stepanakerta u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija
Karabah zapretio „srazmernim odgovorom“ Azerbejdžanu nakon napada na Stepanakert
13:01 02.10.2020

Dva novinara francuskog lista „Mond“, koji su ranjeni u Nagorno-Karabahu, evakuisani su iz Stepanakerta, javila je agencija AFP pozivajući se na Ministarstvo spoljnih poslova Francuske.

„Oni su napustili Stepanakert i nalaze se u procesu evakuacije“, saopštilo je Ministarstvo.

Lekari prebacuju novinara francuskog Monda Alana Kavala u medicinski helikopter da bi ga prebacili na aerodrom u Jerevanu i evakuisali u Francusku. Dvojica reportera francuskog lista ranjena su u Nagorno-Karabahu. - Sputnik Srbija
12:51 02.10.2020
EU šalje humanitarnu pomoć u Karabah

Evropska unija izdvaja hitnu humanitarnu pomoć stanovništvu pogođenom sukobom u Nagorno-Karabahu sa obe strane kontakt linije, saopštio je na Tviteru evropski komesar za upravljanje kriznom Janez Lenarčič.

„U vezi sa borbenim dejstvima u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu, Evropska unija dodeljuje hitnu humanitarnu pomoć celokupnom civilnom stanovništvu sa obe strane kontakt linije“, napisao je on.

12:31 02.10.2020
Karabah: Uništen azerbejdžanski tenk

Armija odbrane Karabaha saopštila je da je uništila oklopnu tehniku neprijatelja. U pitanju je tenk T-90, saopštio je portparol Ministarstva odbrane zemlje Arcrun Ovanisjan.

„Evo ga T-90. Momci su ga lako pogodili. Nažalost, nisam mogao da priđem bliže, pošto su pucali“, napisao je Ovanisjan na Fejsbuku.

12:19 02.10.2020
Jermenska vojska: Azerbejdžan koristi kasetne bombe
Rat u Nagorno Karabahu - Sputnik Srbija
Jermenska vojska: Azerbejdžan kasetnim bombama napao Karabah /foto/
12:15 02.10.2020

Na internetu se pojavio snimak sa kamera za nadzor na kojima se vidi trenutak napada na most koji povezuje Jermeniju i Karabah preko reke Akar.

11:55 02.10.2020
Jermenija: Azerbejdžanska vojska napala Stepanakert

Azerbejdžanske trupe izvršile su napad na Stepanakert, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan.

„Gađaju Stepanakert“, napisao je Ovanisjan na Fejsbuku, ali nije precizirao iz kakvih sredstava se vodi napad.

On je dodao da u gradu ima mnogo ranjenih civila i oštećenih zgrada.

11:36 02.10.2020
Pašinjan: Turska želi da promeni regionalni odnos snaga u svoju korist
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan - Sputnik Srbija
Jermenski premijer: Turska prebacila u Karabah hiljade plaćenika iz Sirije
11:24 02.10.2020
Jerevan spreman na saradnju sa OEBS-om o Karabahu
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Jermenije u Jerevanu - Sputnik Srbija
Jerevan spreman da sarađuje sa OEBS-om o Karabahu
10:21 02.10.2020
Baku: Uništena jermenska tehnika i vojnici
10:10 02.10.2020
Novinari ponovo pod paljbom

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Azerbejdžana Lejla Abdulajeva saopštila je na Tviteru da su se lokalni i međunarodni novinari našli pod paljbom oružanih snaga Jermenije u selu Gapanli u Terterskoj oblasti.

09:26 02.10.2020
Uništen azerbejdžanski helikopter u Karabahu /video/
Obaranje azerbejdžanskog helikoptera u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija
Vatrena kugla i crni dim: Uništen azerbejdžanski helikopter u Karabahu /video/
09:15 02.10.2020
Jermenija pokušava da prebaci ranjene francuske novinare u Jerevan
Automobil ranjenih novinara u sukobu u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija
Jermenija pokušava da prebaci ranjene francuske novinare u Jerevan
08:36 02.10.2020
Pašinjan: Iz Nagorno-Karabaha se moraju proterati sirijski plaćenici
Vojnici Nagornokarabaške Republike - Sputnik Srbija
Premijer Jermenije: Iz Nagorno-Karabaha se moraju proterati sirijski plaćenici
08:32 02.10.2020
Armija Karabaha: Oborili smo 4 azerbejdžanska aviona i 17 dronova

Zamenik komandanta Armije odbrane Karabaha Artur Sargsjan izjavio je da je u četvrtak uništena neprijateljska artiljerijska divizija, a da je protivnik pretrpeo i gubitke od najmanje 830 vojnika.

On je naveo da je uništeno 39 oklopnih vozila, četiri aviona Su-25, tri helikoptera MI-24 i 17 bespilotnih letelica.

Govoreći o jermenskim žrtvama, Sargsjan je rekao da je u borbama u Nagorno-Karabahu poginulo 157 jermenska vojnika, a da ima mnogo ranjenih.

08:23 02.10.2020
Vojska Azerbejdžana: Oslobodili smo visoravan oko Madagiza

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da su u toku noći i ujutru 2. oktobra borbena dejstva nastavljena u različitim pravcima fronta. U pravcu Agdare, azerbejdžanske trupe „oslobodile su visoravni oko Madagiza od neprijatelja i kontrolišu ovu teritoriju“.

Ministarstvo navodi da su u pravcu Džebrail-Fizulija azerbejdžanske trupe „slomile otpor neprijatelja, prisilile ga da se povuče i uspele da krenu napred“.

Takođe se dodaje da je pravac prema planini Murov takođe pod kontrolom azerbejdžanskih trupa.

Ministarstvo ističe da je u toku noći uništeno pet oklopnih transportera i vozila, tri vojna objekta i veliki broj vojnika.

08:15 02.10.2020
Evropska unija poziva na prekid nasilja u Karabahu
Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel  - Sputnik Srbija
EU poziva na prekid nasilja u Karabahu
07:42 02.10.2020
Jermenija: Uništili smo azerbejdžanski avion i dron

Portparolka jermenskog Ministarstva odbrane Šušan Stepanjan saopštila je da su jermenske snage uništile u Karabahu avion i bespilotnu letelicu azerbejdžanskog ratnog vazduhoplovstva.

„Danas su u 7.55 (5.55 po srednjoevropskom vremenu) jedinice jermenskih snaga PVO u severoistočnom pravcu kontakt linije oborile jedan neprijateljski avion i bespilotnu letelicu“, napisala je Stepanjanova na Fejsbuku.

Ona je navela da se borbena dejstva nastavljaju duž cele linije fronta.

„Pokušaji neprijatelja da probije odbranu naših trupa bili su osujećeni“, dodala je portparolka.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala