Uspešno ste se registrovali!
Molimo vas, ulogujte se putem linka koji vam je poslat na
Jermenska vojska u Nagorno Karabahu - Sputnik Srbija

Iz časa u čas: Jermenija i Azerbejdžan postigle sporazum o prekidu vatre

Pratite nas
Nastavljaju se sukobi u Nagornom Karabahu. Baku i Jerevan se međusobno optužuju za otvaranje vatre. Azerbejdžan je ponovo gađao Stepanakert.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
01:50 10.10.2020
Posle 10 sati pregovora, postignut sporazum
Vojna tehnika koju su zarobile Oružane snage Azerbejdžana tokom sukoba u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija
Prekid vatre od podne: Jermenija i Azerbejdžan se dogovorili o primirju
00:51 10.10.2020
Jermenija se žalila Unesku zbog napada na crkvu

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Jermenije Araik Arutnjunjan saopštio je da je uputio pismo Uneksu u kojem poziva da se osudi azerbejdžansko granatiranje crkve u karabaškom Šušiju.

„Kao odgovor na raketni napad na crkvu Kazančecoc u Šušiju, poslao sam pismo generalnom sekretaru Uneska, kao i drugim organizacijama uključenim u zaštitu kulturnog nasleđa“, napisao je Arutnjunjan na Fejsbuku.  

U četvrtak je ponovo granatirana crkva Svetog Hrista Spasitelja Kazančecoc, smeštena u centru grada Šuši u kome su ranjena trojica Rusa – Jurij Kotenok, Levon Arzanov i član prateće grupe Grant Baladjan, koji su na mesto događaja stigli da bi napravili reportažu o posledicama bombardovanja istog hrama u prvoj polovini dana.

20:47 09.10.2020
Ranjeni ruski novinari prebačeni u Moskvu
Ruski novinari, ranjeni tokom sukoba u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija
Ranjeni ruski novinari specijalnim letom prebačeni iz Nagorno-Karabaha u Moskvu /video/
20:43 09.10.2020
U Stepanakertu uspostavljena tišina tokom razgovora ministara spoljnih poslova u Moskvi

U glavnom gradu nepriznate Republike Nagorno-Karabah uspostavljena je tišina tokom razgovora ministara spoljnih poslova Jermenije, Rusije i Azerbejdžana u Moskvi.

Pre nekoliko sati, kada su pregovori tek započeli, u Stepanakertu se oglasila sirena za vazdušni napad, ali je trajala samo nekoliko minuta – moguće je da su radari otkrili neki dron. Od tada sirena se više nije oglašavala i nisu se čule eksplozije.

Pri tome je u petak popodne azerbejdžanska vojska izvela napad na planine u blizini Stepanakerta i na njegovu periferiju.

19:29 09.10.2020
Pašinjan upozorava: Videćete Turke pred vratima Beča
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan - Sputnik Srbija
Videćete Turke pred vratima Beča: Upozorenje premijera Jermenije međunarodnoj zajednici
19:24 09.10.2020
UN: Nadamo se da će susret u Moskvi dati rezultate

Ujedinjene nacije se nadaju da će sastanak ministara spoljnih poslova Rusije, Jermenije i Azerbejdžana u Moskvi dovesti do prestanka borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu, izjavio je portparol generalnog sekretara ove organizacije Stefan Dižarik.

„Pozdravljamo napore i sastanak koji se održava i nadamo se da će on dovesti, pre svega, do prekida borbenih dejstava“, rekao je Dižarik.

19:04 09.10.2020
SZO: Ne napadajte zdravstvene radnike

Svetska zdravstvena organizacija poziva strane u sukobu u Nagorno-Karabahu da ne napadaju medicinske radnike, jer to predstavlja kršenje međunarodnog prava, izjavio je direktor programa SZO za zdravstvene krize Majkl Rajan.

„Zdravstveni radnici nikada ne bi trebalo da budu napadnuti. SZO bi želela ponovo da naglasi da sve strane uključene u sukob moraju da poštuju živote lekara i olakšaju im obavljanje posla“, rekao je Rajan.

On je podsetio da napadi na zdravstvene radnike narušavaju pravila ratovanja.

Sa svoje strane, generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebreisus apelovao je na sukobljene strane da zaustave borbena dejstva i pronađu mirno rešenje problema.

18:37 09.10.2020

Trojica ruskih novinara koji su ranjeni u napadu na crkvu Svetog Hrista Spasitelja u gradu Šuši u Nagorno-Karabahu, prebačeni su u Jerevan. Novinar Jurij Kotenok i dalje je u teškom stanju, saopštio je Jermenski zajednički informativni centar.

18:16 09.10.2020
Jerevan: Ankara na Kavkazu stvara novu Siriju
Uništene kuće u granatiranju Stepanakerta u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija
Predsednik Jermenije: Ankara na Kavkazu stvara novu Siriju
17:39 09.10.2020
Demanti Karabaha – azerbejdžanska vojska nije zauzela Gadrut

Snimateljska ekipa Armije odbrane Karabaha otišla je u Gadrut kako bi dokazala da izjave predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva o zauzimanju grada predstavljaju dezinformacije.

Na snimcima se vidi kako automobil sa jermenskim vojnicima prolazi ulicama Gadruta gde nema nikakvih znakova prisustva vojnika azerbejdžanske vojske.

To što su ulice Gadruta puste objašnjava se činjenicom da grad periodično granatiraju azerbejdžanske snage. Ranije je gradonačelnik Gadruta Vahan Savadjan izjavio da je deo stanovnika (žene, deca i starci) izveden iz grada iz bezbednosnih razloga, a ostali se kriju u skloništima.

17:34 09.10.2020

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je nove snimke navodnog uništavanja jermenske tehnike u borbama u Nagorno-Karabahu.

Jedinice azerbejdžanske vojske nastavljaju da uništavaju tehniku jermenskih Oružanih snaga tokom kontraofanzive, saopštilo je Ministarstvo.

„Uništena su neprijateljska sredstva za elektronsko ratovanje“, ističe se u saopštenju uz video.

16:25 09.10.2020
Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev je izjavio da daje „poslednju šansu“ Jerevanu da se vrati formatu pregovora i povuče vojsku iz Nagorno-Karabaha.
Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev - Sputnik Srbija
Predsednik Azerbejdžana: Jermeniji dajemo poslednju šansu
15:54 09.10.2020
Alijev: Armija Azerbejdžana oslobodila nekoliko sela

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev je izjavio da su oružane snage njegove zemlje uspostavile kontrolu nad nekoliko naselja u Nagorno-Karabahu.

„Naša vojska je zauzela sela Gadrut, Čajli, Juhari Guzlak, Gozlak, Gorazizli, Gišlag, Garačajli, Afandilar, Sulejmanli, Sur“, rekao je Alijev.

15:49 09.10.2020
Ponovo jake eksplozije u Stepanakertu

U Stepanakertu su se čule snažne eksplozije, u gradu se oglasila sirena za vazdušni napad, javlja dopisnik Sputnjika.

Kako navodi, u predgrađu glavnog grada nepriznate republike čulo se šest eksplozija.

15:33 09.10.2020
Ministri spoljnih poslova Rusije, Jermenije i Azerbejdžana započeli su pregovore o Karabahu u Moskvi.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija
Šefovi diplomatija Rusije, Jermenije i Azerbejdžana započeli pregovore o Karabahu
15:24 09.10.2020
Ministri spoljnih poslova Azerbejdžana i Jermenije, Džejhun Bajramov i Zograb Mnacakanjan, stigli su u Moskvu na konsultacije o situaciji u Nagorno-Karabahu.
13:24 09.10.2020
Putin razgovarao sa članovima Saveta bezbednosti Rusije o situaciji u Nagornom Karabahu
13:08 09.10.2020
Dve eksplozije potresle su centar Stepanakerta, javlja dopisnik Sputnjika.

Za sada je nepoznato šta je bila meta napada. Jedan deo grada je ostao bez struje, dok su ljudi otišli u skloništa.

12:45 09.10.2020
Kremlj: Putin neće imati sastanak sa šefovima diplomatija Jermenije i Azerbejdžana koji danas dolaze u Moskvu na konsultacije
12:07 09.10.2020

Rusija je spremna da pomogne u rešenju konflikta u Nagornom Karabahu, važno je osigurati hitan prekid vatre, izjavio je ruski premijer Mihail Mišustin, izrazivši saučešće porodicama ubijenih tokom konflikta.

„Pre svega, želeo bih da izrazim najiskrenije saučešće porodicama i prijateljima poginulih i povređenih ovih dana. Žalimo za svima onima koji su izgubili svoje bliske u ovom konfliktu“, izjavio je Mišustin na sednici Evroazijskog međuvladinog saveta.

„Naravno, važno je osigurati hitni prekid vatre, početi sa diplomatskim rešavanjem konflikta. Rusija je spremna da pomogne u tome zajedno sa drugim kopredsedavajućima Minske grupe OEBS-a“, naglasio je ruski premijer.

10:47 09.10.2020
Jermenska vojska se evakuiše iz Stepanakerta, saopštilo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

Do samog jutra vođene su žestoke borbe duž linije fronta - azerbejdžanska vojska je napadala važne pravce i ograničila slobodu kretanja protivnika.

„Pripadnici Oružanih snaga Jermenije se, uz velike gubitke u napadu azerbejdžanske vojske na Hankendi (Stepanakert), evakuišu. Veliki broj vojnika je bio ubijen i ranjen u artiljerijskom napadu na jednu od jedinica u Hankendi“, tvrde u Bakuu.

10:39 09.10.2020

Ruski premijer Mihail Mišustin doputovao je u Jerevan na sednicu Evroazijskog međuvladinog saveta, gde ga je dočekao jermenski kolega Nikola Pašinjan.

10:08 09.10.2020
Ministarstvo odbrane nepriznatog Nagorno-Karabaha saopštilo je da je izgubilo još 26 vojnika tokom borbi sa azerbejdžanskim jedinicama.

Do sada, od početka konflikta 27. septembra, poginulo je 376 pripadnika vojske Karabaha.

09:23 09.10.2020
Portparol Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan: Stepanakert ponovo meta raketnog napada
08:45 09.10.2020
Ministar inostranih poslova Jermenije Zograb Mnacakanjan planira danas da doputuje u Moskvu na konsultacije o Nagorno-Karabahu, saopštila je jermenska ambasada u Rusiji.
08:36 09.10.2020
07:56 09.10.2020
Ministarstvo odbrane Azerbejdžana: Tokom noći i jutra vođene žestoke borbe u Karabahu

Jermenska vojska gađala tri regiona Karabaha.

07:44 09.10.2020
Ministarstvo odbrane Jermenije: Situacija na liniji razdvajanja napeta

„Situacija je noćas na liniji razdvajanja bila stabilno napeta. Operativno-taktička situacija nije se promenila. Na određenim delovima fronta dolazilo je do razmene vatre, vođene su artiljerijske borbe“, saopštila je portparolka Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan na fejsbuku.

07:38 09.10.2020
07:37 09.10.2020
U Stepanakertu je odjeknulo noćas nekoliko eksplozija. Vlasti su uključile vazdušnu sirenu, javio je dopisnik Sputnjika.

Šta je tačno pogođeno, još uvek se ne zna.

07:36 09.10.2020

Međunarodna organizacija Komitet zaštite novinara, sa sedištem u Njujorku, zatražila je od Jermenije i Azerbejdžana da osigura bezbednost novinara nakon što su dva ruska reportera ranjena u Karabahu.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala