Napravljena veštačka koža koja može da oseća temperaturu i dodir

CC0 / Unsplash/Ella Pellegrini / Dodir, dodirivanje, ruka
Dodir, dodirivanje, ruka - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegram
Naučnici su napravili veštačku kožu koja prvi put može u isto vreme da oseća temperaturu i dodir.

Veštačka koža, koja bi mogla da se primenjuje u medicini, ili izradi humanoidnih robota, veliki je izazov za naučnike.

Ruski naučnici napraviće “večnu” nuklearnu bateriju - Sputnik Srbija
Ruski naučnici testiraju „veštačku kožu“

Uprkos brojnim pokušajima, do sada nije napravljena ona koja bi nalikovala prirodnoj koži, sa velikim brojem receptora koji mogu da razlikuju stimuluse kao što su temperatura ili dodir, i veliki broj njihovih varijacija. Uspevali su da naprave samo veštačku kožu koja može da prepozna ili temperaturu ili dodir.

Međutim, naučnici sa južnokorejskog POSTEH i američkog Stenford univerziteta, uspeli su da stvore veštačku kožu koja može u isto vreme da „oseća“ i jedno i drugo, piše „Sajens dejli“.

Ova veštačka koža opremljena je elektronskim, jonskim provodnicima, od kojih su napravljeni veštački receptori koji mogu u isto vreme da mere temperaturu i prepoznaju dodir.

Zahvaljujući jednostavnoj kombinaciji elektrolita i elektroda, ova veštačka koža mogla bi da ima veliku komercijalnu primenu. Njeni tvorci, Unjong Jeong sa korejskog i Insang Ju sa američkog univerziteta, navode da može da precizno izmeri temperaturu, ali i da oseti stiskanje, ubadanje, uvrtanje, blag dodir...

„Kada se veštačka koža dodirne prstom, ona ga registruje kroz promenu temperature. Ukoliko se pritisne prstom, oseća rastezanje i prepoznaje ga kao dodir. To je slično mehanizmu koji ima prava ljudska koža. Glavni cilj nam je stvaranje veštačke kože koja može da stimuliše ljudske receptore i tako pomogne pacijentima koji su zbog bolesti izgubili taktilnu senzitivnost“, kazao je Unjong Jeong.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala