Kako je srpsko-kineski tim mladih naučnika porazio kolege sa najvećih zapadnih univerziteta

Pratite nasTelegram
Srpsko - kineski tim Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada i Univerziteta u Šenženu, odneo je srebrnu medalju na internacionalnom takmičenju "Internet + za inovacije i preduzetništvo" u Kini, u konkurenciji iz 117 zemalja. Srebrni studenti iz Novog Sada iza sebe su ostavili kolege sa Oksforda, Kembridža, Harvarda i Stenforda.

Tim koji je predvodio Mijat Kustudić, master inženjer menadžmenta Fakulteta tehničkih nauka u kategoriji „Inovacije“ predstavio je algoritam za rešavanje problema nedovoljnog propusnog opsega servera i problem živog prenosa u video industriji.

© Foto : Sputnjiku ustupio Mijat KustudićNikola i Mijat Kustudić i Maja Gulan, studenti Fakulteta tehničkih nauka koji svoje znanje proširuju na Univerzitetu u Šenženu.
Kako je srpsko-kineski tim mladih naučnika porazio kolege sa najvećih zapadnih univerziteta - Sputnik Srbija
Nikola i Mijat Kustudić i Maja Gulan, studenti Fakulteta tehničkih nauka koji svoje znanje proširuju na Univerzitetu u Šenženu.

"Algoritam pomoću veštačke inteligencije sam odlučuje od koga će da preuzima podatke uzimajući u obzir vreme i distancu. Svaki put kada želimo da gledamo video sa interneta kompjuter ili telefon mora da komunicira isključivo sa serverom. Zahvaljujući ovom proizvodu, video podaci se ne uzimaju samo sa servera nego i od drugih korisnika koji gledaju isti video u tom trenutku", objašnjava Mijat Kustudić.

Pored njega, u ovom međunarodnom timu je bio i Nikola Kustudić, doktorand na Arhitekturi novosadskog fakulteta, Maja Gulan, master inženjer menadžmenta, Hafiz Mustansar Javaid iz Pakistana i Ting Xie iz Kine.

U konkurenciji takmičenja bilo je više od 1,47 miliona projekata koje su prijavili studenti sa više od četiri hiljade univerziteta iz celog sveta.

"Ideja je nastala zajedničkim radom, kolega Ksie Ting koji je već imao iskustva u video striming tehnologiji zbog svog rada u "Tencentu", koji je jedan od vodećih tehnoloških konglomerata, dok je naš zajednički mentor profesor Ben Niu vrhunski stručnjak za optimizaciju pomoću vestačke inteligencije", kaže Mijat Kustudić.

© Foto : Sputnjiku ustupio Mijat KustudićEkipa sa mentorom Ben Niu i kolegama Univerziteta Šenžen.
Kako je srpsko-kineski tim mladih naučnika porazio kolege sa najvećih zapadnih univerziteta - Sputnik Srbija
Ekipa sa mentorom Ben Niu i kolegama Univerziteta Šenžen.

On radi kao asistent francuske škole za biznis na Šenžen Univerzitetu na kome je tokom školovanja dobio nagradu za izuzetne doprinose, a sjajne rezultate postigao je i u drugim međunarodnim projektima u Srbiji, Nemačkoj i Liberiji.

"Dosadašnja znanja i iskustva su mi omogućila da sagledam celokupan proces razvoja ovakvog proizvoda. Upotrebio sam svoje znanje o veštačkoj inteligenciji da bih nadgledao i pratio kreiranje programa, a svoje menadžerske sposobnosti u analiziranju potreba tržišta, koordinisanju tima i osmišljavanju prezentacije", objašnjava Mijat.

On dodaje da zahvaljujući master studijama, konkretno modulu Projektni menadžment, razume koji je proces razvoja proizvoda i koliko je važno imati znanja iz različitih oblasti.

© Foto : Sputnjiku ustupio Mijat KustudićNa šestom kineskom internacionalnom takmičenju "Internet + za inovacije i preduzetništvo" učestovovalo je čak 6,31 miliona studenata iz 117 zemalja.
Kako je srpsko-kineski tim mladih naučnika porazio kolege sa najvećih zapadnih univerziteta - Sputnik Srbija
Na šestom kineskom internacionalnom takmičenju "Internet + za inovacije i preduzetništvo" učestovovalo je čak 6,31 miliona studenata iz 117 zemalja.

"Zahvaljujući FTN-u otišao sam na razmenu studenata u Nemačku, potom u Liberiju, tako da mi je Fakultet pružio, ne samo nova znanja, nego i životna iskustva", ističe Mijat.

Maja Gulan je na projektu bila sistem inženjer, a zadatak joj je bio analiza i istraživanje tržišta, kao i deo softverskog razvoja. Završila je master studije Inženjerskog menadžmenta koje su joj, kaže, pomogle da primeni teorijska znanja u rešavanju praktičnih problema.

"Kada imate tako čvrstu bazu znanja, posle je lako nadograđivati kroz dalje obrazovanje i radno iskustvo. Osnovne studije sam završila na studijskom programu Računarstvo i automatika, a iskustvo sam takođe stekla kroz praksu na Univerzitetu na Tajlandu i kroz studentsku razmenu na Univerzitetu La Sapienca u Rimu", kaže Maja.

© Foto : Sputnjiku ustupio Mijat KustudićFinale takmičenja u gradu Gvandžu na jugu Kine, takmičari iz Srbije uključili su se onlaj.
Kako je srpsko-kineski tim mladih naučnika porazio kolege sa najvećih zapadnih univerziteta - Sputnik Srbija
Finale takmičenja u gradu Gvandžu na jugu Kine, takmičari iz Srbije uključili su se onlaj.

Treći član srebrnog tima iz Srbije, Nikola Kustudić u timu je bio kompjuter inženjer projekta. Kaže da je na studijama Arhitekture naučio inženjerski pristup rešavanju problema, stekao osnove za dalje učenje.

"Na master studijama iz oblasti savremenih teorija i tehnologija u arhitekturi sam uvideo mogućnost interdisciplinarnosti, koja je osnova mog daljeg istraživanja. Takođe, zahvaljujući Fakultetu sam imao priliku da odem na studentsku razmenu u Bari u okviru doktorskih studija”, ističe Nikola.

Maja Gulan i Nikola Kustudić trenutno su doktorandi na Univerzitetu Šenžen. Na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu za Sputnjik kažu da njihov Departman za industrijsko inženjerstvo i menadžment sarađuje i sa drugim renomiranim kineskim instuticijama, pa je studentima pružena mogućnost da studiraju na prestižnim kineskim univerzitima, gde su odlično prihvaćeni.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala