Stoltenberg: Zemlje NATO-a za obuzdavanje Rusije

© AP Photo / Francisco SecoGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za medije u Briselu
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za medije u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Ministri spoljnih poslova zemalja NATO-a zalažu se „za obuzdavanje Rusije“, ali smatraju da je važno da se ne odustaje od dijaloga, izjavio je na konferenciji za medije u Briselu generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg nakon prvog dana zasedanja ministara spoljnih poslova zemalja NATO-a.
„Prilagođavamo potencijal NATO-a za obuzdavanje kako bismo reagovali na destabilizujuća dejstva Rusije. Istovremeno, svi se slažemo da moramo težiti dijalogu sa Rusijom“, precizirao je on.

Generalni sekretar NATO-a primetio je „kršenje i podrivanje sporazuma od strane Rusije“, ali nije precizirao o čemu se radi. Prema njegovim rečima, „Rusija takođe raspoređuje naoružanje“.

On je dodao da se ministri spoljnih poslova zemalja-članica NATO-a zalažu za stvaranje savršenije arhitekture za kontrolu naoružanja.

Stoltenberg je na konferenciji za novinare nakon ministarskog sastanka dodao da su ministri izrazili podršku održavanju ograničenja nuklearnog oružja i razvoju sveobuhvatnijeg režima kontrole naoružanja.

„Pozdravljamo dijalog između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije usmeren na napredak. Ne bi trebalo da se nađemo u situaciji da ne postoji sporazum o ograničenju broja nuklearnih bojevih glava. Vreme ističe“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, ministri NATO-a smatraju da je neophodno nastaviti sa održavanjem dijaloga sa Rusijom.

Takođe je ukazao da Severnoatlantska alijansa pozdravlja dijalog između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije o Sporazumu o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja i da je zabrinuta što je sve manje vremena da se strane dogovore o njegovom produženju.

Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija
Rusija iznela Americi nove predloge u sferi strateške bezbednosti

Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja je sporazum između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država o obostranom smanjenju arsenala raspoređenog strateškog nuklearnog naoružanja. Na snazi je do 5. februara 2021. Eksperti smatraju da Rusija i SAD još uvek mogu da se dogovore da ga produže na pet godina.

U oktobru 2020. godine Bela kuća je saopštila da neće prihvatiti predlog Rusije o produženju Sporazuma na godinu dana bez ikakvih uslova. SAD su predlagale da se Sporazum produži pod uslovom da strane zamrznu svoj nuklearni arsenal. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je 20. oktobra saopštilo da je Rusija spremna da „zamrzne“ broj raspoloživih nuklearnih bojevih glava, ukoliko se Sjedinjene Američke Države slože da produže Sporazum o strateškom naoružanju za godinu dana.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala