Ruski političari odgovorili na optužbe NATO: Krajnje drsko i agresivno ponašanje

© AP Photo / DANIEL MIHAILESCUBrod NATO pakta u Crnom moru
Brod NATO pakta u Crnom moru - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Optužbe generalnog sekretara NATO Jensa Stolteberga na račun Rusije o navodnom jačanju njene vojne moći na Krimu i u Crnom moru izazvale su reakcije ruskih političara koji smatraju da se Alijansa ponaša krajnje drsko i agresivno, i da na taj način pravda povećanje svog prisustva u regionu i veći odbrambeni budžet.

Ruski senator sa Krima Sergej Cekov smatra da NATO koristi kao izgovor vojnu snagu Rusije u regionu kako bi jačao svoje prisustvo u Crnom moru.

„Rusija na području Krima i u crnomorskom regionu deluje isključivo u okviru zaštite svoje bezbednosti. Što se tiče NATO, oni jačaju svoje prisustvo u regionu, koristeći kao izgovor povećanu aktivnosti Rusije u tom području. To ne može da ne izaziva zabrinutost“, kaže Cekov.

Prema njegovim rečima, NATO „prebacuje krivicu sa krivog na nedužnog“.

„U stvari Alijansa povećava naoružanje, ponaša se krajnje drsko i agresivno. Rusija deluje isključivo kao odgovor na tako agresivnu politiku NATO“, zaključuje Cekov.

Prvi zamenik predsednika Komiteta za odbranu Državne dume Rusije Aleksandar Šerin je objasnio da su napadi Alijanse na Rusiju povezani sa tim što NATO treba da opravda povećanje rashoda na odbranu.

„Oni biraju koga će označiti kao potencijalnog neprijatelja. Očigledno smatraju da je Rusija u tom pogledu pogodniji protivnik, koga mogu nekažnjivo optuživati“, dodaje Šerin.

On je istakao da Rusija, u cilju jačanja svog položaja na međunarodnoj areni, treba da jača svoju ekonomiju i da poboljša blagostanje ljudi.

Komentarišući izveštaj NATO-2030., koji je pripremljen za generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenberga, stručnjak Evropskog saveta za međunarodne odnose Gustav Gresel je istakao da se Evropa može efikasno suprotstaviti Rusiji u diplomatskom i vojnom planu samo zajedno sa SAD, zbog čega NATO u svojoj strategiji posvećuje toliko pažnje „ruskoj pretnji“.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenbeg optužio je Rusiju da nastavlja da narušava teritorijalnu celovitost Gruzije i Ukrajine, da jača svoju vojnu moć na Krimu i da sve aktivnije razmešta snage u regionu Crnog mora. NATO na to odgovara jačanjem svog prisustva na kopnu, na moru i u vazduhu, dodao je on.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala