Veštačka inteligencija rešila problem star 50 godina

CC0 / / Veštačka inteligencija
Veštačka inteligencija - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Jedan stari i vrlo kompleksan naučni problem, koji je u vezi sa ponašanjem i strukturom proteina, dobio je rešenje nakon pedeset godina neuspešnih pokušaja. Do razrešenja je došao sistem veštačke inteligencije, što još jednom ukazuje koliko bi važno moglo da bude mesto koje će AI u bliskoj budućnosti zauzimati u svetu nauke.

U pitanju je „Dip majnd“, britanska AI kompanija, koja već godinama demonstrira sisteme veštačke inteligencije koji su uspešni u igrama kao što su šah i Go, i to ne samo uspešni, već neuporedivo bolji od ljudskih igrača.

Tu se ipak nije radilo samo o zabavi, budući da su sistemi trenirani za ozbiljnije zadatke, poput rešavanja naučnih zagonetki. Problemi u koje se umešala veštačka inteligencija uključivali su i pronalaženje novih načina lečenja nekih bolesti, a tvrdi se da je „Alfafold AI endžin“ u tome i uspeo, prenosi „Pi-si pres“.

Naučnici već pedeset godina pokušavaju da odgonetnu kako proteini dolaze do trodimenzionalnih struktura, a broj potencijalnih konfiguracija je bio toliko veliki da je rešenje izgledalo nemoguće.

Problem je postao poznat kao „problem proteinskog savijanja“, a rešenje bi donelo revoluciju na polju medicine, budući da bi odgonetanje problema omogućilo otkrivanje novih lekova.

„Dip majnd“ je konačno ponudio rešenje, a u eksperimentu je korišćena nova „dip lrning“ arhitektura za „Alfafold“, uz pomoć koje se predviđa molekularna struktura koja se krije ispod „presavijenih delova proteina“, prenosi B 92.

Rezultati još uvek nisu objavljeni, ali zainteresovani mogu da pročitaju delove koji su objavljeni pod naslovom „High Accuracy Protein Structure Prediction Using Deep Learning“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala