Staza patrijarha Pavla: Put do manastira u kom se izlečio od teške bolesti

Pratite nasTelegramOdyssey
Šumovita planinska staza nekad je bila jedini i najkraći put kojim su meštani Gornje Trepče stizali do manastira Vujan. Po svedočenju starih tuda je prolazio i srpski patrijarh Pavle koji je ovde proveo deo svog monaškog života, i u tom manastiru se izlečio od tuberkuloze 1946. godine.

Dugo je bila neprohodna, ali ove jeseni stavljene su oznake koje olakšavaju pešačenje putnicima namernicima. Signalizaciju je postavio mladi Čačanin, Stefan Lukić.

Patrijarh Pavle, poglavar Srpske pravoslavne crkve,16. maja 2008. godine - Sputnik Srbija
Ovako je govorio patrijarh Pavle: Mudrost će nas sačuvati da ne postanemo plen

„Obeleženo je 30 lokacija duž staze duge, gotovo sedam kilometara, za čiji prelazak je potrebno oko dva sata. Atomska Banja Gornja Trepča je od početka bila uključena dostavljajući sve potrebne informacije za pripremu projekta, kao i kod trasiranja rute“, rekao je za RINU Stefan, prenosi B92.

Signalizacija na stazi koja spaja manastir Vujan i Atomsku banju Gornju Trepču bila je prvi zahtevniji i teži segment projekta, a u drugom, na proleće će se praviti i kačiti tematske table sa mislima patrijarha Pavla, i planira se još jedan krak staze.

Iako su mu predviđali samo nekoliko meseci života, tad iskušenik u manastiru Gojko Stojčević, a kasnije srpski patrijarh Pavle, doživeo je isceljenje. U znak zahvalnosti ručno je izrezbario mali drveni krst koji se i danas čuva u manastirskoj riznici kao svetinja.

U ovom šumadijskom selu ponosni su što je patrijarh ozdravio baš tu, i da se to ne bi zaboravilo, meštani su pokrenuli inicijativu da se staza kojom je prolazio nazove po njemu - Staza patrijarha Pavla.

„To je staza zdravlja i staza isceljenja. Siguran sam da za Srbe ima simboličku vrednost. Treba da pratimo stazu patrijarhu Pavla i kao pojedinci i kao narod. Sama šetnja ovuda ima lekoviti značaj i daje mir“, kaže meštanin Milinko Gojković.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala