Minsk: NATO kao da se sprema da upotrebi silu protiv Belorusije

CC0 / US Air Force / Američka bespilotna izviđačka letelica „Global houk“
Američka bespilotna izviđačka letelica „Global houk“ - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Države NATO-a održavaju visok nivo izviđačke delatnosti i letova borbene avijacije u blizini državnih granica Belorusije, izjavio je načelnik glavne uprave Generalštaba Oružanih snaga republike Ruslan Kosigin.
„Povećavaju se mogućnosti za izviđanje, uključujući i protiv naše države. U ovom trenutku, u završnoj fazi je dalje usavršavanje i razvoj sistema NATO-a – AGS koji funkcioniše u okviru realizacije izviđačkih zadataka, pri tome, zadataka strateškog nivoa. Sačuvan je visok nivo izviđačke delatnosti i letova borbene avijacije u blizini državne granice sa Belorusijom“, rekao je Kosigin u intervjuu televiziji STV.

Prema rečima načelnika uprave Generalštaba, potvrda toga je „nesmanjeni intenzitet letova avijacije, borbenih, bespilotnih letelica, uključujući strateškog nivoa, kao što je Global Hawk“.

„Prosečni intenzitet letova avijacije u ovom trenutku je oko 25 aviona nedeljno, što omogućava stalno izviđanje naše zemlje“, dodao je Kosigin.

General je dodao da je Belorusija zabrinuta i povećanjem rashoda za odbranu susednih država za 30-40 odsto. On postavlja pitanje: Zašto i protiv koga je sve ovo usmereno?

Kako je naglasio Kosigin, do sada Minsk nije mogao da nađe razuman odgovor na ovo pitanje.

„Sve to pokazuje da navedena delatnost Zapada na teritoriji istočnoevrospkih država, uključujući Poljsku i baltičke države ima za cilj pripremu za upotrebu sile. Po našoj proceni, u bliskoj budućnosti će se nastaviti tendencija povećanja inostranog vojnog prisustva na teritoriji susednih država“, upozorio je general.

On ukazuje da, u slučaju eskalacije vojno-političke i strateške situacije „rukovodstvo SAD i NATO-a u kratkom roku mogu da formiraju udarne jedinice u istočnoj Evropi i pripremiti ih za borbene akcije.

„Uzimajući u obzir izjave određenih političara o istorijskoj pripadnosti zapadnih regiona naše države Poljskoj, već raspoređene trupe iz sastava NATO-a koje se danas nalaze, između ostalog u Poljskoj i Litvaniji, mogu biti u ovom trenutku upotrebljene“, izjavio je Kosigin.

On je primetio da krstareće rakete sa američkih baza u Poljskoj, Rumuniji mogu sa velikom preciznošću pogoditi objekte, između ostalog i na teritoriji Belorusije. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala