Alarmantno otkriće britanskih naučnika: Kijanje i kašljanje su kao mini atomske bombe

Pratite nasTelegramOdyssey
Naučnici koji istražuju pretnju koju za vreme pandemije virusa korona i drugih respiratornih zaraza predstavlja kijanje došli su do alarmantnog otkrića – „eksplozije“ iz nosa slične su „pečurkama“ koje nastaju nakon nuklearne eksplozije.

Istraživači sa Univerziteta Lafboro u Velikoj Britaniji napravili su model dinamike fluida koji se izbace tokom kašljanja i kijanja.

Otkrili su da se stvaraju oblaci sluzi, rasprsnute pljuvačke i sadržaja kijavice koji se podudaraju sa fenomenom vrloga plavih prstenova.

„U većini naših analiza, predviđanja koja je pokazao naš model sugerišu da najveće kapljice neprestano premašuju domete od dva metra od izvora pre nego što se slegnu na zemlju“, objašnjava matematičar dr Emiliano Renzi.

Zanimljivo je da je ovaj turbulentni vrtložni prsten, u kome se tečnost okreće oko zamišljene ose dok formira zatvorenu petlju, takođe vidljiv u oblacima „pečuraka“ nuklearnih eksplozija.

Ovaj fenomen, zajedno sa velikom količinom virusa koji se velikom brzinom izbacuje iz ljudskog nosa ili usta, deluje kao minijaturna nuklearna eksplozija, navode istraživači.

„U nekim slučajevima kapljice pokreće vrtlog koji premašuje 3,5 metra i deluje kao mini atomska bomba“, kaže Renzi. 

Beograd, Strit art - Sputnik Srbija
Najveće istraživanje o mladima: Kako korona utiče na generacije koje su budućnost Srbije

Prema modelu, manje kapljice mogu dostići visinu od četiri metra za samo nekoliko sekundi zahvaljujući ovom mini-vrtložnom efektu, tako da mogu da stignu do ventilacionih sistema u mnogim zgradama, a to nikako nije dobro tokom pandemije.

Zabrinjavajuće je i to da najmanje kapljice mogu stići i do visine od 6 metara i ostati suspendovane u vazduhu tokom dužeg vremenskog perioda, povećavajući potencijalni rizik od širenja infekcije.

„Za bolesti koje se mogu preneti udisanjem aerosola, ovi rezultati počinju da pokazuju u kojoj meri kapljice mogu putovati u relativno kratkom vremenskom roku“, navode autori.

Istraživači su otkrili da bi naginjanje glave prema dole, a ne unazad, u velikoj meri smanjilo raspršivanje.

Naučnici priznaju da u svom modelu imaju brojne matematičke pretpostavke i da je ostalo niz nepoznanica, kako o specifičnoj mehanici ljudskog kijanja, tako i o sposobnosti prenošenja virusnih čestica na velike daljine.

Čini se da preporučeni razmak od dva metra između ljudi možda nije dovoljan, prenosi RT. Naučnici preporučuju usmeravanje kašlja i kijanja ka tlu, kao i nošenje zaštitnih maski kako bi se sprečilo širenje respiratornih virusa.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala