Ruska vakcina „Sputnjik Ve“: Da li je mogu primiti i alergičari?

Pratite nasTelegramOdyssey
Osobe koje pate od alergija mogu primiti rusku vakcinu protiv virusa korona „Sputnjik Ve“, ali ne u fazi kada se bolest manifestuje, rekao je direktor centra „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg.

Prema rečima stručnjaka, osobe koje hronično pate od alergijA pre vakcinisanja bi trebalo da urade analizu određenih parametara krvi – C-reaktivnog proteina i nivo imunoglobulina klase E.

„Ako su ta dva pokazatelja u granici normalnih vrednosti, onda se definitivno treba vakcinisati, dakle mogu se vakcinisati ljudi sa alergijskim bolestima“, poručio je Gincburg.

Stručnjak je objasnio da „Fajzerova“ vakcina protiv korone sadrži RNK i da zato može biti kontraindikovana za alergičare.

„Što se tiče vakcine kompanije 'Fajzer', ona sadrži RNK i unosi se direktno u organizam u velikim količinama, a u ljudskom organizmu postoji sistem interferona koji veoma aktivno reaguje na bilo koju stranu RNK koja se unosi u organizam. Nije isključeno da ovakva vrsta vakcine koju koristi 'Fajzer' može da bude kontraindikovana za ljude koji pate od alergijskih bolesti i koji imaju prirodno povišenu imunoreaktivnost“, izjavio je stručnjak.

Vakcina „Sputnjik V“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Vakcina se zasniva na proučenoj i proverenoj platformi humanih adenovirusnih vektora, čije su važne prednosti bezbednost, efikasnost i nepostojanje dugoročnih neželjenih efekata.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala