NIS uložio više od 800 miliona evra u Rafineriju nafte u Pančevu

© Tanjug / ZORAN ZESTICRafinerija nafte u Pančevu
Rafinerija nafte u Pančevu - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Od 2009. godine u modernizaciju Rafinerije nafte u Pančevu uloženo je više od 800 miliona evra i ona je sada jedna od najmodernijih u regionu, rekao je prvi zamenik generalnog direktora Naftne industrije Srbije za preradu i promet Andrej Tučnin.

U intervju za nedeljnik „Pančevac“, Tučnin je kazao da je nedavni početak rada postrojenja za duboku preradu u koje je uloženo preko 300 miliona evra, važan ne samo za Srbiju, već za ceo region, kao i da taj projekat donosi značajne poslovne i ekološke koristi, saopštio je NIS.

„Konfiguracija rafinerije mora da bude takva da ona može da ima budućnost, a kada je reč o kompleksu u Pančevu, ona to sada ima“, rekao je Tučnin.

On je ukazao da je samim tim i energetska stabilnost Srbije u budućnosti obezbeđena ovom modernizacijom, što je veoma važno za budućnost građana.

Izgradnja projekta „Duboka prerada“ u Rafineriji nafte Pančevo. - Sputnik Srbija
Hrvati uznemireni: Moderna rafinerija u Srbiji promeniće ceo Balkan
„Kada nemaš rafineriju, onda direktno zavisiš od drugih jer moraš da uvoziš derivate, što opet ima veliki uticaj na fiskalni bilans jedne države. Kada imaš preradu u svojoj zemlji, to je dobro za nezavisnost, za ekonomski bilans, za poreze, za zaposlene“, dodao je Tučnin.

Prema njegovim rečima, u Rafineriji nafte Pančevo nakon početka rada novog postrojenja dobijaće se veće količine najkvalitetnijih goriva, kao i novi proizvod — naftni koks koji je do sada uvožen u Srbiju. Dodao je da NIS sada razmatra mogućnost dodatnog širenja prodajne mreže.

„Naravno da razmatramo mogućnost širenja prodajne mreže. Ranije to nismo mogli zbog dubine prerade, ali sada je stvar drugačija, jer prerada nafte ima svoju ekonomsku efikasnost. Od sirove nafte se dobija korpa derivata, a sada je NIS-ova korpa na tržištu u boljoj poziciji nego što je bila pre starta duboke prerade“, rekao je Tučnin.

On je dodao da „Duboka prerada“ znači i unapređenje zaštite životne sredine, preneo je Tanjug.

„Emisije azot-dioksida i sumpor-dioksida su smanjene, naročito sumpora, i to za 98 odsto, a azota za deset odsto. Takođe, smanjene su i emisije praškastih materija za 52,8 odsto i unapređena energetska efikasnost Rafinerije. To su ključne stvari kada je reč o ekološkom aspektu početka rada ‘Duboke prerade’“, rekao je Tučnin.

On je dodao da prestanak proizvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora doprinosi da Srbija ispuni svoje obaveze prema Energetskoj zajednici.

Tučnin je naveo da NIS planira dalji nastavak modernizacije Rafinerije i realizaciju projekata za unapređenje zaštite životne sredine, i da najpre sledi osavremenjivanje postrojenja katalitičkog krekinga.


Modernizacija Rafinerije nafte Pančevo bila je tema emisije „Energija Sputnjika“ u kojoj je Jelica Putniković razgovarala sa Goranom Radosavljevićem, generalnim sekretarom Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala