Srpska udruženja tražiće promenu naziva ulica

CC0 / Pixabay / Zastava BiH
Zastava BiH - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Srpska udruženja najavila su da će tražiti promenu naziva ulica u Unsko-sanskom kantonu u FBiH, koje su nazvane po ratnom lideru muslimana Aliji Izetbegoviću ili pripadnicima takozvane Armije BiH.

Srpska udruženja podsećaju da se u Bihaću nalaze Aleja Alije Izetbegovića, Trg Zlatnih ljiljana, kao i ulice koje nose nazive Petog korpusa i njegovih brigada, kao i Bosanskih šehida, Bosanskih banova, ali i Treće satnije HVO-a i Pape Jovana Pavla Drugog.

U Bosanskoj Krupi se nalaze Trg Alije Izetbegovića, Aleja Zlatnih ljiljana, ulice "Patriotske lige" i generala takozvane Armije BiH Mirsada Sedića, kao i one nazvane po brigadama Petog korpusa.

U Bužimu su dve osnovne škole nazvane po poginulim pripadnicima takozvane Armije BiH - Osnovna škola (OŠ) "Suljo Mirvić" i OŠ "Mirsad Salkić", dok u Velikoj Kladuši jedna osnovna škola nosi naziv "25. novembar", a druga "1. mart".

Predsednik Saveza srpskih udruženja "Zavičaj" Brane Pećanac smatra da preimenovanja ulica i ustanova u FBiH vode ka reviziji i poništavanju relevantnih istorijskih činjenica, što se posebno odnosi na nazive školskih i kulturnih ustanova kojima se daju imena osoba koje su odavno završile na, kako kaže, smetlištu istorije.

"Savez srpskih udruženja to rezolutno osuđuje i protivimo se devalviranju istorijskih činjenica, zanemarivanju i poništavanju istine. Nažalost, ovo je smutno vreme i istinom komanduju oni koji imaju političku moć", rekao je Pećanac u izjavi za Srnu, prenela je RTRS.

Naglasio je da je pogotovo tragično što se školskim ustanovama u FBiH menjaju nazivi i daju imena osoba koje nemaju nikakve veza sa obrazovanjem i kulturom, a koje, uz to, u istorijskom kontekstu imaju negativnu ulogu.

Pećanac je rekao da će Savez srpskih udruženja uputiti apel institucijama FBiH i svima koji odlučuju o ovom pitanju.

Pećanac je istakao da će Savez apelovati da se vrate stari nazivi ulica i ustanova u FBiH, kao i da se prestane sa dezavuisanjem i menjanjem istorije i istine.

"Osim toga, srpska deca u FBiH ne uče svoj jezik, ne uče svoje pismo, nemaju status relevantnog ustavotvornog naroda. U FBiH je pre minulog rata živelo 600.000 Srba, a sad su svedeni na statističku grešku u ovom entitetu", naveo je Pećanac, preneo je Tanjug.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala