Stiže nova novčanica od 20 evra: Treba li menjati stare?

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u foto-galerijuNovčanice evra različite vrednosti
Novčanice evra različite vrednosti - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Naredne godine dobijamo nove novčanice od 20 evra. One će biti "čvršće" i dugovečnije, vizuelno iste kao i ove koje koristimo danas, ali razlika će biti primetna na dodir.

"Predstavnici Bundesbanke saopštili su da će od 2021. godine novčanice od 20 evra druge serije (serija Evropa) nakon štampanja biti premazivane zaštitnim premazom koji treba da omogući duži životni vek tih novčanica. Isti premaz već se koristi kod novčanica apoena 5 i 10 evra druge serije", navode za "Blic" iz Narodne banke Srbije.

Ova zaštita primenjuje se kod apoena evra manje vrednosti jer te novčanice imaju veći obrt, odnosno češće menjaju vlasnika u odnosu na apoene veće vrednosti, zbog čega se brže habaju i oštećuju, pa imaju kraći životni vek.

"Dakle, cilj premazivanja pomenutih apoena novčanica evra je produžavanje njihovog životnog veka i posledično, smanjivanje troškova njihovog štampanja", ističu iz centralne banke, uz napomenu da vizuelno nema razlike između novčanica evra koje su zaštićene na opisani način u odnosu na one koje nisu zaštićene.

"Moguće je da se na dodir oseti razlika koja je neznatna", dodaju u NBS.

Iz Narodne banke Srbije navode da se ne planira povlačenje iz opticaja bilo kog apoena (ili serije) novčanica evra, pa tako nema ni zamene ili rokova.

"Ove novčanice će se svakako pojaviti i u Srbiji, a kada će to biti, ne možemo precizno reći, jer to zavisi od okolnosti na koje nije moguće uticati", kažu u NBS.

Kao i do sada, u opticaju su istovremeno novčanice evra prve i druge serije (serija Evropa) u sledećim apoenima: prva serija: 5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500; druga serija: 5, 10, 20, 50, 100 i 200.

"Ističemo i da apoen 500 evra ostaje u opticaju, baš kao i svi drugi apoeni prve serije novčanica evra. Oni se ne povlače iz opticaja i mogu se koristiti za sva legalna plaćanja kao i štednju u bankama", zaključuju iz NBS.

Povlači se osma serija "švajcaraca"

Nacionalna banka Švajcarske najavila je na svom zvaničnom sajtu da će u prvoj polovini 2021. povući iz opticaja novčanice osme serije franka. One su puštene u opticaj u periodu od 1995. do 1998. godine, a tačan datum povlačenja ovih banknota biće najavljen dva meseca ranije.

Novčanice od jednog dolara - Sputnik Srbija
Skriven detalj na novčanici američkog dolara: Kontrasti otkrili tajnu poruku /foto/

Razlog povlačenja je unapređenje zaštitnih elemenata novčanica koje je realizovano u devetoj seriji, čime se one efikasnije štite od falsifikovanja.

Tim povodom oglasila se i Narodna banka Srbije koja je građanima preporučila da novčanice osme serije švajcarskog franka polože kod banaka na deviznu štednju, prodaju ih za dinare, konvertuju u neku drugu valutu ili zamene za opticajne novčanice franka devete serije koja je puštena u periodu od 2016. do 2019. godine.

NBS savetuje da se to uradi što pre, jer će banke i ovlašćeni menjači prestati sa otkupom "švajcaraca" osme serije i pre nego što oni zaista postanu vanopticajni.

Kako je saopšteno iz centralne banke, ovlašćeni menjači i poslovne banke postupaju na ovaj način jer je i njima potrebno vreme da izvrše prodaju novčanica koje postaju vanopticajne inostranim bankama.

Zamena ovih novčanica, nakon što prestanu da budu zakonsko sredstvo plaćanja, biće moguća bez vremenskog ograničenja na šalterima Nacionalne banke Švajcarske u Bernu i Cirihu ili putem slanja poštom toj banci.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala