Uspešno ste se registrovali!
Molimo vas, ulogujte se putem linka koji vam je poslat na

Vakcinacija u Srbiji u tri faze: Objavljen operativni plan

© AP Photo / Achmad IbrahimVakcina
Vakcina - Sputnik Srbija
Pratite nas
Operativni plan za imunizaciju protiv virusa korona u Srbiji, koji je objavio institut „Batut“, predviđa tri faze koje bi obuhvatile 50 odsto stanovništva.

Pored izrade planova za vakcinaciju sa obuhvatom od 20 odsto ukupne populacije, istovremeno su pripremljeni i planovi za obuhvat do maksimalno 50 odsto ukupne populacije Srbije u slučaju dostupnosti veće količine vakcina.

Prva faza

U prvoj fazi vakcinacije obuhvaćeni su zaposleni u zdravstvenim ustanovama sa najvišim rizikom od nastajanja ili prenošenja infekcije kao i zaposleni u domovima za stara lica i drugim ustanovama socijalne zaštite.

Prioritetne grupe zaposlenih u zdravstvenim ustanovama obuhvataju: zaposlene u jedinicama intenzivnog lečenja u kovid bolnicima, zaposlene u kovid ambulantama domova zdravlja i prijemno-trijažnim centrima bolnica, u kovid bolnicama u direktnom kontaktu sa obolelima na odeljenjima, zaposlene u laboratorijama za direktnu dijagnostiku kovid 19, zaposlene na intenzivnom lečenju i hirurškim odeljenjima u nekovid bolnicama, zatim zaposlene na ostalim odeljenjima u ne-kovid bolnicama i zaposlene u domovima zdravlja.

Planirano je da obuhvat vakcinacije bude od 60 do 80 odsto zaposlenih u ovim kategorijama, odnosno oko 85.400 ljudi.

Vakcinacija - Sputnik Srbija
Svaki peti Srbin mora biti vakcinisan u ovoj godini: Dr Srđa Janković o borbi protiv korone

U ovoj fazi biće vakcinisani i starije uzrasne grupe stanovništva i to: osobe starije od 65 godina koje stalno borave u domovima za stara lica i drugim ustanovama socijalne zaštite, osobe starije od 75 godina u opštoj populaciji, osobe u starosnoj grupi 65-74 godine u opštoj populaciji sa višestrukim faktorima rizika i korisnici ustanova socijalne zaštite (osim domova za stara lica) u kojima je otežano ili nemoguće sprovođenje nefarmakoloških mera prevencije i suzbijanja.

Prilikom planiranja vakcinacije, zavisno od raspoložive količine vakcine, treba dati prioritet osobama u pomenutim ciljnim grupama koji imaju pridružen i dodatni visok rizik od nastanka teške bolesti usled infekcije virusom SARS-CoV-2.

Obuhvat vakcinacije u ovoj kategoriji građana trebalo bi da bude između 75 i 80 odsto i to je ujedno najbrojnija kategorija stanovništva koja treba da se vakciniše (oko 635.000 osoba).

Ukupno za prvu fazu planirana je vakcinacija 720.600 osoba.

Druga faza

U drugoj fazi koja obuhvata do 20 odsto od ukupnog broja stanovništva biće obuhvaćene starije grupe koje nisu obuhvaćene u prvoj fazi, osobe sa komorbiditetima koje ne spadaju u starije uzrasne grupe stanovništva kao i zaposleni u određenim ustanovama od značaja za funkcionisanje društva.

Proizvodnja vakcine protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija
Stiže dva miliona ruskih vakcina

Kada je reč o zaposlenima biće vakcinisani u službama od vitalnog i posebnog značaja za funkcionisanje društva koje odredi Vlada Srbije ili organ uprave kome Vlada poveri izradu takve liste prioriteta zatim zaposleni u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi koji su posebno izloženi infekciji u neposrednom radu sa strankama, zaposleni u komunalnim i javnim preduzećima, u policiji i pravosuđu, zaposleni u predškolskim ustanovama i obrazovanju u ustanovama sa većim rizikom od transmisije virusa (fakulteti i srednje škole).

Za drugu fazu planira se imunizacija sa obuhvatom od 10 do 80 odsto u zavisnosti od rizika od nastanka teškog oblika bolesti kod osoba koje već imaju narušeno zdravlje ili povećanog rizika od transmisije virusa u radnom okruženju. U drugoj fazi imunizacije tako bi bilo vakcinisano oko 736.000 ljudi.

Treća faza

Ukoliko se obezbede količine vakcine veće od potreba za vakcinaciju ciljnih grupa planiranih u prve dve faze imunizacije, plan se proširuje na treću fazu koja bi trebala da obuhvati do 50 odsto ukupnog stanovništva Srbije.

Prioriteti se određuju naknadno, na osnovu novih saznanja o toku epidemije, imunogenosti vakcine, kao i na osnovu dostupnih količina vakcine, preneo je RTS.

Epidemiolog Predrag Kon prima vakcinu protiv virusa korona - Sputnik Srbija
Kon otkrio koliko ljudi treba da se vakciniše da bi se stekao kolektivni imunitet

U ovoj fazi trebalo bi da budu vakcinisani zaposleni u obrazovnim ustanovama sa manjim rizikom od transmisije virusa (osnovne škole), esencijalno osoblje van medicinskog i obrazovnog sektora koje nije obuhvaćeno u drugoj fazi, zaposleni na proizvodnji vakcina i u laboratorijama na mestima sa visokim rizikom za infekciju kao i osobe koje su usled svog socijalnog statusa u povećanom riziku od infekcije, jer ne mogu da obezbede fizičku udaljenost:

  1. Migranti i tražioci azila u kolektivnom smeštaju;
  2. Grupe osoba koje žive u nehigijenskim naseljima;
  3. Beskućnici i osobe koje žive u ekstremnom siromaštvu;
  4. Osobe starije od 50 godina na izdržavanju krivičnih sankcija.

U ovim kategorijama planiran je obuhvat od 75 odsto za vakcinaciju odnosno oko 446.000 osoba.

Ukupno bi se u prve tri faze vakcinacije obuhvatilo oko 1.750.000 građana Srbije.

Gde se sprovodi vakcinacija

Imunizacija se sprovodi u nadležnim zdravstvenim ustanovama, kao i ustanovama van zdravstvenog sistema kod čijih zaposlenih je predviđena vakcinacija, u koordinaciji sa nadležnim institutima i jedinicama zdravstvene zaštite, koji sprovode nadzor nad izvođenjem imunuzacije. Imunizacija zdravstvenih radnika vršiće se u posebno opredeljenom prostoru zdravstvene ustanove, u domovima zdravlja biće vakcinisano starije stanovništvo, zaposleni iz prioritetnih grupa biće vakcinisani u posebno opredeljenim prostorijama tih ustanova.

Kada je reč o korisnicima gerontoloških centara, oni će kao i do sada biti vakcinisani u tim ustanovama dok će zatvorenici biti vakcinisani u ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija.

Migranti i tražioci azila biće vakcinisani u prihvatnim centrima a za osobe koje žive u nehigijenskim naseljima, beskućnike i osobe koje žive u ekstremnom siromaštvu biće posebno organizovani punktovi.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala