Pasoši beba na prodaju: Lične dokumente građana BiH nude na Ibeju

Pratite nasTelegramOdyssey
Na svetskom internet kupoprodajnom servisu „Ibej“ pojavili su se lični dokumenti građana BiH, od kojih je većini nedavno istekao rok, ali su lični podaci i fotografije vlasnika javno dostupni.

Reč je o prodavcu iz BiH, a među dokumentima se nalaze i pasoši beba. Među njima ima i dokumenata koji su aktivni i onih koji su već prodati, piše portal Kliks, prenosi RTS.

Ove prodaje ne mogu da vide kupci koji su na „Ibeju“ prijavljeni iz BiH jer je onemogućeno da ih vidi bilo ko iz te države.

Među artiklima na prodaju je i lična karta osobe koja je nedavno na Fejsbuku objavila da joj je ukraden novčanik u Sarajevu sa svim dokumentima. U galeriji je vidljivo da ispod fotografije stoje i cene koje se kreću od 20 do više od 100 dolara zavisno od toga koliko se dokumenata prodaje.

Iz Agenciju za identifikacione dokumente, evidenciju i razmenu podataka BiH (IDDEEA) za Kliks je rečeno da se sa ovakvim i sličnim situacijama nisu susretali i da nije jasno zbog čega neko želi na ovakav način da kompromituje drugu osobu s obzirom na to da je većina ovih dokumenata istekla.

​„Inače je poznata praksa da onaj ko izgubi dokument kao što je to i lična karta, on se istog trenutka poništava i nije za upotrebu, a u službenom glasniku se naglasi da je dokument izgubljen nakon čega sledi izrada novog. Takođe, IDDEEA nema informaciju da je bilo koji dokument iz BiH predmet trgovine“, kazao je direktor Agencije Arif Nanić.

Nanić ističe da je pasoš BiH nemoguće falsifikovati jer važi za jedan od najsigurnijih u Evropi s obzirom na biometriju i zaštitne elemente koje ima.

S druge strane, kako je naveo, sasvim je druga priča činjenica da su ti dokumenti dospeli u onlajn prodaju te smatra da ne vidi nikakvu svrhu za tim osim što su time zloupotrebljeni lični podaci građana.

Otisak prsta - Sputnik Srbija
Ko sme da ima lične podatke: Šta kad vam u teretani traže otisak prsta ili JMBG za popust u butiku

„Postoji i mogućnost da je neko pronašao nečiji dokument pa ga na taj način oglasio i prodaje ga da bi zaradio od vlasnika, ali objavljivati na ovoj stranici za prodaju i pogotovo ako je to poništen dokument, onda nema svrhe za tim. U ove protekle četiri godine koliko sam direktor IDDEEA-e nisu se dešavale ovakve situacije, a za takve slučajeve je inače nadležan MUP koji ga je izdao, provodi istragu ukoliko je došlo do nekog falsifikovanja, a u izdavanju dokumenata u BiH učestvuju MUP, IDDEEA i kompanija koja izrađuje dokument“, kaže on.

Nanić je istakao da su prodaja i falsifikovanje ličnih dokumenata krivično delo.

„Moja sugestija svim građanima je da ovakve slučajeve prijave nadležnom MUP-u gde su i izdati ovi dokumenti kako bi se provela istraga, ušlo u trag osobi koja vrši te krivične radnje i na kako bi je na kraju sankcionisali“, poručio je Nanić.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala