FDU se oglasio o slučaju seksualnog nasilja u školi glume

CC0 / Pixabay / Nasilje nad ženama
Nasilje nad ženama - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Fakultet dramskih umetnosti oglasio se povodom navoda glumice Milene Radulović i drugih devojaka da su bile žrtve seksualnog nasilja i uznemiravanja od strane učitelja glume Miroslava Aleksića.

Njihovo saopštenje prenosimo u celosti.

"Fakultet dramskih umetnosti, bezrezervno i odlučno, pruža podršku mladoj glumici i nekadašnjoj studentkinji naše škole Mileni Radulović u njenoj borbi da se svaki oblik seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja procesuira i kazni na adekvatni način.

Neophodno je da razumemo koliko je teško progovoriti o ovakvom problemu, posebno iz pozicije žrtve. Zato smo ponosni što je naša bivša studentkinja imala snage da otvoreno i direktno progovori o tome i podeli svoje dramatično iskustvo, čime ohrabruje i osnažuje sve one koji su bili izloženi različitim oblicima seksualnog zlostavljanja, uznemiravanja i nasilja da o tome progovore. 

Nasilje nad ženama - Sputnik Srbija
Poznati učitelj glume u Beogradu uhapšen, mlada glumica svedočenjem o silovanju potresla Srbiju

Želimo da podsetimo da Miroslav Aleksić nikada nije radio na Fakultetu dramskih umetnosti, niti je na bilo koji način bio uključen u procese edukacije i rada sa našim studentima i studentkinjama. Njegove radionice pohađala su i deca koja nisu nastavila sa obrazovanjem u polju glume i dramskih umetnosti. Ovo je važno naglasiti zato što je problem seksualnog zlostavljanja i zloupotrebe pozicije moći problem ne jedne struke, već može biti prisutno u bilo kojoj društvenoj i profesionalnoj strukturi, dok je krivica za svaki čin pojedinačna i isključivo na počiniocu.

Fakultet dramskih umetnosti se, tokom više od 70 godina rada, trudio da studentima i studentkinjama stvori siguran, podržavajući prostor za njihovo obrazovanje, usavršavanje, lično i umetničko sazrevanje. Bezbednost, poštovanje i lični integritet su vrednosti koje bez izuzetka moramo da garantujemo našim studentima i studentkinjama. Uprava fakulteta ima stalnu komunikaciju sa predstavnicima Studentskog parlamenta i sigurni smo da će studenti i studentkinje, ukoliko osećaju da su izloženi bilo kakvom obliku psihološkog, verbalnog ili fizičkog uznemiravanja tokom rada na Fakultetu, to odmah prijaviti nadležnim službama kako bi, po hitnom postupku, svako odstupanje od očekivanih normi i profesionalnih standarda bilo sankcionisano.

Za sada takvih prijava nije bilo.

Od nadležnih službi očekujemo efikasnu reakciju koja će sprečiti da se slične radnje ponove na nekim novim žrtvama, kao što očekujemo da počinioci budu adekvatno procesuirani i kažnjeni.

Fakultet dramskih umetnosti podseća i na to da će tokom narednih dana način izveštavanja medija o ovom i sličnim slučajevima biti od ogromne važnosti. Zato na njih apelujemo da profesionalnim, proverenim i odgovornim sadržajima, te isključivo oslanjanjem na činjenice onemoguće sekundarnu viktimizaciju žrtava, kao i kolektivizaciju krivice i neosnovane povrede integriteta i profesionalnog ugleda pojedinaca koji su posredno ili neposredno povezani sa ovim slučajem.

Imamo potpuno poverenje u istražne organe i verujemo da će svoj posao obaviti krajnje profesionalno, u što kraćem vremenu".

Ovim povodom oglasio se i Studentski parlament FDU

Tužna i uplašena deca - Sputnik Srbija
Još dve devojke iz škole glume podnele prijavu protiv Mike Aleksića: „Bez straha za bolje sutra“

Studentski parlament Fakulteta dramskih umetnosti pruža potpunu podršku Mileni Radulović, koja je iznela u javnost ispovest o zlostavljanju i seksualnom nasilju koje je nad njom i nad drugim devojčicama godinama sprovodio Miroslav Mika Aleksić, vlasnik i učitelj privatne škole glume. Podržavamo i saosećamo se sa svim devojkama koje su pretrpele seksualno nasilje i seksualno uznemiravanje i beskompromisno stojimo uz njih u njihovoj hrabroj borbi za pravdu.

"Smatramo da je čin silovanja i svakog drugog seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja potpuno neprihvatljiv u svakom smislu. Kada je reč o institucijama kao što je ova, najbitnije je da u nju imamo poverenje. Očekujemo i zahtevamo da ovakav zločin - psihičko i seksualno zlostavljanje, silovanje i zloupotreba položaja budu najoštrije kažnjeni", navode iz parlamenta.

"Želimo da damo do znanja svim devojkama koje su proživele ovakvo iskustvo da svi članovi studentskog parlamenta žele da pomognu i pruže podršku, uz garanciju naše apsolutne diskretnosti, te da nam se slobodno obrate. Znamo koliko je teško izaći u javnost i svedočiti o ovakvom nasilju kada su u pitanju ugledne ličnosti koje su nam pritom bile i važne mentorske figure u koje smo mi, naši roditelji i okolina imali poverenje. Zato se divimo snazi, hrabrosti i odlučnosti Milene Radulović i svih drugih devojaka i žena koje su istupile u ovoj borbi i zahvaljujemo im se što su to učinile za bezbednost sve druge dece. Ova borba je veća od svih nas, predstavlja vid pravde i daje primer svima", dodaje se u pismu podrške Studentskog parlamenta FDU, prenose Novosti.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala