Monah zaplivao ledenom Moračom, zapalio mreže, pa završio u – policiji /foto/

© Foto : Sputnjiku ustupio Danilo Romanov"Zagnjurio sam i ja malo, da se i ja okupam. Ovo je Bogojavljanje, nije to obična, već osveštana voda", kaže otac Danilo.
Zagnjurio sam i ja malo, da se i ja okupam. Ovo je Bogojavljanje, nije to obična, već osveštana voda, kaže otac Danilo. - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Monah Danilo Romanov koji je danas, na Bogojavljenje, zaplivao ledenom Moračom u Podgorici i tako zapalio društvene mreže, posle kupanja, završio je u policiji – na informativnom razgovoru.

Zbog situacije sa koronom, Mitropolija crnogorsko-primorska ove godine nije organizovala plivanje za Časni krst, međutim, plivalo se u nekoliko gradova, Podgorici, Beranama, Bijelom Polju, Herceg Novom.

© Foto : Sputnjiku ustupio Danilo RomanovArhimandrit je iguman manastira Svetog Simeona Mirotočivog koji se nalazi u srcu Podgorice
Monah zaplivao ledenom Moračom, zapalio mreže, pa završio u – policiji /foto/ - Sputnik Srbija
Arhimandrit je iguman manastira Svetog Simeona Mirotočivog koji se nalazi u srcu Podgorice

Fotogrfije "zabranjenog događaja" ubrzo su se našle na društvenim mrežama i portalima, a najviše pažnje privukle su one na kojima ozareno svešteno lice osveštava reku, ali je i sam u vodi.

Bio je to arhimandrit Danilo Romanov, iguman manastira Sveti Simeon u Podgorici.

„Sveštenik uvek treba da bude primer, ja sam ušao u vodu do kolena, tako sam je osvećivao. Posle prve ture, tri puta sam bacao krst u ime Svete Trojice, da ga uhvati više ljudi, zagnjurio sam malo, da se i ja okupam u vodi. Ovo je Bogojavljenje, znate, nije to obična, već osveštana voda“, kaže nam otac Danilo.

© Foto : Sputnjiku ustupio Danilo RomanovOtac Danilo Romanov na ušću Ribnice i Morače
Monah zaplivao ledenom Moračom, zapalio mreže, pa završio u – policiji /foto/ - Sputnik Srbija
Otac Danilo Romanov na ušću Ribnice i Morače

On objašnjava da je vodu osveštao na mestu gde se sastaju Morača i Ribnica, u samom srcu Nemanjinog grada, preko puta Vlade Crne Gore. Tu je i novi manastir Svetog Simeona Mirotočivog čiji je iguman.

Crkva je rekla da neće biti organizovanog plivanja, jer ona ne sme da poziva narod. Kako da organizuju plivanje u vreme pandemije. Ali, ja sam tražio da osveštam vodu, da se tradicija ne prekida. Rekli su mi, idi, ali nikoga ne pozivaj, ko je došao, dobro došao, obavi to tako. I tako sam i uradio. Otišao sam u podne, pročitao molitvu, osveštao vodu, bacio krst, zahvalio narodu što je došao i otišao“, kaže arhimandrit Danilo.

© Foto : Sputnjiku ustupio Danilo Romanov"Tri puta sam bacao krst u ime Svete Trojice, da ga uhvati više ljudi".
Monah zaplivao ledenom Moračom, zapalio mreže, pa završio u – policiji /foto/ - Sputnik Srbija
"Tri puta sam bacao krst u ime Svete Trojice, da ga uhvati više ljudi".

Međutim, njegovoj bogojavljenskoj avanturi tu nije bio kraj. Uskoro mu se javila policija, uz molbu da dođe na informativni razgovor. Odbio je.

„Onda su došli da me mole da idem tamo, jer načelniku je rečeno da će reagovati Tužilaštvo. Jedan portal za koji nisam ni čuo da postoji objavio je fotografije, pa su reagovali. Ja pratim Sputnjik, a pomalo i Kurir. Video sam da oni u policiji moraju da postupe po naređenju, pa sam ipak otišao“, kaže vedri iguman manastira Svetog Simeona.

© Foto : Sputnjiku ustupio Danilo RomanovIako događaj nije bio najavljen, na obali Morače brzo se okupilo pedesetak ljudi, a mnogi su i zaplivali
Monah zaplivao ledenom Moračom, zapalio mreže, pa završio u – policiji /foto/ - Sputnik Srbija
Iako događaj nije bio najavljen, na obali Morače brzo se okupilo pedesetak ljudi, a mnogi su i zaplivali

Otac Danilo poreklom je Makedonac, a u Crnoj Gori živi poslednjih 25 godina, blaženopočivši mitropolit Amfilohije ga je zamonašio nakon bombardovanja 1999.

Najduže je boravio u Cetinjskom manastiru, bio je iguman Đurđevih Stupova, a sedam godina je upravljao i manastirom Svetog Save u Goliji.

© Foto : Sputnjiku ustupio Danilo RomanovZa krstom su na Bogojavljenje zaplivali i najmlađi Podgoričani
Monah zaplivao ledenom Moračom, zapalio mreže, pa završio u – policiji /foto/ - Sputnik Srbija
Za krstom su na Bogojavljenje zaplivali i najmlađi Podgoričani

Ovaj kaluđer na kraju razgovora za Sputnjik kaže da mu u policiji, nakon što je urađen zapisnik, nisu rekli šta će se dalje dešavati.

„Dao sam izjavu, sada čekam da vidim šta će biti. Važno je da se ne prekida tradicija. Bog se javi!“, poručuje na kraju razgovora za Sputnjik otac Danilo čije su fotografije na društvenim mrežama tokom dana pobrale najviše simpatija.

© Foto : Sputnjiku ustupio Danilo Romanov"Bog se javi!", poručuje otac Danilo čitaocima Sputnjika.
Monah zaplivao ledenom Moračom, zapalio mreže, pa završio u – policiji /foto/ - Sputnik Srbija
"Bog se javi!", poručuje otac Danilo čitaocima Sputnjika.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala